poniedziałek, 14 kwietnia 2014

324. Bar mleczny.

Zapraszam dziś na cudownie mleczną miseczkę, bardzo subtelną. Z hiszpańskim truskawkami, które zjadłam i jakoś żyję (jeszcze nie świecę, ale dam Wam znać co i jak :)). A propos, kto mi wyłączył światło i puścił prysznic z nieba?


Mleczny krem jaglany z lawendą podany z truskawkami, kawa z mlekiem.
Milk millet cream with lavender served with strawberries, coffee with milk.

Przepis:
-65 g kaszy jaglanej
-szklanka mleka
-3 łyżki mleka w proszku
-czubata łyżeczka lawendy suszonej 
-60 g ricotty 

Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni do uzyskania złotego koloru. W międzyczasie gotujemy mleko. Do wrzącego mleka wrzucamy kaszę i gotujemy do wchłonięcia całego płynu (w ostatniej fazie gotowania dobrze jest ściągnąć z gazu i zostawić pod przykryciem na parę minut). Ugotowana kaszę wrzucamy do misy blendera i miksujemy do pozbycia się wszystkich grudek. Dosypujemy mleko w proszku i lawendę. Na koniec mieszamy z ricottą. Krem jest dobrze dostawić na noc do lodówki, smak lawendy jest bogatszy.


15 komentarzy:

  1. mistrzowskie połączenie smaków :) delikatnie kremowa, mleczna, do tego ta lawenda, te truskawki, ach :) ...

    OdpowiedzUsuń
  2. genialne połączenie smaków! dobrze, że mam jeszcze gdzieś w szafce mleko w proszku :)
    ahhh te truskawki :D potrzymam kciuki byś przeżyła do jutra ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. lawenda, ricotta, truskawki - cóż za afrodyzjakowy luksus :)
    http://fitdevangel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Urzeklas mnie tymi zdjeciami!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. haha, dla tak prezentującego się śniadania byłabym w stanie zdobyć się na odwagę skosztowania tych nieomal radioaktywnych owoców!

    OdpowiedzUsuń
  6. Gdzie kupiłaś miseczkę? Cudowna jest! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W szczecinskim sklepie z rekodzielem ;)

      Usuń
    2. Mi też się ona strasznie podoba! :)
      Pięknie Ci wyszło dzisiejsze śniadanie :)

      Usuń
  7. Ja jednak jestem zdania, że te truskawki są dziwnie intensywne w kolorze - to pewnie ten rad ;)
    Oj nie kuś tą jaglaną, nie kuś, bo mi się kończy (co jest zresztą powodem mojej wielkiej rozpaczy) :P

    OdpowiedzUsuń
  8. kremy jaglane do moich ulubionych należą, takie delikatne są :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliczna miseczka, a jej zawartość mnie zachwyca! :) Może i radioaktywne te truskawki, ale lepsze takie niż żadne haha ^^

    OdpowiedzUsuń
  10. No no no, tyle mleka w tym śniadaniu, że bez zastanowienia go porywam! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda pysznie - tak delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudownie podany genialne zdjecia a o samku moge pomarzyc tylko niestety <3

    OdpowiedzUsuń
  13. E tam, na hiszpańskie truskawki jest teraz sezon - nie są tak dobre jak polskie, ale są całkiem smaczne :)

    OdpowiedzUsuń