piątek, 18 kwietnia 2014

328. Czas stanął w miejscu...

Wczoraj przejrzałam prognozę pogody. Wiedziałam, że dziś pogoda będzie, hmmm co najmniej rozczarowująca... Nie wiele myśląc wzięłam pod pachę książkę i ruszyłam w stronę pobliskiego parku. Na co dzień służy mi on raczej do treningów. Znam każdą ścieżkę, każdą górkę, każdy zakamarek. Usiadłam na pierwszej, lepszej ławce. Słońce świeciło mi prosto w twarz. Pięknie, pomyślałam. Otworzyłam książkę i zatraciłam się. Czas stanął w miejscu. Oczyma wyobraźni widziałam jakby projekcje filmu. Tylko ja i książka.


Jednoporcjowy migdałowy serniczek z czekoladową polewą i płatkami migdałowymi, kawa z mlekiem.
One serving almond cheese cake with chocolate icing and almonds, coffee with milk.

Jednoporcjowy migdałowy:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
-250 g twarogu
-2 łyżki gęstego jogurtu
-białko jajka
-łyżeczka cukru
-łyżka skrobi ziemniaczanej
-2 czubate łyżki tartych migdałów 

-łyżeczka miodu lipowego
-łyżeczka kakao
-łyżeczka oleju kokosowego

Twaróg ucieramy z jogurtem białkiem jajka. Dodajemy cukier i mieszamy. Dosypujemy skrobię i migdały. Przekładamy do natłuszczonej foremki. Zapiekamy przez ok 40 min w 180 stopniach. Studzimy. Łączymy miód z olejem i kakao. Polewamy tą mieszanką przestudzony serniczek i posypujemy płatkami migdałowymi. Smacznego :D


21 komentarzy:

  1. Takiego idealnego serniczka to ja chyba jeszcze nie widziałam! Cudo <3

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniale podany, zdjęcia przepiękne, smak też miał na pewno cudowny. czyli zachwycające dziś u Ciebie śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  3. wow! fantastyczny serniczek sobie zaserwowałaś! uwielbiam takie poranki, a już tak dawno nie piekłam sernika :) no, ale cóż - to przede mną, w końcu święta! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pogoda dzisiaj piękna jest, prawda ;D
    Sernik niczego sobie (z naciskiem raczej na śliczny), ale taka porcja białka ... nieee :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeśli migdalowy, znaczy, że cudowny. Jaką książkę czytałaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Strażniczka bramy", druga część "Proroctwa sióstr" I powiem Ci, mimo że nie przepadam za fantastyką to ta książka mnie porwała :D

      Usuń
  6. słów mi już brak więc też o książkę zapytam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zachwyciłaś mnie tym serniczkiem! Cudowny!

    OdpowiedzUsuń
  8. Kupię ser i zaraz się za to ciastko biorę ♥

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny ten serniczek. Pochwalę też zdjęcia, fajny efekt z tym rozmazaniem różnych elementów ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowny :) nie wiem czy wystarczyłaby taka jedna porcja. Chyba lepiej od razu pomnożyć składniki :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Pierwsze zdjęcie - była przekonana,że to normalny sernik! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. choć ostatnio serniczki mnie nie lubią, to zapisuję przepis i sie nie poddam, bo wygląda genialnie :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Twoje mini-serniki wyglądają bajecznie! Za każdym razem jak na nie patrzę mam ochotę sobie taki zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. dla takich momentów warto żyć !
    za to za ten sernik oddałabym życie :)

    OdpowiedzUsuń