Migdałowe trufle z awokado słodzone z daktylami obtoczone w kakao, kawa z mlekiem.
Almond truffles with avocado sweetened with dates dipped in cocoa, coffee with milk.
Migdałowe trufle z awokado:
-połowa dużego dojrzałego awokado
-garstka daktyli
-4 łyżki tartych migdałów
-2 czubate łyżki otrębów orkiszowych
-2 łyżeczki kakao
Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30min. Wrzucamy je do misy blendera i miksujemy. Następnie dodajemy awokado, migdały i otręby. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Całość przekładamy na 12h do lodówki. Po tym czasie obtaczamy w kakao. Smacznego! :D
O ty kusicielko zapraszam do mnie z tymi pralinami:)Monika Szlązak
OdpowiedzUsuńJaki fajny pomysł na zdrowe trufle! Nie wpadłabym na awokado w takiej postaci, a na pewno świetnie się tu sprawdziło ;)
OdpowiedzUsuńMega pomysl na mega zdrowe trufle! Swietnie wygladaja:) takie ala shrek ale w czekoladzie :D
OdpowiedzUsuńgenialne!
OdpowiedzUsuńFaktycznie, w stu procentach super food. Ja pierwsze praliny mam jeszcze przed sobą
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie! Mini zielone potworki ^^
OdpowiedzUsuńAle pięknie wyglądają! A w dodatku smakowo tez mi by chyb apodpasowały :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają ale smakowo nie dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńTakie ufoludki obtoczone w kakao. Mimo, że mi się tak skojarzyło, to na pewno musiały być smaczne :D
OdpowiedzUsuńmoje ukochane smaki - czekoladę do smarowania z awokado i daktylami uwielbiam! a tu jeszcze migdały. koniecznie do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńfajne są takie zdrowe, zielone trufelki! :) sama nie jadam słodyczy, tylko najlepsze są domowe wyroby i zdania mojego nic nie zmieni :)
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze, a do naturalnych to już nic się nie umywa ;)
OdpowiedzUsuńPomysł świetny, choć daktyle i wrzątek - brrr, szkoda :p
GENIALNE! :)
OdpowiedzUsuńprzypomniałaś mi, że obiecywałam sobie zrobić jakieś praliny z awokado albo jaglanki (a może i obu?). akurat niniejszy owoc w stanie mocno dojrzałym gości w mojej kuchni, więc chyba pora go wydrążyć (:
OdpowiedzUsuńZgadzam się co do kupionych słodyczy, chyba będąc dzieckiem ostatnio jadłam jakiegoś batona, drożdżówki, cukierki czy do bólu słodką czekoladę..
OdpowiedzUsuńA trufle robiłam parokrotnie z samych daktyli i orzechów/ sezamu/ kokosa, słodycz nieziemska. Następnym razem wykorzystam również awokado, w smaku pewnie różnicy zbytnio nie będzie ... a wyjdzie więcej. ;)
NO idelalnie trafiłam wlsnie moje awokado dojrzewa i juz wiem jak je wykorzystam <3
OdpowiedzUsuńZachwiciłaś mnie tymi słodkościami! Ja również nie przepadam za kupnymi, ale domowyni nie pogardzę ;p
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam. to moje pierwsze praliny w życiu. wyszły mi jakoś mniej zielone choć dodałam więcej awokado niż w przepisie...
OdpowiedzUsuńNiestety, mam nadwrażliwość na wszelkie zboża (odpadają otręby orkiszowe), podobnie z migdałami. Otręby zastąpiłam płatkami gryczanymi, migdały pominęłam całkowicie, dodałam cztery śliwki suszone. Wyszła masa dość rzadka, o kolorze... (pominę), ale smaczna. Dodatkowa zaleta: w ogóle nie pasuje mojemu mężowi, wiec wszystko dla mnie! :D
OdpowiedzUsuń