Jednoporcjowy seromak z żurawiną.
One servning poppy seed cheesecake with cranberry.
-200g twarogu
-łyżka skrobi ziemniaczanej
-łyżeczka miodu
-białko jajka
-50 g maku
-50 ml mleka
-50 ml
wody
-białko jajka
-łyżeczka mąki pszennej
-łyżeczka
cukru trzcinowego
-łyżeczka miodu
-szczypta soli
Mak zalewamy mlekiem i na doprowadzamy
do wrzenia. Zmniejszamy ogień. Stopniowo dolewamy wody i gotujemy go
do całkowitego wchłonięcia płynu. Następnie mak mielimy i
dodajemy do niego sól, cukier, mąkę i miód. Twaróg ucieramy z białkiem. dodajemy miód, mąkę i mieszamy. Na dno natłuszczonego naczynka do zapiekania układamy masę makową, a na nią nakładamy twaróg. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok.40 min. Wyciągamy i zostawiamy do wystygnięcia. Chowamy do lodówki na całą noc. Smacznego! :D
Na pewno zrobię, jak będę miała już domową masę makową :D Zachwycasz tymi sernikami :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię miodownik!:)
OdpowiedzUsuńA co do braku piernika na Twoich świętach... może czas 'złamać' tradycję i zrobić jakiś piernik, cóż to szkodzi?:)
Wlasnie w tym roku sie przelamalam i nastawilam ciasto na piernik staroploski i pieke gi jutro ;)
UsuńJA niestety makowca nie lubię, ale serniki kocham :D
OdpowiedzUsuńTwoja mieszanka wygląda pięknie :)
Makosernik :) Kiedyś robiło się ale ostatnio albo osobno albo bez makowca :)
OdpowiedzUsuńod kiedy pojawiły się przepisy na seromakowiec mam nieodpartą ochotę spróbować tego cuda, ale nigdy nie mogłam się zmobilizować aby upiec je w dużej ilości.... w najbliższych dniach zabieram się za tworzenie masy makowej, więc na pewno jej trochę przemycę i stworzę twoją wersję ^^
OdpowiedzUsuńśliczny, śliczny!
OdpowiedzUsuńooo śniadaniowy seromak! pomysłowe, zresztą jak zawsze :) za makiem w święta to ja szaleję, ale piernik musi być! :D
OdpowiedzUsuńale cudny!
OdpowiedzUsuńCudowne *.* Zaskakujesz coraz bardziej ;)
OdpowiedzUsuńJa właśnie ostatnio z mamą pieczemy na święta "seromaka" :P
OdpowiedzUsuńKusisz tym seromakiem <3
OdpowiedzUsuńU mnie też nie ma tradycji pieczenia piernika i dominuje zawsze właśnie makowiec i sernik ;)
o tak, makowiec i sernik to moje dwa ulubione świąteczne ciasta :)
OdpowiedzUsuńHej, moja babcia kiedyś piekła seromak! Co prawda nie przepadam za makowcem, ale sernik to co innego ;)
OdpowiedzUsuńjakie masz naczynko do zapiekania tych serniczków? :) podałabyś link do podobnego lub powiedziała gdzie kupiłaś? jaka jest jego średnica? :D bardzo byś mi pomogła, gdyż już dłuuuuższy czas szukam takie cudo
OdpowiedzUsuńProbuje "rozgryzc" przepis i cos mi nie idzie... sa tu 2 bialka, dodajemy oba do sera czy jedno a drugie moze do maku? Rozumie, ze maka idzie do maku a skrobia do sera tak?
OdpowiedzUsuń