Są pewne rzeczy do których jesteśmy przyzwyczajeni. Są takie jakie są i inaczej ich sobie nie wyobrażamy. Podróbek nie akceptujemy, bo nie spełniają naszych oczekiwań, które przeważnie są bardzo wysokie. Tak właśnie mam z niektórymi przepisami. Mam w głęboko zakorzeniony pewien smak, którego nie da się zstąpić innym. Wciąż szukam i testuję. Przepisów na croissanty w internecie jest mnóstwo! Co kucharka, to inaczej. Więc jedyne co zostaje to eksperymentować, próbować i znaleźć złoty środek. Z czasem nabieramy praktyki i wyczuwamy od razu co nam pasuje. Dużo czasu zajęło mi szukanie przepisu na croissanty idealne. Te są dokładnie, takie jakie być powinny. Maślane, troszkę cięższe i treściwe. Pięknie się rozwarstwiają. Nie są sztucznie nadmuchane i nie smakują jak papier. Są przepyszne i popełnione przeze mnie już kilkakrotnie. Smakują świetnie wypełnione czekoladą, domową konfiturą czy masą orzechową. Mi jednak najbardziej pasują jeszcze ciepłe i popijane mlekiem. Jest przy nich sporo pracy, ale zdecydowanie warto.
Croissanty na zakwasie:
Na dzień wcześniej przygotowujemy poolish:
1/2 łyżeczki drożdży instant
200 g mąki
200 g wody
Mieszamy wszystkie składniki, owijamy naczynie folią i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Następnie przygotowujemy levain:
1 łyżka zakwasu pszennego
220 g mąki
220 g wody
Wszystkie składniki łączymy razem. Naczynie owijamy folią,
zostawiamy na noc do wyrośnięcia w temperaturze
pokojowej.
Następnego dnia przygotuj:
450 g tłustego mleka
400 g poolish
600g mąki chlebowej
400g mąki orkiszowej
400g mąki orkiszowej
28 g soli
85 g cukru
6 g drożdży instant
400 g masła
Mleko wlewamy do miski. Wrzucamy do niego łyżkę poolish,
jeżeli wypływa na powierzchnię, możesz wlać pozostały,
jeżeli nie musi fermentować jeszcze dłużej. To samo robimy z levain, jeżeli wypływa na powierzchnię, można wlać
do mleka całość. Jeżeli nie, odstaw go w ciepłe
miejsce na jeszcze trochę. Mieszamy oba zaczyny dokładnie
z mlekiem. Dodajemy mąkę, sól cukier i drożdże. Mieszamy ciasto tylko do połączenia składników, jeżeli mąka
bardziej chłonie wodę, możesz małymi partiami dodawać mleko
ale tylko do momentu, aż w cieście nie pozostaną
żadne suche partie. Odstawiamy ciasto na 25 – 40 minut.
Ciasto przekładamy do czystej miski i zostawiamy na 1,5
godziny składając je w tym czasie trzykrotnie, tak jak na tym
filmiku (klik). Następnie ciasto przekładamy do delikatnie
oprószonej mąką plastikowej torby. Spłaszczamy je i wstawiamy do lodówki na 2 – 3 godziny.
Na 30 minut przez laminowaniem ciasta wyjmujemy masło
z lodówki. Układamy kostki na sobie na papierze
do pieczenia i rozbijamy je wałkiem do postaci kwadratu
o boku ok 20 cm.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o długości 22 – 30
centymetrów. Na 2/3 układamy przygotowane masło. Składamy ciasto
jak list na 3, czyli składamy ciasto bez masła do środka
i zakrywamy je ciastem z masłem. Złożone ciasto powinno
mieć 3 warstwy ciasta i pomiędzy nimi 2 warstwy masła. Zlepiamy brzegi ciasta, aby masło nie mogło się wydostać na zewnątrz
i rozwałkowujemy ciasto na prostokąt mniej więcej 23
x 60 cm. Ważne aby długość boku była mniej więcej 2,5 –
3 razy dłuższa od podstawy. Ciasto ponownie składamy na 3,
owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinny
odpoczynek. Powtarzamy czynność wałkowania i składania jeszcze
dwa razy, za każdym razem oddzielając je godzinnym
odpoczynkiem ciasta w lodówce.
Kiedy rozwałkowujmy ciasto po raz trzeci, składamy je i wkładamy na godzinę lub dwie do zamrażarki.
Po tym czasie rozwałkujemy ciasto na prostokąt o szerokości
ok 40 cm i grubości 1 cm. Dzielimy ciasto wzdłuż na pół,
a następnie tniemy na trójkąty o podstawie 7cm
i długości ramion 20 cm. Zwijamy je
w rogaliki i przekładamy na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj o zachowaniu
odstępów między nimi, w międzyczasie bardzo urosną. Blachy
przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 –
2 godziny. Wyrośnięte croissanty przed włożeniem
do piekarnika smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Pieczemy w 200 stopniach z termoobiegiem przez ok 15 – 20
minut. Upieczone rogaliki zostawiamy do ostygnięcia. Smacznego!
Wyglądają ciekawie - zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie, az się głodna zrobiłam od samego patrzenia!
OdpowiedzUsuńno, muszę przyznać- trochę się musiałam naczekać, a na takie zdjęcia to się nie godzi tyle ludzi w ,,głodzie" trzymać ;)
OdpowiedzUsuńja jestem ciasto-francuskim laikiem, nie mam faworyta, a znam tylko te ,,z Lidla na woodstocku" i ,,z ciasta francuskiego z Biedronki". życz mi, żebym nie była tak leniwa i zabrała się za te- zdaje się- majstersztyki
Każdy ma swoje sposoby na takie cukiernicze klasyki. Rogalik i szklanka mleka - mniam
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńo jejj! przecudowne! *.*
OdpowiedzUsuńBoskie! Uwielbiam croissanty :D
OdpowiedzUsuńcieszę się, że już jesteś! btw. zapraszam do mnie, nowa strona ;)
OdpowiedzUsuńoczywiście zdjęcia cudowne, a croissanty wyszły Ci bezbłędnie! :)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńna zakwasie? nigdy nie slyhszalam, ale wygladają pysznie!
OdpowiedzUsuńzapraszam : http://iluminatium-mundi.blogspot.com/
Takie domowe, jeszcze ciepłe muszą cudownie smakować! :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam ciasta francuskiego (należę do tej bardziej leniwej grupy ludzi ;]), ale z pewnością to własnej roboty bije na głowę to sklepowe :)
OdpowiedzUsuńz przyjemnością skorzystam z tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńMuğla
OdpowiedzUsuńSamsun
Eskişehir
Sakarya
Kars
ORJ
Mardin
OdpowiedzUsuńistanbul
Çanakkale
Antep
Elazığ
CYY5
https://titandijital.com.tr/
OdpowiedzUsuńbalıkesir parça eşya taşıma
eskişehir parça eşya taşıma
ardahan parça eşya taşıma
muş parça eşya taşıma
CKCF2
08941
OdpowiedzUsuńwinstrol stanozolol
Iğdır Evden Eve Nakliyat
Trabzon Evden Eve Nakliyat
order sarms
winstrol stanozolol for sale
buy masteron
Manisa Evden Eve Nakliyat
Ankara Asansör Tamiri
parabolan
81C32
OdpowiedzUsuńcanlı sohbet odası
Amasya Ücretsiz Sohbet Uygulamaları
kastamonu görüntülü sohbet odaları
niğde ücretsiz sohbet odaları
Hakkari Görüntülü Sohbet Sitesi
bedava görüntülü sohbet
tunceli canlı görüntülü sohbet uygulamaları
Düzce Canlı Sohbet Siteleri Ücretsiz
nevşehir sesli sohbet
C7B34
OdpowiedzUsuńPeriscope Takipçi Satın Al
Paribu Borsası Güvenilir mi
Twitch Takipçi Satın Al
Binance Referans Kodu
Soundcloud Reposts Satın Al
Clubhouse Takipçi Satın Al
Aptos Coin Hangi Borsada
Twitter Retweet Hilesi
Referans Kimliği Nedir