Po wyjeździe do Włoch i jedzeniu tam głownie białego pieczywa (obiecuje, ze w końcu zabiorę się za ta relacje ;)) mój brzuch nie jest już tak plaski. Zauważyłam, ze pszenica zawarta w pieczywie, a tym bardziej bułkach negatywnie wpływa na te część mojego ciała i wypycha go do przodu. I tu na ratunek przychodzi mi kasza jaglana. Jest lekkostrawna i przyspiesza przemianę materii. A do tego świetnie się komponuje właściwie ze wszystkim. Dziś jesiennie.
~nocna prażona jaglanka jabłkowo-miodowa z mlekiem podana z figami marynowanymi w syropie cynamonowym kandyzowanymi na maśle, posypana cynamonem i sezamem~
Jaglanka jabłowo miodowa
-50g kaszy jaglanej
-1 i 1/3 szklanki wody
-2 łyżki miodu gryczanego
-male jabłko
-1/2 szklanki mleka
Kasze prażymy na suchej i porządnie rozgrzanej palni do uzyskania ładnego złotego koloru. W tym czasie zagotowujemy wodę. Kasze wrzucamy do wrzątku i gotujemy do wchłonięcia całej wody. Dodajmy miód i starte jabłko. Dolewamy mleko i gotujemy jeszcze chwile. Odstawiamy na noc. Rano odgrzewamy co jakiś czas mieszając.
-50g kaszy jaglanej
-1 i 1/3 szklanki wody
-2 łyżki miodu gryczanego
-male jabłko
-1/2 szklanki mleka
Kasze prażymy na suchej i porządnie rozgrzanej palni do uzyskania ładnego złotego koloru. W tym czasie zagotowujemy wodę. Kasze wrzucamy do wrzątku i gotujemy do wchłonięcia całej wody. Dodajmy miód i starte jabłko. Dolewamy mleko i gotujemy jeszcze chwile. Odstawiamy na noc. Rano odgrzewamy co jakiś czas mieszając.
Syrop cynamonowy;
-1/2 litra wody
-szklanka cukru
-3 laski cynamonu
Gotujemy wodę. Do niej wkładamy cynamon. Po piętnastu minutach gotowania na niewielkim ogniu, wsypujemy do cynamonowego wywaru cukier. Gotujemy cała mieszankę następne piętnaście minut. Wyłączamy piec i czekamy aż syrop wystygnie
-1/2 litra wody
-szklanka cukru
-3 laski cynamonu
Gotujemy wodę. Do niej wkładamy cynamon. Po piętnastu minutach gotowania na niewielkim ogniu, wsypujemy do cynamonowego wywaru cukier. Gotujemy cała mieszankę następne piętnaście minut. Wyłączamy piec i czekamy aż syrop wystygnie
Figa w syropie kandyzowana na maśle:
-figa
-1/4 szklanki syropu cynamonowego
-łyżeczka masła
Figę kroimy w talarki. Układamy je w głębokim talerzu i zalewamy syropem. Odstawiamy na noc do lodówki. Rano podsmażamy je na łyżeczce masła.
-figa
-1/4 szklanki syropu cynamonowego
-łyżeczka masła
Figę kroimy w talarki. Układamy je w głębokim talerzu i zalewamy syropem. Odstawiamy na noc do lodówki. Rano podsmażamy je na łyżeczce masła.
Pyszna jaglanka!
OdpowiedzUsuńDlatego uważam, że najlepiej mieszać po trochu oba rodzaje pieczywa..:)
Zgadzam się z mieszaniem pieczywa:)
Usuńkandyzowana figa<33
Nominowałam cię do LB :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, a jeśli do tego jeszcze sprawia, że brzuch jest płaski, to musze spróbować :D
OdpowiedzUsuńturbo jaglanka, czyli energia z samego rana! :) i tak ma być!
OdpowiedzUsuńta kandyzowana figa <3
OdpowiedzUsuńkuurde, w sumie to wszystko bym porwała :D
Musiała być pyszna! <3 Dawno nie jadłam..
OdpowiedzUsuńZbieraj się za relację ! :)
zaiste! nie wiem, czy chciałoby mi się tak kombinować dla przygotowania jednej figi. (;
OdpowiedzUsuńa szklanka cukru w tym syropie, to wypycha do przodu nie brzuch tylko pośladki?
OdpowiedzUsuń