niedziela, 14 lipca 2013

62. Typowe niedzielne śniadanie nieco inaczej

Jajecznica na słodko? Brzmi nieco perwersyjnie. Mój tata rzekłby, że to profanacja jego ulubionego śniadania. Ja jednak stwierdziłam, że trzeba próbować nowych smaków i eksperymentować. Warto było! Nie jem jajek w postaci jajecznicy zbyt często, ale ta jest godna powtórzenia. Idealnie delikatna, woła o modyfikacje i dodawanie do niej coraz to rusz innych składników.

~Serduszkowe grzanki* z miodową jajecznicą na mleku z płatkami migdałowymi, 
truskawki, borówki, banan~

*były 3 ;D




Jajecznica na mleku:
-2 jajka
-białko
-1/4 szklanki mleka + 2 łyżki
-łyżeczka masła
-2 łyżeczki miodu  (u mnie ten)

Jajka wbijamy do miski. Dolewamy 1/4 szklanki mleka i delikatnie mieszamy. Na zimną patelnie wlewamy 2 łyżki mleka i dodajemy łyżeczkę masła. Wstawiamy patelnie na mały gaz i czekamy aż rozpuści się masło.
Wlewamy mieszankę jajeczną i smażymy do ścięcia się jajek zwiększając ogień. Pod koniec dodajemy miód i smażymy jeszcze chwilę. Podajemy z owocami i ulubionymi dodatkami.

10 komentarzy:

  1. Już tyle słyszałam o słodkiej jajecznicy, że chyba przy najbliższej okazji sobie taką usmażę :)

    Zazdroszczę truskawek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie! Czuję, że już ją lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. śniadanie od serca z nutką słodyczy !! super ;)
    miłej niedzieli ;*

    OdpowiedzUsuń
  4. jajecznicy to ja nie jadłam już z milion lat ;o

    OdpowiedzUsuń
  5. Narobiłaś mi smaka...bardzo mi się ten pomysł podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jajecznica na słodko jest bardzo dobra:)

    OdpowiedzUsuń
  7. W zasadzie to nie powinno dziwić, bo jajka są składnikiem większości słodkich deserów, wypieków czy smażonych łakoci:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę takiej spróbować, wygląda uroczo i mega pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń