Pszenne gofry korzenne wg Michaela Rouxa podane z jogurtem, mandarynką i
pierniczkami, herbata brzoskwiniowa.
Wheat spicy waffles by Michael Roux served with yogurt, mandarin and ginger stars, peach tea.
Gofry korzenne wg Michaela Rouxa
-160 g mąki pszennej
-15 g drobnego cukru
-szczypta soli
-50 g stopionego masła
-2 jajka, żółtka i białka oddzielnie
-270 ml mleka
-łyżeczka przyprawy korzennej
Mąkę, przyprawę korzenną, cukier, sól, stopione masło, żółtka
i 1/3 mleka mieszamy i roztrzepujemy lekko na gładką masę, dolewając stopniowo
resztę mleka. Odstawiamy na 5-10 minut.
W tym czasie rozgrzewamy gofrownicę i ubijamy
białka z odrobiną soli na gęstą pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie mieszamy
pianę z ciastem. Pieczemy gofry około 3
- 4 minut. Smacznego!
Korzenne gofry - spełnienie moich wszystkich marzeń :3
OdpowiedzUsuńGofry idealne :)
OdpowiedzUsuńNareszcie mam gofrownicę to i mogę się zabrać za takie gofry ! ;)
OdpowiedzUsuńwyglądają strasznie delikatnie - do zrobienia!
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentują. Mniam :)
OdpowiedzUsuńI taki kawałek miodownika to chętnie do kawusi bym zjadła :)
A ja nie lubię spięć. Ale miodownik lubię ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda, że spięć nie da się uniknąć, a zwłaszcza podczas świąt.
OdpowiedzUsuńBardziej niż gofry zjadłabym kawałek tego miodownika :)