piątek, 6 lutego 2015

"Luty miesiącem glutenfree" Koko... crêpes suzette!

Wchodzę do sklepu i co pierwsze rzuca mi się w oczy? Egzotyczne owoce! Pełno ich w tym okresie w każdym większym markecie. Co prawda cenny dość skutecznie odstraszają, jednak ciekawość smaków nie daje za wygraną... Ale są też owoce, które wcale nie obciążają tak domowego budżetu. Troszkę zapomniane i nie doceniane. Pyszne i pięknie pachnące szczególnie zimą. Mowa oczywiście o pomarańczach! Ja osobiście je uwielbiam i pochłaniam w ilościach hurtowych. Naleśniki bezglutenowe to nie małe wyzwanie. Ciężko jest uzyskać sprężyste i wciąż delikatne ciasto bez dodatku mąki pszennej. Okazały się być jednak doskonałe! Słodki pomarańczowy syrop z delikatną cynamonową nutą doskonale dopełnia kokosowy aromat naleśników. To typowo śniadaniowa/deserowa propozycja dla każdego łasucha ;)


Bezglutenowe kokosowe crêpes suzette z kokosowym cukrem pudrem.
Gluten-free coconut crêpes suzette with coconut powdered sugar.

Ciasto:
-50 g mąki ryżowej 
-50 g mąki kokosowej
-1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
-2 jajka

-szczypta soli
-3 łyżki cukru trzcinowego


Mleko kokosowe wlać do garnka i chwilę podgrzewać do rozpuszczenia. Odstawić z ognia, dodać jajka, sól, cukier i mąki, zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawić pod przykryciem na około pół godziny. Smażyć po około 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor.  

Syrop:
-skórka i sok z 2 dużych pomarańczy
-20 g oleju kokosowego
-30 g cukru trzcinowego
-1/2 łyżeczki cynamonu
-ok. 50 ml likieru pomarańczowego (opcjonalnie)

Do podania:
-cukier puder
-wiórki kokosowe

 Cukier roztopić na patelni, dodać olej kokosowy, a następnie zalać sokiem pomarańczowym. Włożyć plastry pomarańczy i podduszać z obu stron ok 1 minutę. Zdjąć z ognia. Do tak przygotowanego sosu dodać likier, cynamon, sok i skórkę pomarańczową. Naleśniki zanurzać w sosie i składać na czworo. Ułożyć na patelni tak, aby zachodziły jeden na drugi. Syrop lekko podgrzać, wylać na naleśniki. Nakładać na talerze z plastrami pomarańczy. Posypać cukrem pudrem wymieszanym ze zmielonymi wiórkami kokosowymi.



13 komentarzy:

  1. wow, wyglądają imponująco! mam słabość do naleśników, aczkolwiek w tym wypadku musiałabym zamienić jeszcze czymś jaja :) jeśli chodzi o pomarańcze to zdecydowanie jeden z moich ulubionych zimowych owoców!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie podane. A bezglutenowe sprężyste wychodzą wspaniale z mąki gryczanej, albo (jeszcze nie próbowałam) zblendowanej namoczonej kaszy gryczanej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jestem łasuchem, więc chętnie się skuszę! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem czy bardziej zachwycać się zdjęciami, czy pomysłem na syrop pomarańczowy. Jesteś moją mistrzynią i mam nadzieję, że nas nie opuścisz! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyglądają, cudownie podane! :) Chociaż myślałam, że z mąki kukurydzianej, bo takie żółciutkie się wydają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolor zawdzięczają karmelizowaniu w syropie :)

      Usuń
  6. fantastyczne połączenie :D

    http://nataszabreakfast.blogspot.gr/?m=1

    OdpowiedzUsuń
  7. Ile wychodzi takich naleśników z przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi wyszło ok.6 (czyli 2 porcje) wszystko jednak zależy od wielkości patelni ;)

      Usuń
  8. JackpotCity Casino - New York
    JackpotCity Casino is 김포 출장마사지 a gambling site located in New York City, New 계룡 출장마사지 York and 인천광역 출장안마 is open daily 24 hours. 충청북도 출장마사지 The casino's 746 room gaming space 공주 출장샵 features 1400

    OdpowiedzUsuń