wtorek, 9 lipca 2013

57. Zadziwiające, a jednak niesamowite połączenie

Początek lata, zaczynają się upały, ludzie zdejmują z siebie ostatnie skrawki ubrania. Czas ostatecznie przerzucić się na lodówkowe śniadania. NIE! NIE! NIE! Ja mam ochotę na jesienne wypieki. Uwielbiam różnorodne barwy na drzewach, wieczory z gorącą czekoladą i piankami pod kocykiem patrząc gdy za oknem ulewa. Takie jest właśnie moje śniadanie, jesienne. Mamo, jakie to było dobre! Połączenie jabłek ze solonym karmelem jest po prostu niebiańskie!


~ pół pełnoziarniste korzenne crumble z jabłkami w solonym karmelu, pianki marshmallow~



Korzenne crumble:
-30g mąki pełnoziarnistej 
-30g ciasteczek korzennych + 3 sztuki
-15g masła/margaryny
-pół łyżeczki przyprawy do piernika 
-2 niewielkie jabłka 
-20g cukru trzcinowego 
-solidna szczypta soli
-40g śmietanki kremówki w temp. pokojowej (u mnie 30%)

Ciasteczka mielimy w blenderze, ale nie na mączkę. Dodajemy mąkę pełnoziarnistą oraz masło/margarynę i robimy kruszonkę. Odstawiamy na bok. Na patelnię równomiernie rozsypujemy cukier i czekamy aż się rozpuści (istotne jest żeby nie mieszać). Gdy już zupełnie się rozpuści wlewamy śmietankę i energicznie mieszamy przez ok 2 min. Dodajemy sól i obrane drobno pokrojone jabłka. Dusimy przez ok 5 min od czasu do czasu mieszając. Jabłka przekładamy na spód żaroodpornego naczynka, a na wierzch nakładamy kruszonkę. Zapiekamy przez ok. 20 min w 200 stopniach. Smacznego ;D


9 komentarzy:

  1. Pozdrawiam serdecznie i gratuluję smacznego bloga!

    Chciałabym zaprosić Ciebie na stronę znajdzprzepisy.pl oraz do dodania swojego bloga na listę TOP BLOGI, gdzie dołączyło już ponad 1300 blogerów! Nasze strony są już dostępne w 37 krajach i jesteśmy drugą co do wielkości wyszukiwarką przepisów kulinarnych na świecie!

    Byłoby mi bardzo miło, jakby i Twoje przepisy znalazły się u nas i tym samym trafiły do jeszcze większego grona odbiorców :)
    Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

    Życzę miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Trochę świąteczne smaki. pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. ojeeej, ale bym zjadła :o *u*

    OdpowiedzUsuń
  4. A co tam, można wbrew panującej aurze pogodowej zafundować sobie inny klimat na talerzu:) Ale jaki smaczny klimat:)

    OdpowiedzUsuń
  5. crumble są doskonałe na każdą porę roku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czyżbym znalazła bratnią duszę wśród bloggerek? Zdecydowanie wolę deszczową jesień, chłodną ciemną zimę niż upalne lato!:)) I te niepowtarzalne jesienne smaki, które - mi niestety - absolutnie nie smakują podczas lata:)

    Chociaż i tę porę uwielbiam!:) Mamy 4 całkiem fajne pory roku^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, jesień ma w sobie zawartą taką magię, jakiej nie ma żadna inna pora roku. Kocham wiosnę, gdy wszystko budzi się do życia, ale to nie to samo :)

      Usuń
  7. Crumble sprawdzi sie zawsze :D

    OdpowiedzUsuń
  8. solony karmel <3 kobieto kusisz! *.*

    OdpowiedzUsuń