Nie będę zachwalać kolejnych gofrów. Nie powiem, że wychodzą chrupiące, a zarazem puszyste w środku. Nie stwierdzę, że dyniowy dodatek był po prostu rewelacyjny i koniecznie do powtórzenia. Tylko spróbuj :D
~Pełnoziarniste gofry podane z puree dyniowo-bananowym z ricottą, sezamem i bananem~
-75g mąki pełnoziarnistej
-75ml mleka
-2 łyżki wody (u mnie gazowanej)
-15ml oleju (u mnie rzepakowy)
-jajko
-1/2 łyżeczki sody
-szczypta sody
Mąkę przesiewamy do miseczki, dodajemy sodę z solą i mieszamy. Wbijamy jajko, dodajemy wodę i mieszamy stopniowo dolewając mleko. Dolewamy olej i ponownie mieszamy. Pieczemy w natłuszczonej i rozgrzanej gofrownicy. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Puree dyniowo-bananowe:
-100g pieczonej dyni
-3/4 małego banana
-zmielone 2 ziarenka kardamonu
-kopiasta łyżka ricotty
Wszystkie składniki wsadzamy do misy blendera i miksujemy na gładką i jednolitą masę.
Jakie barwne! Chrupiace najlepsze :)
OdpowiedzUsuńGofry, idealne niedzielne śniadanie! :) I trochę letnio, bo one mi się z wakacjami kojarzą, ale też tak jesiennie przez te dodatki, super :)
OdpowiedzUsuńPołączenie dyni i banana to jedno z moich ulubionych. :)
OdpowiedzUsuńChcę zobaczyć tę kurteczkę! ;)
OdpowiedzUsuńKocham gofry w takim kształcie i z takimi dodatkami :)
OdpowiedzUsuńpróbowałam już to połączenie i w zupełności się zgadzam, że jest przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńten kształt gofrów jest genialny :D pyszne dodatki :)
OdpowiedzUsuńja też wczoraj byłam na małym shoppingu :>
i u mnie dziś połączenie dyni i banana, jest fantastyczne!
OdpowiedzUsuńJa też chcę taką gofrownice :D
OdpowiedzUsuń*_* Mniam