piątek, 9 maja 2014

341. Sezon rozpoczynam drożdżówkami!

Zaczynam swoje high life. Ten miesiąc będzie na tak wysokich obrotach, że nie wiem czy i ile będę sypiać...
Tymi drożdżówkami otwieram swój sezon rabarbarowy. Najlepszy, oczywiście od babci. Rozpieszcza mnie!
Drożdżówki są pyszne. Chwytam jeszcze jedną i uciekam.


Pół pełnoziarniste drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem, budyniem i imbirową kruszonką, zimne mleko
Whole wheat bun with caramelized rhubarb, custard and ginger crumble, cold milk

Przepis: 
-250 g mąki pszennej tortowej
-250 g mąki pełnoziarnistej
-300 ml mleka
-100 g masła, roztopionego
-1 jajko
-10 g drożdży suchych
-2,5 łyżki cukru
-szczypta soli
-2 żółtka+łyża mleka
Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy resztę składników i wyrabiamy, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Uformujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy na 12 części. Formujemy okrągłe bułeczki, układamy na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy dna ok. 30 - 40 minut. Po tym czasie, używając szklanki z szerszym dnem robimyw każdej bułeczce mocne wgłębienie, do wgłębienia nakładamy ok.  1 łyżki karmelizowanego rabarbaru, 1 łyżki budyniu waniliowego i posypujemy kruszonką. /przepis na budyń, karmelizowany rabarbar i imbirową kruszonkę - poniżej/. Tak przygotowane bułeczki smarujemy roztrzepanymi żółtkami wymieszanymi z 1 łyżką mleka. Pieczemy w temperaturze 190º przez około 20 - 23 minuty.
Budyń waniliowy:
300 ml mleka
3 żółtka
50 g cukru z wanilią
20 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
W naczyniu miksujemy 100 ml mleka, cukier z wanilią, żółtka, obie mąki (najszybciej blenderem).
Do garnuszka wlewamy pozostałe 200 ml mleka, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy  zmiksowaną mieszankę i gotujemy jak budyń, cały czas mieszając, do zgęstnienia.

Karmelizowany rabarbar:
400 g rabarbaru, pociętego na małe kawałki (nie ma konieczności obierania)
100 g cukru z wanilią
1 łyżeczka imbiru
2 łyżki wody
Na małą patelnię wysypujemy cukier wymieszamy z wodą. Podgrzewamy na średniej mocy palnika do momentu rozpuszczenia się cukru. Kiedy cukier się rozpuści lekko zwiększamy moc palnika i gotujemy do momentu aż karmel osiągnie złoty kolor. Dodajemy pocięty rabarbar, imbir, mieszamy. Gotujemy do momentu aż sok puszczony przez rabarbar częściowo wyparuje a rabarbar pokryje się sosem karmelowym.

Imbirowa kruszonka:
pół szklanki mąki pszennej tortowej
5 łyżek cukru
1 łyżeczka imbiru
60 g masła, roztopionego
Wszystkie składniki na kruszonkę wyrabiamy pomiędzy palcami.


16 komentarzy:

  1. Podziwiam cię, że masz cierpliwość do takich cudownych wypieków! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. taki prosto z ogródka, jak i inne warzywa i owce, zdecydowanie najlepszy!
    piękne drożdżówki upiekłaś, zresztą też...pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wiedziałam, wiedziałam po tytule, że drożdżówki z rabarbarem będą! :) sama dziś otwieram rabarbar-sezon, choć nieco mniej ambitnie
    jej, wszyscy tak tym majem straszą.. czyżbym była w nieświadomym niebezpieczeństwie przepracowania?

    OdpowiedzUsuń
  4. Super buły. Bardzo lubię rabarbar :-) do wypróbowania :-)


    http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. drożdżowe - ulubione, budyń - bardzo lubię, rabarbar - jeszcze bardziej, a kruszonkę to już w ogóle! idealne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kradnę jedną! Koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. koniecznie musze wyprobowac! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ejj!! Też chce takie drożdżówki! *.*
    Podrzuć mi... kilka :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Z rabarbarem musiały być świetne! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. drożdżówki z rabarbarem uwielbiam! :)
    i z kruszonką jeszcze bardziej :>

    OdpowiedzUsuń
  11. przyjeżdżam na nie, tyle ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zachwycasz zdjęciami, uwielbiam na nie patrzeć!
    U mnie też dzisiaj drożdże z rabarbarem <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają cudownie! Niech no tylko dorwę rabarbar...;)

    OdpowiedzUsuń