Sobota. Na reszcie sobota. Ale w sumie z czego ja się tak cieszę? Czeka mnie teraz tyle nauki, że aż nie chce mi się o tym myśleć... Ah, trzeba spiąć pośladki, to już ostatnie sprawdziany i kartkówki. Będzie już tylko lepiej.
Po spróbowaniu pierwszego kawałka tego ciasta powiedziałam: "O mamo, jakie to dobre!". Świetne na lekkie śniadanie, czy kolację. Ciasto wykonane w wersji bez jajka i jednoporcjowej. Cudo! Jak dla mnie idealnie wilgotne i czekoladowe. Podam przepis, może ktoś będzie chciał spróbować.
~Jednoporcjowe German Cake podane z ricottą, bananem, jogurtem naturalnym i odrobiną granoli~
Składniki (1 porcja)
-3 łyżki mąki pełnoziarnistej (30g)
-2 łyżeczki kakao (8g)
-1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody
-spora szczypta soli
-coś do posłodzenia (cukier/stevia/słodzik)*
-1-2 łyżeczki oleju roślinnego (5-10ml)
-4 łyżki mleka (45g)
-1/4 łyżeczki olejku waniliowego
-mały banan
-kopiasta łyżka ricotty
-łyżka jogurtu
*jeżeli chcesz użyć miodu to dodaj do na sam koniec mieszania
Składniki od 1-6 mieszamy bardzo dokładnie, najlepiej już w naczynku, w którym będziemy zapiekać (nie mikserem). Dodajemy olej, mleko i wanilie i znowu dokładnie mieszamy (również nie mikserem). Masa będzie naprawdę bardzo gęsta, właśnie taka powinna być (nie martw się jeżeli ciężko odchodzi od łyżeczki). Jeżeli będziemy korzystać z piekarnika, nagrzewamy go do 150-160 stopni i wstawiamy ciasto na 13-15min. Jeżeli jednak korzystamy z mikrofalówki wystarczy 1-2 min. (wszystko zależy od tego jak działa mikrofalówka, warto po minucie sprawdzić w jakim stanie jest ciasto i w razie potrzeby wstawić jeszcze na 0,5-1 min). Gotowe ciasto łatwo "wyskakuje" z formy. Przekrajamy w połowie, smarujemy ricottą, nakładamy pokrojonego w plasterki (lub bowolne dodatki) i nakładamy drugą część ciasta. Zajadamy. Smacznego! :D
Podoba mi się takie jednoporcjowe! :)
OdpowiedzUsuńJednoporcjowe najlepsze, aby nie zjeść całej blachy, jak by to było w moim przypadku:D
OdpowiedzUsuńNo dokładnie! Kawałek do kawałka i gdzie to ciasto?! :D
UsuńO rany, zapisuję ten przepis! :) To ciasto jest świetne i faktycznie, trochę się dziś zgrałyśmy.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :D
UsuńSzkoda ze nie mam foremki :(
OdpowiedzUsuńMożna użyć takiego plastikowego pojemniczka na żywność i przygotować w wersji z mikrofalówką :D
UsuńPodoba mi się to ciacho! Zapisuję przepis!:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie! Zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńhm, o cieście słyszę pierwszy raz, ale wygląda cudownie:D
OdpowiedzUsuńPomysłowe :) Oczywiście zapisuję przepis do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńo ja na pewno spróbuję! <3
OdpowiedzUsuńmmm wygląda jak jakieś grzeszne ciacho, a w składzie takie fajne rzeczy <3 Nic, tylko zajadać. współczuję nauki... rozumiem ten stan :)
OdpowiedzUsuńciacho na śniadanie, do tego z ricottą - zachwyciłaś mnie <3
OdpowiedzUsuńZdecydowanie warte spróbowania, prezentuje się okazale:))
OdpowiedzUsuńJednoporcjowe są fajne^
Jak możesz? Jadłam obiad, a przez Ciebie jestem głodna!;D To ciasto wygląda genialnie, a pewnie smakuje jeszcze lepiej! Zapisuję^^
OdpowiedzUsuńAle genialne! Koniecznie zapisuję przepis, uwielbiam takie jednoporcjowe cuda :D
OdpowiedzUsuńAle świetne! musi być pyszne <3
OdpowiedzUsuńHaha uroczo wygląda takie jednoporcyjkowe :D
OdpowiedzUsuńAaaaa, jest g-e-n-i-a-l-n-e! Zapisałam przepis i MUSZĘ zrobić :) Uwielbiam takie jednoporcjowe poranne wypieki! Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńparcourir ce site ce formulaire de contact cliquez pour plus d'informations Dolabuy Celine trouver plus d'informations Prada Dolabuy
OdpowiedzUsuńwhy not look here Click This Link navigate to these guys company website additional reading go to the website
OdpowiedzUsuń