Strony

niedziela, 19 stycznia 2014

242. Upiekłam pierwszy chleb. Wegańska daktella!

Chleb na prawdziwym zakwasie był na mojej liście wyzwań kulinarnych na ten rok, zaraz po chałce (kilk). Mimo lekkich perypetii z zakwasem, chleb wyszedł i przeszedł moje oczekiwania. Chrupiąca skórka i mięciutki środek. Tego właśnie wymagam od chleba. Już chyba nigdy nie kupie chleba :D
Na pomysł na daktellkę trafiłam TU i od razu byłam pod wielkim wrażeniem, że można coś takiego wyczarować z daktyli. Wyszło bardzo słodko, czekoladowo, ale z wyczuwalnym posmakiem orzechów. A w dodatku błyskawiczny w wykonaniu.Tak, ten krem zdecydowanie zasługuje na nazwę daktella. Na pewno będzie miał swoje miejsce w kuchennej szafce!


Domowy żytni chleb na zakwasie podany z domową daktellą, kawa z mlekiem. 
Homemade rye sourdough bread served with homemade datella, coffee with milk.





Domowa daktella:
-150g daktyli bez pestek
-ok.1/3 napoju z orzechów laskowych
-4 łyżeczki karobu
-mała szczypta soli
-garstka orzechów laskowych

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15min (trzeba sprawdzić, czy są wystarczająco miękkie). W tym czasie prażymy orzechy i pozbawiamy je skórek. Orzechy lekko siekamy (blenderowi będzie łatwiej). Daktyle odsączamy. Zalewamy je napój orzechowy i miksujemy. Ciągle miksując dodajemy orzechy, karob i sól. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do słoiczka.






Prosty żytni chleb na zakwasie:
zaczyn:
-60 g zakwasu żytniego
-90 g mąki żytniej (typ 2000)
-90 g wody

ciasto właściwe:
-zaczyn jw
-ok. 280 g wody
-300 g mąki żytniej (typ 2000)
-szczypta soli morskiej
-1 łyżeczka cukru
-garść siemienia lnianego

Składniki zaczynu mieszamy w misce i odstawiamy na około 8 h pod przykryciem. Do zaczynu dodajemy resztę składników, możecie z dodatkami eksperymentować. Wymieszane ciasto wkładamy do foremki i odstawiam pod przykryciem. Ciasto będzie wyrastać od 2 do 5 godzin.
Wyrośnięte ciasto będzie miało większą objętość. Wstawiamy do nagrzanego do 230 C piekarnika i pieczemy 15 minut, po czym zmniejszamy do 200 C i pieczemy około 35-40 minut.
Kroimy po całkowitym wystygnięciu a najlepiej dobę po pieczeniu. Smacznego!



22 komentarze:

  1. Oddawaj ten krem:)Pycha.Monika Szlązak

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba każdy zna przepis na ' daktellę, nic odkrywczego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy ja napisałam, że to odkrywcze, serio? Naprawdę nie musisz tu zaglądać :)

      Usuń
    2. ja nie znalam a jak pytalam znajomych to jakos nikt nie wiedzial.. wypiek wyglada bosko :D

      Usuń
  3. Pychota , gratulację że ci sie udało :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej, a gdzie przepis na chlebek? : ) Datellę robiłam zawsze daktyle + kakao, takiej wersji nie znałam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Brak mi słów. Idealny chleb domowy plus idealne smarowidło. Zamieszkaj ze mną :D

    OdpowiedzUsuń
  6. najlepszy, najświeższy, o cudownym zapachu i smaku - za to kocham domowy chleb! ta daktella do tego to strzał w dziesiątkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadłabym taki domowy chlebek. Musze się kiedyś odważyć i "wyhodować" własny zakwas :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ależ Ci piękny wyszedł, jestem pod wrażeniem!
    i Twoje zdjęcia uwielbiam- 2 pierwsze nadawałyby się do książki kucharskiej, zdecydowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Gratuluję pierwszego wypieku :) na pewno bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja też wczoraj zrobiłam swój pierwszy chleb na zakwasie i już nigdy nie kupię tego domowego.
    W smaku jest obłędny
    A na tą daktellę się skuszę , bo nie lubię sklepowej nutelli :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chleb i daktella bardzo mi się podobają - nawet nie wiem co bardziej ! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ślicznie, pysznie perfekto!

    OdpowiedzUsuń
  13. poezja smaku, uwielbiam daktyle!

    OdpowiedzUsuń
  14. z daktyli można zrobić wszystko! pyszna, zdrowa słodkość. :)
    gratuluję chleba, wygląda świetnie :D

    OdpowiedzUsuń