Uwielbiam te kluski. Zrobienie ich nie wymaga więcej czasu niż ugotowanie owsianki, a to miła odmiana. Gęste i ciepłe, to to czego mi teraz potrzeba.
Kładzione gryczane kluski bananowe na budyniu rumowym, mocna kawa z mlekiem.
Buckwheat banana noodles on rum pudding, strong coffee with milk.
-jajko
-ok. 50g mąki gryczanej*
-3/4 średniego banana
-łyżeczka miodu kaszubskiego
-1 i 1/2 + 1/3 szklanki mleka
-1 i 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej
-kilka kropli aromatu rumowego
-kilka kropli aromatu rumowego
*zależy od wielkości jajka
Zagotowujemy 1 1/2 szklanki mleka. Jajko rozkłócamy. Banana rozgniatamy. Mieszamy ze sobą jajko, banana, mąkę i miód. Masa ma być gęsta. Przekładamy ciasto na talerzyk (tak jest dużo łatwiej) i przy pomocy małej łyżeczki rzucamy kluseczki na gotujące się mleko, za każdym razem maczając ją w tym mleku i co jakiś czas mieszając kluseczki. Gotujemy przez chwilę i dodajemy skrobię i aromat rozpuszczony w 1/3 szklance mleka. Mieszamy do zgęstnienia. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :D
ja też lubię te kluski - rozgrzewają, sycą i są pyszne! bananowe zdecydowanie smaczne, a jeszcze widzę, że u Ciebie na budyniu ;)
OdpowiedzUsuńpowodzenia!
przesliczna miseczka a kluski pychota!
OdpowiedzUsuńw wersji z mąki gryczanej jeszcze nie próbowałam, ale wszystko przede mną ;)
OdpowiedzUsuńgęste, słodkie kluski, to jest to! :)
OdpowiedzUsuńZa rumowym aromatem nie przepadam, ale kluski bananowe, to co innego :D
OdpowiedzUsuńbudyń rumowy? bardzo ciekawie!
OdpowiedzUsuńohoho, niby takie na szybko, a zdjęcia świetne są! ;)
OdpowiedzUsuńwybitnie podobają mi się smaki. i miseczka
bananowych jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńIdealne , rozgrzewające ... cudowne ! :)
OdpowiedzUsuńJa zawsze potrzebuję na kluski więcej czasu, bo jem je dłużej niż robię :)
OdpowiedzUsuńPycha!
Chyba błąd się wkradł - banan czy gruszka ?;)
Usuń