środa, 18 września 2013

128. Dynia, znowu?

Po wczorajszym dyniowym debiucie musiałam się znów za nią zabrać. Genialny wypiek!


~pełnoziarnisty dyniowy chlebek z nerkowcami (w środku) podane z malinami~



Chlebek dyniowy (inspiracja)
-110g puree z dyni
-70 g mąki pełnoziarnistej   
-15 g stopionego masła   
-15 g miodu   
-jajko   
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
-1/3 łyżeczki cynamonu
-szczypta soli
Przesiewamy mąkę. Mieszamy ja z soda, sola i cynamonem. Wbijamy jajko, dodajemy puree z dyni, masło i miód. Mieszamy dokładnie, ale tylko do połączenia się składników (zbyt długie mieszanie możne spowodować stwardnienie podczas pieczenia). Przekładamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ciasto przez 40 minut, po upływie pół godziny zmniejszając temperaturę do 150 stopi. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego ;D



9 komentarzy:

  1. Patrząc na to drugie zdjęcie zastanawiam się czy te maliny są takie wielkie czy chlebek mały :P Chlebek dyniowy uwielbiam . :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahaha, no właśnie i maliny wielkie i chlebek nie zbyt duży :D

      Usuń
  2. dynia i nerkowce, niezły pomysł, oba smaki uwielbiam i muszę spróbować, koniecznie ;3

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznej dyni nigdy dość! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. bo dynia ogółem jest genialna :D

    OdpowiedzUsuń
  5. W najbliższym czasie mam zamiar upiec coś podobnego! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. fajny ten chlebuś, chyba sama zrobię taki dyniowy wypiek ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny chlebek, prezentuje się bez zarzutu! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny chlebuś, i jaki łatwy do zrobienia, mam dynię, więc przepis zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń