Domowe batoniki owsiane z czekoladowo-orzechowym kremem, zimne mleko.
Homemade oatmeal bars with chocolate-hazelnut cream, cold milk.
Przepis /10szt./:
-2 szklanki płatków owsianych
(najlepiej górskich)
-1 i 4/5 szklanki mąki
pełnoziarnistej
-łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 szklanki cukru trzcinowego
-125g oleju kokosowego (lub masła)
-3 jajka
-120g gorzkiej czekolady o
zawartości kakao 70%
-1/2 szklanki śmietanki 30%
-6
kopiastych łyżek masła z orzechów laskowych
Nastawiamy
piekarnik do 180 stopni. Mieszamy razem mąki, płatki owsiane,
proszek do pieczenia, cukier. Dodajemy olej kokosowy i jajka.
Rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka. Blaszkę o rozmiarze
24x24cm wykładamy papierem do pieczenia. Kruszonkę dzielimy na dwie
równe części. Jedną połową wykładamy blaszkę lekko ją
dociskając. Do rondelka z grubym dnem wlewamy śmietankę, dodajemy
połamaną czekoladę i masło z orzechów laskowych. Podgrzewamy na
niedużym ogniu cały czas mieszając, aż czekolada się roztopi i
powstanie jednolita masa. Czekoladową masę wylewamy na kruszonkę w
blaszce i równomiernie rozprowadzamy łyżką. Wierzch posypujemy
resztą kruszonki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy
przez około 45 minut. Ostygnięte ciasto kroimy na prostokąty.