wtorek, 22 października 2013

154. Cynamonowa mini przyjemność

Lubię takie poranki jak dziś. Kiedy mam czas, siłę i wielką ochotę na pieczenie. Lubię piec. Lubię gdy przez resztę dnia moje ręce pachną cynamonem. Lubię jesień, bo właśnie teraz takie ciasta smakują najlepiej. Wilgotne i aromatyczne, czyli dokładnie takie jak lubię.


~Cynamonowe mini ciasto orzechowe z śliwkowymi powidłami z orzechami
nasączone domowym syropem cynamonowym~

~Mini Cinnamon walnut cake with plum jam with walnuts 
soaked by homemade cinnamon syrup~


Cynamonowe mini ciasto orzechowe:
-30g + 10g orzechów włoskich
-20g mąki z brązowego ryżu
-łyżka mielonego siemienia lnianego
-łyżeczka cynamonu
-pół łyżeczki sody
-szczypta soli
-jajko
-50g jogurtu naturanego
-20g śliwkowych powideł z orzechami
-syrop cynamonowy

Orzechy wrzucamy na patelnie i prażymy przez chwilę. Obieramy (skórka powinna łatwo odchodzić. 30g mielimy na mączkę, a 10 drobno siekamy. Zmielone i posiekane orzechy mieszamy z mąką ryżową, siemię lnianym, cynamonem, sodą i szczyptą soli. Wbijamy jajko, dodajemy jogurt oraz powidła i mieszamy energicznie i tylko do połączenia się składników. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 35min w 200 stopniach. Wyciągamy i studzimy przez ok. 10 min. Po tym czasie ciasto nakłuwamy patyczkiem, a w dziurki wlewamy odrobinę syropu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.


13 komentarzy:

  1. przepyszne :) wyobrażam sobie jak musiało pachnieć

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm.. cynamon i nic więcej mi nie trzeba! A takie cudo o poranku, jeszcze ciepłe, mmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  3. też lubię ale coraz mniej czasu na to.... śliczne serducho :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto - kwintesencja jesieni :) I cudne serducho <3

    OdpowiedzUsuń
  5. poproszę takie jutro z samego rana! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam :) Wyobrażam sobie, że musi świetnie smakować.

    OdpowiedzUsuń
  7. ale urocze to serducho <3
    a ten chlebek juz w ogóle niebo !

    OdpowiedzUsuń
  8. ciekawie ! coraz to pyszniejsze pomysły na śniadaniowe ciacha wychodzą ! orzechowe z pewnością aromatyczne, pyszne, zdrowe i jesienne <3

    OdpowiedzUsuń
  9. też uwielbiam piec, szkoda, że codzienne wstawanie na 8 do szkoły temu nie sprzyja :(

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajne takie ciacho z samego rana :) i na dodatek przepełnione cynamonową nutą :) Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapach cynamonu to dla mnie zapach jesieni (przez szarlotki) i zimy (przez pierniki)... Pychota!
    Dzięki za udział w akcji! ;*

    OdpowiedzUsuń
  12. jak zobaczyłam ten przepis w akcji, od razu wiedziałam, że jest Twój. po prostu Ty zawsze zrobisz coś, na co akurat mam ochotę! ;)

    OdpowiedzUsuń