piątek, 31 stycznia 2014

255. Nie pękaj przed pęczakiem!

Nareszcie koniec tego okropnego tygodnia. Dziś od 21 imprezujemy! Nie spodziewajcie się mnie tu jutro zbyt wcześnie ;)
Lubię tę kaszę, jednak nie jadam jej zbyt często. Czas gotowania znacznie przerasta moje możliwości w ciągu tygodnia. Jednak Warto go spróbować. Ja dziś doładowałam go mega dawką witaminy C.


Kasza pęczak gotowana z sokiem z cytrusów (pomarańcza, cytryna, limonka), podana z pomarańczą i cytrynową ricottą. 
 Pearl barley groats cooked with the citrus juice (orange, lemon, lime), served with orange and lemon ricotta.

czwartek, 30 stycznia 2014

254. Owsianka jak czekoladka!

Worki pod oczami, których nie przykryje nawet najlepszy makijaż. Duża kawa wypita przy grzejącym piekarniku. Nie każcie mi dziś wychodzić z domu!
Czekoladki Reese's przywoził mi mój wujek ze Stanów. Ale kto nie próbował jej jeszcze w wersji owsiankowej? Chyba cała blogosfera już ją wypróbowała! I w cale się temu nie dziwię. Ja też już ją jadłam, ale co stoi na przeszkodzie, żeby zjeść ją jeszcze raz? Nic. No właśnie. Robiona inaczej niż ostatnio. Jeszcze lepsza.

Pieczona owsianka kakaowa z masłem orzechowym a'la amerykańska babeczka Reese's podana z borówkami i cukrem pudrem.
Baked cocoa oatmeal with peanut butter a'la Reese's served with blueberries and powdered sugar.




Pieczona owsianka a'la Reese's

-60g płatków owsianych
-1/2 banana
-1/4 szklanki mleka
-2 łyżki masła orzechowego
-1 łyżka kakao
-3 drobno posiekane kostki gorzkiej czekolady (u mnie 90%)
-szczypta proszku do pieczenia

Płatki zalewamy odrobiną (!) wody i odstawiamy na noc do lodówki. Rano piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Połowę banana miksujemy blenderem. Wszystkie pozostałe składniki (z wyjątkiem jednej łyżki masła orzechowego) łączymy ze sobą. Do natłuszczonej kokilki nakładamy połowę masy owsianej następnie łyżkę masła orzechowego i znów masę owsianą. Pieczemy ok. 30 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

środa, 29 stycznia 2014

253. W biegu.

Wczoraj spokojnie. Z piekarnikiem, kocem, herbatą i książką na kolanach. Wstaję dziś wcześniej (:)), popijając kawę łapię batoniki w biegu i lecę. Lecę na matmę. Królowo nauk, nadchodzę!


Domowe batoniki owsiane z kremem czekoladowo-orzechowym, duża czarna kawa.
Homemade oatmeal bars with chocolate-peanut cream, a large black coffee.

wtorek, 28 stycznia 2014

252. Sernik na 100 tyś wyświetleń!

Dziękuję, że tu jesteście. Dzięki Wam to wszytko nabiera sensu. Jesteście jak paliwo!♥


Jednoporcjowy czekoladowy sernik z ganache czekoladowym i orzechami laskowymi.
One serving chocolate cheesecake with chocolate ganache and hazelnuts.

Jednoporcjowy czekoladowy sernik z ganache czekoladowym
-200g twarogu
-2 łyżki gęstego jogurtu
-białko jajka
-łyżeczka cukru
-łyżka skrobi ziemniaczanej
-2 łyżki kakao
-10g czekolady (u mnie 90%)

-40ml śmietanki kremówki
-20g czekolady
-orzechy laskowe 

Twaróg ucieramy z jogurtem białkiem jajka. Dodajemy cukier i mieszamy. Dosypujemy skrobię, kakao i posiekaną gorzką czekoladę. Przekładamy do natłuszczonej foremki. Zapiekamy przez ok 40 min w 180 stopniach. Studzimy. Śmietankę zagotowujemy i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do zgęstnienia i polewamy nią sernik. Orzechy lekko siekamy i posypujemy gotowe ciasto. Smacznego!

poniedziałek, 27 stycznia 2014

251. Znów mascarpone! Najdelikatniejsze!

Jak tylko kupiłam mascarpone wiedziałam, że je zrobię. To są NAJLEPSZE placki! Zdecydowanie! Uwielbiam je! Na sam początek tygodnia? W sam raz :D
Macie racje, moja rodzina ma ze mną bardzo dobrze. Brat zażyczył sobie ciasteczka i oto są. Z kakao tworzą idealny duet.

Pełnoziarniste mascarpone hotcakes ze smażoną na maśle gruszką, kilka domowych american cookies, kakao.
 Whole grains mascarpone hotcakes with fried in butter pear, a few domestic american cookies, cocoa





Pełnoziarniste mascarpone hotcakes

-50g mąki pełnoziarnistej
-90g mascarpone
-ok.1/4 mleka
-jajko (żółtko i białko)
-pół łyżeczki sody
-łyżeczka cukry

Mieszamy ze sobą mąkę, sodę i cukier. W osobnej miseczce miksujemy razem mascarpone, żółtko i mleko. Białko ubijamy ze szczyptą soli. Do mąki dodajemy jajeczną mieszankę, mieszamy, a następnie delikatnie dodajemy białko. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! 

niedziela, 26 stycznia 2014

250. Dlaczego Paula wstaje dziś wcześniej. Jedne z lepszych!

No właśnie. Dwieście pięćdziesiąty post. Może czas wyjaśnić genezę tytułu bloga. "Bo Paula wstaje dziś wcześniej...". To właśnie takie poranki jak dziś. Wstaję, gdy w domu jeszcze cichutko. Nikt się nie krząta i nikt się nie pląta. Jestem chwilowo sama. Wchodzę po cichutku do kuchni. Piekę 14 drożdżowych gofrów. W między czasie budząc po kolej mamę i brata. Podmieniając talerze kursuję między kuchnią, a sypialniami. Oni mają śniadanie do łóżka. A mi sprawia to nieziemską przyjemność obudzić ich świeżutkimi chrupiącymi goframi. Ale jak to mówią szewc bez butów chodzi, więc i ja zjadam śniadanie na końcu. Właśnie dlatego "Paula wstaje dziś wcześniej".
Jeśli próbowaliście gofrów z ricotty? Jeśli Wam smakowały, to warto wypróbować też te. Mascarpone hotcakes plasują się na pierwszym miejscu ulubionych placków. Gofry z tym serkiem są są przepyszne! Nie powiem, że są najlepsze, bo to drożdżowe obejmują szczyt podium  ale te są zaraz za nimi. Bardzo delikatne, a zarazem chrupiące. Naprawdę polecam :D


Pełnoziarniste gofry z mascarpone podane z cukrem pudrem, bananem i czekoladą 70%, kawa z mlekiem. 
Whole grains mascarpone waffles served with powdered sugar, banana and chocolate, coffee with milk.



Pełnoziarniste gofry z mascarpone /4 gofry/
-pół szklanki mąki pełnoziarnistej (typ 1850)
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-łyżeczka cukru wanilinowego
-jajko
-90g mascarpone 
-ok. 1/3 mleka
-łyżka oleju rzepakowego

Mąkę przesiewamy. Dodajemy sodę i cukier. Mieszamy. Wbijamy jajko i dodajemy serek, olej i stopniowo dodajemy mleko (może być potrzebne mniej lub więcej, ciasto ma być gęste, ale lekko lejące). Odstawiamy na 15 min i pieczemy w rozgrzanej i lekko natłuszczonej gofrownicy przez ok 7-8 min. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :D

sobota, 25 stycznia 2014

249. Podwójna latte. Muffina!

Kocham ten rodzaj kawy. W kawiarniach praktycznie zawsze wybieram Latte. Jest w niej coś co mnie do niej przyciąga. Delikatna pianka, to pewnie to :)
Dziś Latte i w szklance i w... muffinie! Jest przepyszna, musicie spróbować!


Pełnoziarnista muffina a'la Latte podana z mascarpone, caffe latte.
Whole grains Latte muffin served with mascarpone, caffe latte.


Pełnoziarnista muffina a'la Latte
-60g mąki pełnoziarnistej
-łyżeczka kawy rozpuszczalnej
-łyżeczka cukru trzcinowego
-pół łyżeczki sody
-3 łyżki gęstego jogurtu
-jajko 
-łyżka wody 

-czubata łyżka mascarpone
-odrobina śmietanki kremówki
-pół łyżeczki cukru

Mąkę przesiewamy. Łączymy z cukrem i sodą. Wbijamy jajko i dodajemy jogurt. Dzielimy na dwie części. Kawę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do jednej z części ciasta. Na dno wyłożonej papierem do pieczenia kokilki nakładamy część bez kawy, a następnie z kawą. Pieczemy w 180 stopniach przez ok.35 min.
Mascarpone, śmietankę i cukier mieszamy łyżka i chwilę ubijamy mikserem. Nakładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na muffinę. Smacznego :D


piątek, 24 stycznia 2014

247. Let it snow!

Sypie w najlepsze! Nie mam najmniejszej ochoty wyszczubiać nosa spod kołdry. Jest zimno, ale przecież nie można narzekać. Zima w końcu, c'nie? :D
Bo ja najbardziej lubię naleśniki wypchane nadzieniem ;)


Pełnoziarniste czekoladowe naleśniki Gordona Ramsaya podane z twarożkiem kokosowym, czereśniami i cukrem pudrem.
Whole grains chocolate Gordon Ramsay's crepes served with coconut cream cheese, cherries and powdered sugar.




Pełnoziarniste czekoladowe naleśniki Gordona Ramsaya /10sztuk/:
-120g mąki pełnoziarnistej
-350ml mleka
-2 łyżki kakao gorzkiego
-2 jajka
-30g masła

Masło roztapiamy. Mąkę przesiewamy i łączymy z kakao. Wbijamy jajka i miksujemy dolewając mleko. Miksujemy i dodajemy roztopione masło. Odstawiamy na 30min. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :D

czwartek, 23 stycznia 2014

246. Poznajcie moją słabość...

... risotto. Uwielbiam ten ryż. Pod każdą postacią. Bardzo często pojawia się u mnie na obiad, ale na słodko go jeszcze nie jadłam. W sumie dlaczego nie? Na prawdę warto spróbować, bo jest niezwykle kremowy i delikatny.

Risotto na napoju migdałowym  podane z dynią, granatem i płatkami migdałowymi.
Risotto with almond served with pumpkin, pomegranate and almond flakes.

środa, 22 stycznia 2014

245. Pain grillé.

Na początku chciałam podziękować za wszystkie nominacje! Obiecuję, że odpowiem jak tylko znajdę wolną chwilę. Obecnie w szkole mam meksyk... Sami rozumiecie.
Tosty z patelni robiła mi moja babcia. Jak tylko chleb czerstwiał prosiłam o tosty. Uwielbiałam je! I dalej je uwielbiam. Te są pyszne, bardzo pomarańczowe i maślane. Tak mogłabym zaczynać każdy poranek.
P.s. Drugie zdjęcie pod tytułem "Gdzie ty leziesz z tymi jajkami?!" :D


Pomarańczowe tosty francuskie podane z pomarańczą i świeżym sokiem pomarańczowym.
Orange french toast served with orange and fresh orange juice.








Pomarańczowe tosty francuskie:
-3 kromki czerstwego chleba (u mnie żytnio-pszenny)
-jajko
-skórka i sok z połowy pomarańczy 
-2 łyżeczki cukru trzcinowego
-łyżka masła

Jajko roztrzepujemy z sokiem i skórką pomarańczy i dodajemy łyżeczkę cukru. W uzyskanej mieszance maczamy pieczywo i smażymy na maśle z obu stron. W trakcie smażenia można posypać tosty łyżeczką cukru i pozwolić mu się rozpuścić. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

wtorek, 21 stycznia 2014

244. Rustykalnie. Gruszka Nashi.

Zawsze intrygowało mnie co to jest takiego zawiniętego w ochronną pianką na owocowym stoisku. Gdy zajrzałam do środka zobaczyłam gruszkę. Zawiodłam się. Właściwie sama nie wiem, czego się spodziewałam, ale na pewno nie zwykłej gruszki... Cena nie była wygórowana, więc stwierdziłam, że zaryzykuję. Okazało się, że owoc jest świetnym połączeniem jabłka i gruszki. Chrupiące i słodkie. Smaczne. Idealnie wpasowała się do odkładanej „na lepsze czasy” tarty galette. Kiedy wyciągnęłam z piekarnika to cudownie pachnące cudo wiedziałam, że to był strzał w dziesiątkę!



Sezamowa tarta galette z domową tahini i gruszką nashi posypana sezamem.
Sesame galette tart with homemade tahini and nashi pear sprinkled with sesame seeds.



Sezamowa tarta galette z gruszką:
-60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
-15g zmielonego na mączkę sezamu
-20 g masła
-dwie łyżki wody
-łyżeczka miodu malinowego
-szczypta soli
-gruszka (u mnie nashi)
-łyżka tahini (u mnie domowa)


Wieczorem mieszamy mąkę z sezamem, solą, dodajemy miękkie masło, miód i wodę. Zagniatamy ciasto i zawijamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Rano nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozwałkowujemy ciasto, smarujemy je pasty sezamowej i układamy pokrojoną w plastry gruszkę. Zawijamy brzegi do środka. Wstawiamy tartę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok.30min. Smacznego! :D

poniedziałek, 20 stycznia 2014

243. Raw!

Zaczął się dwudniowy maraton "fizyczny".  Tylko liczby mi w głowie...
W dzieciństwie nie przepadałam za kaszą gryczaną pod każdą postacią, ale z czasem się do niej przekonałam. Nie spodziewałam się, że na surowo, tak mi podpasuje :D


Surowa gryczanka jabłkowo-migdałowa podana z borówkami, granatem i wiórkami kokosowymi, kawa.
Raw apple and almond buckwheat served with blueberry, pomegranate and coconut, coffee.



Surowa gryczanka jabłkowo-migdałowa:
-90g kaszy gryczanej
-garść blanszowanych migdałów
-szklanka wody (2/3 +1/3)
-jabłko
-sok z połowy pomarańczy
-szczypta cynamonu
-1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Kaszę przekładamy do miseczki i zalewamy 2/3 szklanki wody. W innej miseczce umieszczamy migdały i zalewamy 1/3 szklanki wody. Odstawiamy na całą noc. Rano odsączamy z nadmiernej ilości wody. Kaszę i migdały umieszczamy w jednej miseczce i miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz sok z pomarańczy. Doprawiamy cynamonem i wanilią. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

niedziela, 19 stycznia 2014

242. Upiekłam pierwszy chleb. Wegańska daktella!

Chleb na prawdziwym zakwasie był na mojej liście wyzwań kulinarnych na ten rok, zaraz po chałce (kilk). Mimo lekkich perypetii z zakwasem, chleb wyszedł i przeszedł moje oczekiwania. Chrupiąca skórka i mięciutki środek. Tego właśnie wymagam od chleba. Już chyba nigdy nie kupie chleba :D
Na pomysł na daktellkę trafiłam TU i od razu byłam pod wielkim wrażeniem, że można coś takiego wyczarować z daktyli. Wyszło bardzo słodko, czekoladowo, ale z wyczuwalnym posmakiem orzechów. A w dodatku błyskawiczny w wykonaniu.Tak, ten krem zdecydowanie zasługuje na nazwę daktella. Na pewno będzie miał swoje miejsce w kuchennej szafce!


Domowy żytni chleb na zakwasie podany z domową daktellą, kawa z mlekiem. 
Homemade rye sourdough bread served with homemade datella, coffee with milk.





Domowa daktella:
-150g daktyli bez pestek
-ok.1/3 napoju z orzechów laskowych
-4 łyżeczki karobu
-mała szczypta soli
-garstka orzechów laskowych

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15min (trzeba sprawdzić, czy są wystarczająco miękkie). W tym czasie prażymy orzechy i pozbawiamy je skórek. Orzechy lekko siekamy (blenderowi będzie łatwiej). Daktyle odsączamy. Zalewamy je napój orzechowy i miksujemy. Ciągle miksując dodajemy orzechy, karob i sól. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do słoiczka.






Prosty żytni chleb na zakwasie:
zaczyn:
-60 g zakwasu żytniego
-90 g mąki żytniej (typ 2000)
-90 g wody

ciasto właściwe:
-zaczyn jw
-ok. 280 g wody
-300 g mąki żytniej (typ 2000)
-szczypta soli morskiej
-1 łyżeczka cukru
-garść siemienia lnianego

Składniki zaczynu mieszamy w misce i odstawiamy na około 8 h pod przykryciem. Do zaczynu dodajemy resztę składników, możecie z dodatkami eksperymentować. Wymieszane ciasto wkładamy do foremki i odstawiam pod przykryciem. Ciasto będzie wyrastać od 2 do 5 godzin.
Wyrośnięte ciasto będzie miało większą objętość. Wstawiamy do nagrzanego do 230 C piekarnika i pieczemy 15 minut, po czym zmniejszamy do 200 C i pieczemy około 35-40 minut.
Kroimy po całkowitym wystygnięciu a najlepiej dobę po pieczeniu. Smacznego!



sobota, 18 stycznia 2014

241. Bardzo słodka, a bez cukru! Na dwie nuty.

-"Co robisz dziś na śniadanie?"
-"Muffine"
... I wzrok "If you know what I mean"
-"Mamuś, chcesz może muffinkę?" :D
No to dziś dwie duże muffiny, zjedzone wspólnie z mamą. Oby dwie bardzo słodkie, z tym że jedna zupełnie bez cukru. Obydwie pyszne. Takie wspólne poranki sprawiają, że śniadanie smakuje jeszcze bardziej.


Śmietanowa pełnoziarnista imbirowa muffina z kaki i płatkami migdałowymi/ pełnoziarnista marchewkowa płatkami migdałowymi  muffina nadziana nutellą, kawa z mlekiem.
Creamy whole grain muffin with ginger and almond flakes kaki / whole grain carrot muffin with almond flakes stuffed with nutella, coffee with milk.
 
 
 
Pełnoziarnista imbirowa muffina z kaki:
-60g mąki pełnoziarnistej
-pół łyżeczki sody
-pół łyżeczki mielonego imbiru
-jajko
-70g śmietany 12%
-pół owocu kaki
-płatki migdałowe
 
Mąkę mieszamy z sodą i imbirem. Wbijamy jajko dodajemy jajko, śmietanę i pokrojone w kosteczkę kaki. Mieszamy dokładnie, przekładamy do kokilki i posypujemy płatkami migdałowymi. Zapiekamy przez ok. 35-40min w 200 stopniach.
 
Pełnoziarnista marchewkowa muffina nadziana nutellą:
-60g mąki pełnoziarnistej
-pół łyżeczki sody

-łyżeczka cukru
-pół łyżeczki cynamonu
-szczypta gałki muszkatołowej
jajko
-55g śmietany 12%
-średniej wielkości marchew
-płatki migdałowe
 
Mąkę mieszamy z sodą, cukrem i przyprawami. Wbijamy jajko dodajemy jajko, śmietanę i startą na małych oczkach marchew. Mieszamy dokładnie, przekładamy do kokilki i posypujemy płatkami migdałowymi. Zapiekamy przez ok. 35-40min w 200 stopniach.

piątek, 17 stycznia 2014

240. Owsiana jajecznica.

Wyspana i gotowa by stawić czoła pierwszemu dniu nowego semestru :D
O tym, że owsiana jajecznica jest świetna nie muszę chyba nikogo przekonywać... No chyba, że ktoś jeszcze nie próbował, to gorąco zachęcam! To może być miła odmiana dla kogoś kto (o ile się w ogóle da) znudził się klasyczną wersją owsianki ;)
Podstawowy przepis oczywiście od Maria'n 


Owsiane scramble migdałowe z serkiem wiejskim, granatem i borówkami, kawa z mlekiem.
Oatmeal almond scramble with cottage cheese, pomegranate and blueberry, coffee with milk.


Owsiane scramble migdałowe:
-60g płatków owsianych
-2 łyżki tartych migdałów
-łyżeczka miodu malinowego
-białko jajka
-szczypta soli
-łyżeczka masla

Płatki zalewamy na noc dosłownie odrobiną wody. Rano mieszamy z migdałami i miodem. W metalowym lub szklanym naczyniu ubijamy białko razem z solą. Płatki delikatnie (!) łączymy z białkiem i smażymy na maśle od czasu do czasu mieszając. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :D


czwartek, 16 stycznia 2014

239. Anglia na talerzu. Rodzeństwo

Zauważyłam ostatnio, że mój brat rzadko kiedy bierze ze sobą drugie śniadanie do szkoły. Hola, hola, przecież ono jest bardzo ważne! Pozwala naszemu organizmowi pracować na najwyższych obrotach aż do obiadu. Postanowiłam się więc zatroszczyć o mojego braciszka i przygotowywać mu bento. Niestety mój brat jest dość wybredny, więc będę musiała się trochę nagimnastykować. Dlatego dziś błyskawiczne scones. Nie miał jeszcze okazji ich próbować, więc mam nadzieję, że mu zasmakują.
Swoją drogą łączy nas bardzo dziwna relacja. Gdy byłam mała (w każdym razie mniejsza) traktowałam go trochę jako dodatkowego domownika. Ba! Był okres, że nawet się biliśmy, ale nie na zasadzie kuksańca, ale takiego prawdziwego łomotu. Z wiekiem to się zmieniło. Jasne, że się kłócimy (to w sumie chyba normalne), ale zaczęliśmy się traktować jako kompanów. I choć czasami mam go dość, to mój „mały” braciszek :D
A jak to jest z Wami? Macie rodzeństwo?

Razowe wegańskie scones wg Deli Smith podane z konfiturą rabarbarową i truskawkami/ twarożkiem z miodem malinowym i borówkami, kawa z mlekiem.
Wholemeal vegan scones served with rhubarb jam and strawberry/ cream cheese with honey and cranberries, coffee with milk.





Razowe scones /8sztuk/
-110g mąki pszennej
-110g mąki pszennej razowej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-pół łyżeczki soli
-25g cukru trzcinowego
-1/2 łyżeczki cynamonu
-25g masła (oleju)
-ok.150 ml mleka (sojowego)

Mąki przesiewamy, dodajemy proszek, sól, cukier i cynamon. Dodajemy masło, aż powstanie coś na kształt kruszonki. Mieszając dodajemy stopniowo mleko aby uzyskać gładkie ciasto. Wykładamy na stolnicę i energicznie zagniatamy. Rozwałkowujemy na grubość ok 2-3 cm i szklanką wycinamy koła. Wykładamy je na blaszkę i pieczemy przez ok 10-12min w 230 stopniach. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!