czwartek, 30 maja 2013

17. w arbuzie

Nie wieżę. Wyspałam się, w końcu się wyspałam :) Jestem pełna energii, chce mi się biegać! Lubię ten stan.
Dziś śniadanie nietypowe. Wczoraj byłam na zakupach spożywczych i ujrzałam arbuza, a że arbuza uwielbiam, to trafił do koszyka. Miałam już zaplanowane co przygotuję na dziś, ale jak tu cholera połączyć to z arbuzem?! Już wiem! ;D

~Krem jaglany na domowym mleku nektarowym z prażonymi wiórkami 
kokosowymi i kulkami arbuza w arbuzie~ 


Przepis (1 porcja)
-1 szklanka mleka (u mnie chude)
-2 małe nektarynki 
-55g kaszy jaglanej 
-1 łyżka miodu
-100g jogurtu greckiego

Blenderujemy nektarynki na gładką masę, dodajemy mleko cały czas miksując (do całkowitego połączenia i lekkiego spienienia).  Mleko zagotowujemy. Kaszę prażymy na suchej patelni i dodajemy do gotującego się mleka wraz z łyżką miodu. Gotujemy 10-15 min, do zgęstnienia i wsiąknięcia większości mleka, często mieszając by nic nam się nie przypaliło. Zagotowaną gaszę odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wkładamy na całą noc do lodówki. Rano dodajemy jogurt i dokładnie blenderujemy. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego ;D

18 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Ale to nie ze wzgladu na kalorie. Jak bylam mala nie pilam mleka wogole i odpychalo mnie na sam jego widok. Teraz i tak robie postepy ;)

      Usuń
  2. to sianiadnie to mistrzostwo świata w sposobie podania! :O w smaku pewnie też :DD!

    OdpowiedzUsuń
  3. Haha obłędne ! Jaki cudny aromat arbuza musiał być, mamo ! Cudo :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie, po prostu pięknie podane:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak to fajnie wygląda. :D I te kuleczki są urocze. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wow, super pomysł !! arbuza jadłam z rok temu, muszę go nabyć skoro już są w sklepach ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. niesamowicie fajny pomysł :D
    prezentuje się genialnie

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie to kreatywne !
    Tez uwielbiam arbuza :)

    OdpowiedzUsuń
  9. aaaaaa, śniadanie MISTRZ! :-) genialne!

    OdpowiedzUsuń
  10. matko, a cóż to za mleko nektarowe? :o

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko zblenderowane z nektarynka i zagotowane, pieknie przesiaka aromatem ;)

      Usuń
  11. hahah, no pomysł genialny! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. o ty weż, ale super! kojarzy mi się z drinkiem w arbuzie :D no i zawsze chciałam zrobić takie kuleczki z owoców!

    OdpowiedzUsuń
  13. Zaskoczyłaś mnie tym pomysłem :D

    OdpowiedzUsuń
  14. "Nie wieżę. Wyspałam się, w końcu się wyspałam :) "

    Chyba jednak nie bardzo... Mój nos (i słownik Worda) czuje, że pisanie w necie nadal opiera się na zasadach ze słownika języka Polskiego...

    OdpowiedzUsuń