wtorek, 17 września 2013

127. Zakochana w jesieni

Przyznam Wam się do czegoś. Dynie spróbowałam po raz pierwszy... wczoraj wieczorem podczas pieczenia. Od razu podbiła moje kubki smakowe. Cudowna słodycz wydobyta z niepozornego warzywa idealnie wkomponowała się w dzisiejsze gofry. Whiness tak bardzo je zachwalała, że zdecydowałam się je wypróbować. Coś wspaniałego, dziękuję za ten przepis! Od siebie dodałam tylko odrobinę więcej przypraw dzięki czemu nabrały rewelacyjnego korzennego aromatu.


 ~dyniowe gofry żytnie podane z melonem, brzoskwinia i posypane cukrem purem~




Dyniowe gofry:
-65g maki żytniej
-90g jogurtu naturalnego
-jajko
-70g puree z dyni
-łyżeczka miodu
-10g rozpuszczonego masła
-1/2 łyżeczki sody
-1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
-1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
-1/3 łyżeczki mielonych goździków
Make przesiewamy i mieszamy z soda i przyprawami. Dodajemy jajko, jogurt, miód oraz puree i dokładnie mieszamy. Pieczemy w dobrze rozgrzanej i natłuszczonej gofrownicy





15 komentarzy:

  1. Te serduszkowe gofry są mega urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne są te gofry! coś tak sobie myślę, że chyba uda mi się w końcu zrobić je z tym przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Nie wszyscy są tak nie omylni jak anonimowi, zdarza się (:
      No i prosiłabym bez wyzwisk.

      Usuń
  4. dynia jest extra:) do wszystkiego :) uwielbiam te jesienne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolor mają naprawdę przepiękny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Chodzą za mną w takiej dyniowej wersji, ale najpierw muszę skołować sobie dynię:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też zakochałam się w dyni od pierwszego spróbowania :)
    Bardzo neutralna - sprawdza się w owsiance, ciastach, gofrach, plackach :D

    OdpowiedzUsuń
  8. i od razu trafiają do mojej listy "do zrobienia" :)

    OdpowiedzUsuń
  9. a u mnie jeszcze nie ma dyni :( a mam na nią taką ochotę no!

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam dynię! :) Mam nadzieję, że w końcu odważę się coś z niej wyczarować :D

    OdpowiedzUsuń
  11. oj dynia ostatnio króluje :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Moje serce i żołądek dynia podbiła już w zeszłym roku. W sezonie jem ją nałogowo ;D Na moim blogu znajdziesz wiele przepisów z jej wykorzystaniem ;)

    OdpowiedzUsuń