wtorek, 27 sierpnia 2013

106. Muffin, Pan Muffin. Zmiany!

Wygląda na to, że Pan Muffin nie wpadł tylko na śniadanie, ale zostanie tu trochę na dłużej. Przygotowałam nowy, skromniejszy wygląd bloga. I chyba tego mi brakowało.
A wracając do śniadania przedstawię Wam Pana Muffina. Chłopak rośnie jak na drożdżach i ma bogate wnętrze. Ma lekko potarganą czuprynę, ale świetnie współpracuje z aparatem. Jest nieco porywczy, podczas pieczenia myślałam, że wyjdzie z siebie i stanie obok, ale na szczęście się pozbierał i odczekał na swoją kolej. Po prostu jestem dumna z mojego maleństwa ;D


~Jednoporcjowy pełnoziarnisty muffin z ricotty nadziany mleczną czekoladą ritter z truskawkami i kruszonką, herbata o smaku jagodowej muffinki~




Muffin z ricotty:
(inspiracja)
-pół szklanki mąki pełnoziarnistej
-1/3 łyżeczki sody
-1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
-łyżeczka cukru trzcinowego
-białko jajka
-80g ricotty
-chlust mleka
-łyżeczka oleju
-kilka kropel aromatu śmietankowego

+dodatkowo
-truskawki (u mnie 2 duże)
-czekolada (u mnie 2 kostki mlecznej ritter)
-kruszonka (łyżka mąki, płaska łyżeczka masła i pół łyżekczki cukru)

Mąkę przesiewamy, dodajemy sodę, proszek do pieczenia oraz cukier i mieszamy. W osobnej miseczce łączymy ricottę, białko jajka, mleko, olej i aromat śmietankowy. Gdy całkowicie się połączą dodajemy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy. Masa będzie bardzo gęsta. Odstawiamy na 5-6min. Po tym czasie mieszamy dokładnie i przekładamy 2/3 masy do wyłożonej papierem kokilki. W środek wciskamy 2 kostki czekolady i nakładamy resztę ciasta. Na wierzch układamy pokrojone w kosteczkę truskawki i przygotowaną wcześniej kruszonkę. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 30min. Smacznego! :D

25 komentarzy:

  1. chyba wolę jednak muffiny od innej blogerki, ten wydaje się... nie do końca apetyczny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyrósł! i jeszcze z ricotty... <3

    OdpowiedzUsuń
  3. jesteś genialna!! muffin niesamowity, wyrósł świetnie i jest z ricotty *-* do tego takie słodkie nadzienie i kruszonka , pycha!
    fajnie tu ;*

    OdpowiedzUsuń
  4. Muffin gigant :>

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłaś całego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie zjadła, a potem cwiczyła godzinę żeby spalić :D albo połowę zostawiła

      Usuń
    2. Nie rozumiem, skąd tyle uszczypliwości w ludziach. Człowiek stara się, prezentuje i inspiruje innych, a w zamian spotykają go nieprzyjemne komentarze baranów. Po co? Czy świat nie byłby milszym miejscem, gdybyśmy wszyscy szanowali się nawzajem? Ech, Polsko....

      Usuń
  6. Trochę jak grzybek muchomorek wygląda:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeeju, ten czekoladowy, płynny środek wygląda bardzo smakowicie! :3

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale faaaaajny muffin! :D Cudnie wyrósł <3

    OdpowiedzUsuń
  9. 100% muffinkowe śniadanie, nawet herbata muffinowa się załapała :D
    podoba mi się nowy wygląd, jest taki spokojny i zrównoważony. Prosty i przyjemny dla oka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale ten Pan Muffin jest atrakcyjny :D Porywam :) hehe ciekawe kiedy ja się zabiorę za zrobienie muffin :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetnie wygląda! jak jest z ricottą to wiem że by mi smakował !:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Haha, fajnie go opisałaś, miło poznać tego pana :D

    OdpowiedzUsuń
  13. z ricotty, do tego z czekoladą i kruszonką... biorę go <3
    też lubię te smakowe herbaty Lipton :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Koniecznie muszę wypróbować przepis, bo muffiny z ricottą to najlepsza rzecz pod słońcem <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziękuję za udział w akcji i zachęcam do dalszego pieczenia. Muffin wygląda ciekawie. Świetny pomysł na słodkie śniadanko.

    Pozdrawiam, Strefa smaku.

    OdpowiedzUsuń
  16. read this post here browse around here check this link right here now browse this site check it out Dolabuy Loewe

    OdpowiedzUsuń