środa, 4 grudnia 2013

198. Na szybko, na ciepło, na słodko!

No dobra, miło było, ale się skończyło. Dziś to ja "próbuję". Matmo rozszerzona nadchodzę!
Uwielbiam te kluski. Zrobienie ich nie wymaga więcej czasu niż ugotowanie owsianki, a to miła odmiana. Gęste i ciepłe, to to czego mi teraz potrzeba.


Kładzione gryczane kluski bananowe na budyniu rumowym, mocna kawa z mlekiem.
Buckwheat banana noodles on rum pudding, strong coffee with milk.



Kładzione gryczane kluski bananowe:
-jajko
-ok. 50g mąki gryczanej*
-3/4 średniego banana
-łyżeczka miodu kaszubskiego 
-1 i 1/2 + 1/3 szklanki mleka 
-1 i 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej
-kilka kropli aromatu rumowego 

*zależy od wielkości jajka

Zagotowujemy 1 1/2 szklanki mleka. Jajko rozkłócamy. Banana rozgniatamy. Mieszamy ze sobą jajko, banana, mąkę i miód. Masa ma być gęsta. Przekładamy ciasto na talerzyk (tak jest dużo łatwiej) i przy pomocy małej łyżeczki rzucamy kluseczki na gotujące się mleko, za każdym razem maczając ją w tym mleku i co jakiś czas mieszając kluseczki. Gotujemy przez chwilę i dodajemy skrobię  i aromat rozpuszczony w 1/3 szklance mleka. Mieszamy do zgęstnienia. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :D

11 komentarzy:

  1. ja też lubię te kluski - rozgrzewają, sycą i są pyszne! bananowe zdecydowanie smaczne, a jeszcze widzę, że u Ciebie na budyniu ;)
    powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  2. przesliczna miseczka a kluski pychota!

    OdpowiedzUsuń
  3. w wersji z mąki gryczanej jeszcze nie próbowałam, ale wszystko przede mną ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. gęste, słodkie kluski, to jest to! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Za rumowym aromatem nie przepadam, ale kluski bananowe, to co innego :D

    OdpowiedzUsuń
  6. budyń rumowy? bardzo ciekawie!

    OdpowiedzUsuń
  7. ohoho, niby takie na szybko, a zdjęcia świetne są! ;)
    wybitnie podobają mi się smaki. i miseczka

    OdpowiedzUsuń
  8. bananowych jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealne , rozgrzewające ... cudowne ! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja zawsze potrzebuję na kluski więcej czasu, bo jem je dłużej niż robię :)
    Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba błąd się wkradł - banan czy gruszka ?;)

      Usuń