sobota, 18 maja 2013

5.

Na świecie nie ma pus­tych miej­sc, są tyl­ko pus­te serca

Ufff... jak gorąco! Mimo, że marudzę, że jednak troszeczkę za gorąco, to w głębi duszy strasznie się cieszę! Weekendy nad wodą... piasek, szum wody, delikatny wiaterek mierzwiący staranie ułożone włosy... aaa, to już tuż tuż! 
Jak pewnie zauważyliście  zdjęcia które się tu do tej pory pojawiały nie powalały jakością (czego można wymagać od telefonu?). Na szczęście wczoraj wieczorem wrócił mój aparat! Zdjęcia wyglądają dużo dużo lepiej i ja czuję się przez to lepiej :)
Do crumble przymierzałam się już jakiś miesiąc, a jak tylko wstałam z łóżka włączyłam piekarnik, nie było już wyjścia, musiałam je zrobić! Z kuchennego blatu krzyczały do mnie dwa "lekko" brązowe banany i błagały o wykorzystanie. I tak właśnie powstało bananowe crumble. Ludzie, jakie to było dobre! Przesłodziłam się :D
~pełnoziarniste bananowe crumble~


I muszę Wam się jeszcze pochwalić. Upiekłam swoje pierwsze drożdżówki z serem. Może nie wyglądają najpiękniej, ale są cudnie mięciutkie i słodziutkie! :D

EDIT: Zostałam poproszona o przepis na drożdżówki :D
(inspiraca)
Składniki na ok.16 drożdżówek 
Drożdżówki można zamrozić - wcześniej każdą z osobna należy owinąć w folię aluminiową. Ciastka przewidziane do zamrożenia dobrze jest piec trochę krócej. Po wyjęciu z zamrażarki włożyć do lodówki na 10 minut, a potem do rozgrzanego piekarnika.


Ciasto:

500-600 g mąki pszennej (zależy od mąki, ciasto ma być miękkie i elastyczne, nie kleić się do rąk)
20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)/ polecam instant, mniej kłopotu :)
40 g cukru (użyłam brązowego)
2 jajka
50 g masła 
1 szklanka mleka 
szczypta soli

Nadzienie:
400 g białego sera (użyłam ten który zawsze mam pod ręką "Emilki") 
3 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka cukru waniliowego

Do posmarowania: roztrzepane jajko

Mleko lekko podgrzewamy, wymieszamy z masłem lub olejem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, łączymy z jajkami. Dodajemy mąkę wymieszaną z drożdżami.
Wyrabiamy gładkie ciasto. Ważne, żeby ciasto było na prawdę dobrze wyrobione, tzn po wciśnięciu w nie palca odskoczy z powrotem (ja męczyłam je 15-20min) Pozostawiamy przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h., aż podwoi swoją objętość (NIE STAWIAMY NA PIEKARNIKU, BO WYROŚNIE ZA SZYBKO, A POTEM OPADNIE)

Przygotowujemy nadzienie serowe: wszystkie składniki ucieramy.

Z ciasta formujemy okrągłe bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy przykryte ściereczką do lekkiego wyrośnięcia na ok. 30 minut. (Tu polecam postawić na nagrzewającym sie piecyku) 
Piekarnik nagrzać do 200 st C
W każdej bułeczce robimy płaskie zagłębienie dnem filiżanki lub szklanki, a następnie napełniamy je nadzieniem (1 łyżka sera na drożdżówkę powinna wystarczyć). Drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Wstawiamy drożdżówki i pieczemy 15-20 minut, do zrumienienia. 

12 komentarzy:

  1. uwielbiam crumble, ale jakoś nigdy nie pomyślałam o bananowym! a przeciez musi świetnie smakować :)
    i te drożdżówki z serem - smak mojego dzieciństwa, dziadek mi takie zawsze kupował :)

    OdpowiedzUsuń
  2. crumble też bardzooo lubię ,ale bananowego jeszcze nie jadłam, pewnie pycha !! *-*
    fajne dróżdżóweczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oh wierz mi, wyglądają bosko. Zachęciłam mnie do tego, żebym też spróbowała !
    A crumble to mój ulubione deser a nigdy nie robiłam bananowego !

    OdpowiedzUsuń
  4. Wieki nie jadłam drożdżówek, nie mówiąc już o tym, że sama nigdy ich nie robiłam, ładnie Ci wyszły, co się czepiasz!^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też przymierzam się do crumble, ale zawsze robię coś innego;D
    Przekonałaś mnie żeby nie odkładać tego na później (tym bardziej, że mam gruszki)^^

    OdpowiedzUsuń
  6. poproszę przepis na te drożdżówki! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. A mnie dorożdże nie lubią^^

    OdpowiedzUsuń
  8. wow, to crumble musi być rajskie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bananowego nie próbowałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. może wyślesz mi coś do Krakowa *.*

    zapraszam na nowy post i na rozdanie!
    www.cookplease.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Pycha drożdżóweczki!

    Dodaj koniecznie opcję obserwowania Cię! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już dodane, moja ślepota nie zna granic :P

      Usuń