Sobota. Na reszcie sobota. Ale w sumie z czego ja się tak cieszę? Czeka mnie teraz tyle nauki, że aż nie chce mi się o tym myśleć... Ah, trzeba spiąć pośladki, to już ostatnie sprawdziany i kartkówki. Będzie już tylko lepiej.
Po spróbowaniu pierwszego kawałka tego ciasta powiedziałam: "O mamo, jakie to dobre!". Świetne na lekkie śniadanie, czy kolację. Ciasto wykonane w wersji bez jajka i jednoporcjowej. Cudo! Jak dla mnie idealnie wilgotne i czekoladowe. Podam przepis, może ktoś będzie chciał spróbować.
~Jednoporcjowe German Cake podane z ricottą, bananem, jogurtem naturalnym i odrobiną granoli~
Składniki (1 porcja)
-3 łyżki mąki pełnoziarnistej (30g)
-2 łyżeczki kakao (8g)
-1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody
-spora szczypta soli
-coś do posłodzenia (cukier/stevia/słodzik)*
-1-2 łyżeczki oleju roślinnego (5-10ml)
-4 łyżki mleka (45g)
-1/4 łyżeczki olejku waniliowego
-mały banan
-kopiasta łyżka ricotty
-łyżka jogurtu
*jeżeli chcesz użyć miodu to dodaj do na sam koniec mieszania
Składniki od 1-6 mieszamy bardzo dokładnie, najlepiej już w naczynku, w którym będziemy zapiekać (nie mikserem). Dodajemy olej, mleko i wanilie i znowu dokładnie mieszamy (również nie mikserem). Masa będzie naprawdę bardzo gęsta, właśnie taka powinna być (nie martw się jeżeli ciężko odchodzi od łyżeczki). Jeżeli będziemy korzystać z piekarnika, nagrzewamy go do 150-160 stopni i wstawiamy ciasto na 13-15min. Jeżeli jednak korzystamy z mikrofalówki wystarczy 1-2 min. (wszystko zależy od tego jak działa mikrofalówka, warto po minucie sprawdzić w jakim stanie jest ciasto i w razie potrzeby wstawić jeszcze na 0,5-1 min). Gotowe ciasto łatwo "wyskakuje" z formy. Przekrajamy w połowie, smarujemy ricottą, nakładamy pokrojonego w plasterki (lub bowolne dodatki) i nakładamy drugą część ciasta. Zajadamy. Smacznego! :D
Podoba mi się takie jednoporcjowe! :)
OdpowiedzUsuńJednoporcjowe najlepsze, aby nie zjeść całej blachy, jak by to było w moim przypadku:D
OdpowiedzUsuńNo dokładnie! Kawałek do kawałka i gdzie to ciasto?! :D
UsuńO rany, zapisuję ten przepis! :) To ciasto jest świetne i faktycznie, trochę się dziś zgrałyśmy.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :D
UsuńSzkoda ze nie mam foremki :(
OdpowiedzUsuńMożna użyć takiego plastikowego pojemniczka na żywność i przygotować w wersji z mikrofalówką :D
UsuńPodoba mi się to ciacho! Zapisuję przepis!:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie! Zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńhm, o cieście słyszę pierwszy raz, ale wygląda cudownie:D
OdpowiedzUsuńPomysłowe :) Oczywiście zapisuję przepis do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńo ja na pewno spróbuję! <3
OdpowiedzUsuńmmm wygląda jak jakieś grzeszne ciacho, a w składzie takie fajne rzeczy <3 Nic, tylko zajadać. współczuję nauki... rozumiem ten stan :)
OdpowiedzUsuńciacho na śniadanie, do tego z ricottą - zachwyciłaś mnie <3
OdpowiedzUsuńZdecydowanie warte spróbowania, prezentuje się okazale:))
OdpowiedzUsuńJednoporcjowe są fajne^
Jak możesz? Jadłam obiad, a przez Ciebie jestem głodna!;D To ciasto wygląda genialnie, a pewnie smakuje jeszcze lepiej! Zapisuję^^
OdpowiedzUsuńAle genialne! Koniecznie zapisuję przepis, uwielbiam takie jednoporcjowe cuda :D
OdpowiedzUsuńAle świetne! musi być pyszne <3
OdpowiedzUsuńHaha uroczo wygląda takie jednoporcyjkowe :D
OdpowiedzUsuńAaaaa, jest g-e-n-i-a-l-n-e! Zapisałam przepis i MUSZĘ zrobić :) Uwielbiam takie jednoporcjowe poranne wypieki! Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńjordan shoes
OdpowiedzUsuńair jordan
kobe basketball shoes
yeezy boost 350 v2
curry 6 shoes
nike x off white
kobe 11
yeezy
balenciaga triple s
cheap jordans