wtorek, 25 marca 2014

305. Najbardziej karmelowa granola i inne przysmaki!

Granola? Znów? Nie mogłam się oprzeć. Pierwsza, którą ostatnio upiekłam, zniknęła w oka mgnieniu. A teraz przyszedł czas na bardzo słodką, karmelową. Dodatkowo daktyle, które jeszcze bardziej podbijają smak :)
Już tylko 3 dni...!


Domowa granola karmelowa z daktylami podana z mlekiem i malinami, kawa z mlekiem.
Homemade caramel granola with dates served with milk and raspberries, coffee with milk.





Karmelowa granola z daktylami:
-250g płatków owsianych 
-100g orzechów arachidowych 
-50g migdałów
-szczypta soli
-2 łyżki miodu lipowego
-2 łyżki (kopiaste) kajmaku
-100g daktyli

Płatki przekładamy do miski. Orzeszki i migdały niezbyt drobno siekamy i dodajemy do płatków wraz z solą. Daktyle kroimy na mniejsze kawałeczki i dodajemy do reszty. Dodajemy miód i kajmak. Przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem.Pieczemy przez ok. 40 min często mieszając. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego ;D





Ostatnio (o 22, pozdrawiam wszystkich kurierów :)) dostałam paczę od Anielskich przysmaków. Złota Monika przysłała mi kolejne cudeńka. W paczce znalazłam: miód lipowy, syrop korzenny, konfiturę porzeczkową i konfiturę cytrynową z imbirem (zaskakująco rewelacyjna!) DZIĘ-KU-JĘ! :D


12 komentarzy:

  1. Jak Ty to robisz, że wychodzi Ci takie "crunchy"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu zadziałał kajmak w połączeniu z miodem :)

      Usuń
    2. Czyli wiem jaka granola będzie następna u mnie! :D

      Usuń
    3. No i pięknie zadziałał! <3 Aż chce lecieć do kuchni i zrobić taką granolę!

      Usuń
  2. Moje granole nigdy nie zlepiają się w takie grudki, zawsze są sypkie... Chętnie zjadłabym Twojej, bo przedstawia się pysznie :D O 22? Rzeczywiście przesyłka 24/h ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. z daktylami! orzechami! kajmakiem! geniusz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo,widzę kolejne Anielskie smakołyki ;)
    nie dziwię Ci się, że to już kolejna granola, tylko sobie się dziwię, że jeszcze takiej nie robiłam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam taką granolę "crunchy". Mi jednak rzadko kiedy ona wychodzi. Tutaj chyba musiał swą moc objawić kajmak :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszła Ci idealnie! *.*
    Zazdroszczę!

    OdpowiedzUsuń
  7. nigdy nie udało zrobić mi się crunchy. :c
    ale świetne śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Twoje granole zawsze są udane a ta z dodatkiem daktyli cudo :) !

    OdpowiedzUsuń
  9. Domowe granole są najlepsze! Robisz bardzo apetyczne zdjęcia:))

    OdpowiedzUsuń