piątek, 1 listopada 2013

164. Kolorowe śniadanie. Cannelloni na słodko!

Specyficzny dzień. Mimo, że wolne to jakoś się nie cieszę. Myślę o babci. Nie ma jej z nami już ponad 3 lata, a ja nadal mam takie dni, kiedy przypominam sobie jak bardzo mi jej brakuje. Mam do siebie żal, że tak rzadko odwiedzam jej grób... A cmentarz dziś będzie tak pięknie wyglądać wieczorem!
Budyń wygląda jak stara babcia, ale tak cudownie się komponuje z makaronem i resztą dodatków ^^


~Cannelloni nadziane twarożkiem i masą kajmakową zapiekane pod domowym budyniem krówkowym podane z mandarynką, winogronami i pestkami granatu~
~Cannelloni stuffed with cottage cheese and fudge mass baked under homemade fudge pudding, served with mandarin, grapes and pomegranate seeds~



Cannelloni pod budyniem:
-40g makaronu cannelloni (4 grube rurki)
-200g twarogu 
-100g jogurtu naturalnego 
-2 łyżki masy kajmakowej 
-szklanka mleka 
-łyżka masy kajmakowej 
-łyżka cukru karmelowego 
-łyżeczka masła
-20g mąki ziemniaczanej

Makaron wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez ok.3 min. Twaróg mieszamy z jogurtem i masą kajmakową. Przy pomocy rękawa cukierniczego podgotowane rurki nadziewamy twarożkiem. 
Mleko zagotowujemy. Masę kajmakową rozcieramy z odrobiną mleka. Dodajemy ją do mleka. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 1/3 szklanki mleka i dodajemy do mieszanki mleczko-krówkowej. Chwilę gotujemy. Masą przelewamy na nałożony do natłuszczonego naczynia makaron. Zapiekamy przez ok. 20min w 200 stopniach. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 

16 komentarzy:

  1. Wow, co za pyszna poranna rozpusta!

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! Canelloni w wersji słodkiej musi być obłędne :)
    lubię chodzić 1 listopada wieczorem po cmentarzu- jest wtedy niesamowity klimat !

    OdpowiedzUsuń
  3. O mamuniu jakie to musiało być pyszne *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne! I jak pięknie wygląda! Koniecznie do zrobienia :D

    OdpowiedzUsuń
  5. nie dość, że pomysł świetny, to jeszcze pięknie przybrane- do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam je na liscie juz od miesiaca, czas zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  7. fantastyczne śniadanie, zrób mi takie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny pomysł na ten makaron :) aaa domowy budyń uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rzeczywiście mega kolorowe! Cannelloni na słodko? Ciekawe :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Pierwszy raz spotykam się z taką wersją cannelloni, bardzo kreatywnie ! A jak pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. A mi się podoba tyle kolorów na budyniowym kożuszku ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. A gdzie ten mleczny serniczek ktory mi sie pokazal w aktualnosciach? :)

    OdpowiedzUsuń