czwartek, 19 grudnia 2013

213. Świąteczny tydzień - dzień 4. Ser+mak=seromak(?!)

U mnie w domu nie ma (niestety) tradycji pieczenia pierników. Tradycyjne ciasta u nas to miodownik, makowiec i sernik. A jakby połączyć jakoś 2 ostatnie pozycje? Co wyjdzie? Coś pysznego!


Jednoporcjowy seromak z żurawiną.
One servning poppy seed cheesecake with cranberry.


Jednoporcjowy seromak:
-200g twarogu
-łyżka skrobi ziemniaczanej
-łyżeczka miodu
-białko jajka
-50 g maku
-50 ml mleka
-50 ml wody
-białko jajka
-łyżeczka mąki pszennej
-łyżeczka cukru trzcinowego
-łyżeczka miodu
-szczypta soli  


Mak zalewamy mlekiem i na doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień. Stopniowo dolewamy wody i gotujemy go do całkowitego wchłonięcia płynu. Następnie mak mielimy i dodajemy do niego sól, cukier, mąkę i miód. Twaróg ucieramy z białkiem. dodajemy miód, mąkę i mieszamy. Na dno natłuszczonego naczynka do zapiekania układamy masę makową, a na nią nakładamy twaróg. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok.40 min. Wyciągamy i zostawiamy do wystygnięcia. Chowamy do lodówki na całą noc. Smacznego! :D


16 komentarzy:

  1. Na pewno zrobię, jak będę miała już domową masę makową :D Zachwycasz tymi sernikami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię miodownik!:)
    A co do braku piernika na Twoich świętach... może czas 'złamać' tradycję i zrobić jakiś piernik, cóż to szkodzi?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wlasnie w tym roku sie przelamalam i nastawilam ciasto na piernik staroploski i pieke gi jutro ;)

      Usuń
  3. JA niestety makowca nie lubię, ale serniki kocham :D
    Twoja mieszanka wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Makosernik :) Kiedyś robiło się ale ostatnio albo osobno albo bez makowca :)

    OdpowiedzUsuń
  5. od kiedy pojawiły się przepisy na seromakowiec mam nieodpartą ochotę spróbować tego cuda, ale nigdy nie mogłam się zmobilizować aby upiec je w dużej ilości.... w najbliższych dniach zabieram się za tworzenie masy makowej, więc na pewno jej trochę przemycę i stworzę twoją wersję ^^

    OdpowiedzUsuń
  6. ooo śniadaniowy seromak! pomysłowe, zresztą jak zawsze :) za makiem w święta to ja szaleję, ale piernik musi być! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne *.* Zaskakujesz coraz bardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja właśnie ostatnio z mamą pieczemy na święta "seromaka" :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Kusisz tym seromakiem <3
    U mnie też nie ma tradycji pieczenia piernika i dominuje zawsze właśnie makowiec i sernik ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. o tak, makowiec i sernik to moje dwa ulubione świąteczne ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Hej, moja babcia kiedyś piekła seromak! Co prawda nie przepadam za makowcem, ale sernik to co innego ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. jakie masz naczynko do zapiekania tych serniczków? :) podałabyś link do podobnego lub powiedziała gdzie kupiłaś? jaka jest jego średnica? :D bardzo byś mi pomogła, gdyż już dłuuuuższy czas szukam takie cudo

    OdpowiedzUsuń
  13. Probuje "rozgryzc" przepis i cos mi nie idzie... sa tu 2 bialka, dodajemy oba do sera czy jedno a drugie moze do maku? Rozumie, ze maka idzie do maku a skrobia do sera tak?

    OdpowiedzUsuń