Po wczorajszym dyniowym debiucie musiałam się znów za nią zabrać. Genialny wypiek!
~pełnoziarnisty dyniowy chlebek z nerkowcami (w środku) podane z malinami~
Chlebek dyniowy
(inspiracja)
-110g puree z dyni
-70 g mąki pełnoziarnistej
-15 g stopionego masła
-15 g miodu
-jajko
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-1/3 łyżeczki cynamonu
-szczypta soli
-110g puree z dyni
-70 g mąki pełnoziarnistej
-15 g stopionego masła
-15 g miodu
-jajko
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-1/3 łyżeczki cynamonu
-szczypta soli
Przesiewamy mąkę. Mieszamy ja z soda, sola i cynamonem. Wbijamy jajko, dodajemy puree z dyni, masło i miód. Mieszamy dokładnie, ale tylko do połączenia się składników (zbyt długie mieszanie możne spowodować stwardnienie podczas pieczenia). Przekładamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ciasto przez 40 minut, po upływie pół godziny zmniejszając temperaturę do 150 stopi. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego ;D
Patrząc na to drugie zdjęcie zastanawiam się czy te maliny są takie wielkie czy chlebek mały :P Chlebek dyniowy uwielbiam . :)
OdpowiedzUsuńHahaha, no właśnie i maliny wielkie i chlebek nie zbyt duży :D
Usuńdynia i nerkowce, niezły pomysł, oba smaki uwielbiam i muszę spróbować, koniecznie ;3
OdpowiedzUsuńpysznej dyni nigdy dość! ;-)
OdpowiedzUsuńbo dynia ogółem jest genialna :D
OdpowiedzUsuńW najbliższym czasie mam zamiar upiec coś podobnego! Pycha!
OdpowiedzUsuńfajny ten chlebuś, chyba sama zrobię taki dyniowy wypiek ;)
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek, prezentuje się bez zarzutu! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny chlebuś, i jaki łatwy do zrobienia, mam dynię, więc przepis zapisuję:)
OdpowiedzUsuń