wtorek, 3 września 2013

113. Słodkie, śniadaniowe sushi?

Śniadanie? Dziś spontaniczne. Zupełna improwizacja, ale z efektu jestem zadowolona. Bardzo.


~ Roladki z pieczonej cukinii nadziewane ryżem długoziarnistym, masłem orzechowym i bananem~





Śniadaniowe sushi:
-średnia cukinia (ok.300g)
-3 łyżki syropu daktylowego 
-40g kleistego ryżu
-szklanka mleka (lub wody)
-łyżeczka miodu

+wg. uznania
-masło orzechowe
-banan

Mleko zagotowujemy i wrzucamy ryż. Gotujemy ok. godziny co jakiś czas mieszając i  razie potrzeby dolewając wodę/mleko.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Cukinię tniemy wzdłóż na płaty (nie mogą być zbyt cienkie) i smarujemy je syropem daktylowym. Układamy na blaszce i pieczemy przez ok. 10 min.
Na upieczone płaty cukinii nakładamy ryż, masło orzechowe oraz banana i zawijamy. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! ;D

13 komentarzy:

  1. Ale genialny pomysł! Wygląda apetycznie i na pewno było smaczne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Podobno cukinia nadaje się do wszystkiego i nawet jestem skłonna się z tym zgodzić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelka naprawde zdolna jesteś.Monika Szlązak

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, super pomysł! Cukinię na słodko baardzo lubię, takie sushi mi się podoba, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. my jadłyśmy takie w wersji słonej - z kozim serem i kaparami - pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jak dla mnie nadzienie jest ekstra !! i świetny sposób na słodkie sushi z cukinii ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przypadkowo usunęłam. No nic. Efektownie się prezentują. Pasowałyby też idealnie na przekąski na jakieś przyjęcie:)

      Usuń
  8. genialne!! nigdy bym chyba na coś takiego nie wpadła :o

    OdpowiedzUsuń
  9. Super cukiniowe sushi, też ostatnio zrobiłam wariację na ten temat - kaszi, polskie suhi z kaszy!:D

    OdpowiedzUsuń