poniedziałek, 30 września 2013

132. Turbo jaglanka.

Po wyjeździe do Włoch i jedzeniu tam głownie białego pieczywa (obiecuje, ze w końcu zabiorę się za ta relacje ;)) mój brzuch nie jest już tak plaski. Zauważyłam, ze pszenica zawarta w pieczywie, a tym bardziej bułkach negatywnie wpływa na te część mojego ciała i wypycha go do przodu. I tu na ratunek przychodzi mi kasza jaglana. Jest lekkostrawna i przyspiesza przemianę materii. A do tego świetnie się komponuje właściwie ze wszystkim. Dziś jesiennie. 


~nocna prażona jaglanka jabłkowo-miodowa z mlekiem podana z figami marynowanymi w syropie cynamonowym kandyzowanymi na maśle, posypana cynamonem i sezamem~


Jaglanka jabłowo miodowa 
-50g kaszy jaglanej
-1 i 1/3 szklanki wody
-2 łyżki miodu gryczanego
-male jabłko
-1/2 szklanki mleka
Kasze prażymy na suchej i porządnie rozgrzanej palni do uzyskania ładnego złotego koloru. W tym czasie zagotowujemy wodę. Kasze wrzucamy do wrzątku i gotujemy do wchłonięcia całej wody. Dodajmy miód i starte jabłko. Dolewamy mleko i gotujemy jeszcze chwile. Odstawiamy na noc. Rano odgrzewamy co jakiś czas mieszając.

Syrop cynamonowy;
-1/2 litra wody
-szklanka cukru
-3 laski cynamonu
Gotujemy wodę. Do niej wkładamy cynamon. Po piętnastu minutach gotowania na niewielkim ogniu, wsypujemy do cynamonowego wywaru cukier. Gotujemy cała mieszankę następne piętnaście minut. Wyłączamy piec i czekamy aż syrop wystygnie

Figa w syropie kandyzowana na maśle:
-figa
-1/4 szklanki syropu cynamonowego
-łyżeczka masła
Figę kroimy w talarki. Układamy je w głębokim talerzu i zalewamy syropem. Odstawiamy na noc do lodówki. Rano podsmażamy je na łyżeczce masła.

9 komentarzy:

  1. Pyszna jaglanka!
    Dlatego uważam, że najlepiej mieszać po trochu oba rodzaje pieczywa..:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z mieszaniem pieczywa:)
      kandyzowana figa<33

      Usuń
  2. Pysznie wygląda, a jeśli do tego jeszcze sprawia, że brzuch jest płaski, to musze spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  3. turbo jaglanka, czyli energia z samego rana! :) i tak ma być!

    OdpowiedzUsuń
  4. ta kandyzowana figa <3
    kuurde, w sumie to wszystko bym porwała :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Musiała być pyszna! <3 Dawno nie jadłam..
    Zbieraj się za relację ! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zaiste! nie wiem, czy chciałoby mi się tak kombinować dla przygotowania jednej figi. (;

    OdpowiedzUsuń
  7. a szklanka cukru w tym syropie, to wypycha do przodu nie brzuch tylko pośladki?

    OdpowiedzUsuń