Chleb graham z domowym kremem speculoos, kawa.
Graham bread with homemade speculoos cream, and coffee.
Krem speculoos:
-150g ciasteczek speculoos
-90g białej czekolady
-60g miodu
-100 ml mleka
-30ml oleju (u mnie rzepakowy)
Włączamy piekarnik i nagrzewamy go do 150 stopni. Ciasteczka układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawiamy na 10 min do piekarnika. W tym czacie zagotowujemy mleko z miodem. Ciasteczka wyciągamy z piekarnika i przekładamy do misy blendera. Mielimy ciasteczka na pył. Dodajemy połamaną białą czekoladę i zalewamy gorącą mleczną mieszanką. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy, dolewamy olej i znów miksujemy. Przekładamy do słoiczka i po ostygnięciu przechowujemy w lodówce.
Podasz link do tych ciasteczek? Po prostu MUSZĘ zrobić ten krem!
OdpowiedzUsuńsą podlinkowane pod napisem "ten przepis" :D
Usuńmożna użyć też kupnych ciasteczek, ale wiadomo, że co domowe to lepsze ;)
Wygląda obłędnie! Aż nie potrzeba do niego chleba. Ja bym wyjadała łyżeczką :)
OdpowiedzUsuńmniam, po prostu :)
OdpowiedzUsuńOj tak wierzę że było obłędnie :D
OdpowiedzUsuńten krem stanie się z pewnością zimowym hitem ;) teraz o wiele bardziej smakuje niż masło orzechowe ;)
OdpowiedzUsuńGenialny kremik! Poproszę słoiczek!
OdpowiedzUsuńKrem z białą czekoladą zdecydowanie do mnie pzemawia :) Wiele o nim słyszałam, ale na domową wersję napotkałam po raz pierwszy. Super, że dodałaś przepis :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten krem, zawsze jak go zrobię znika w dziwnie niewyjaśnionych okolicznościach >.< :D
OdpowiedzUsuńTaki krem (biała czekolada - uwielbiam!) z domowych ciasteczek to jest to :3
OdpowiedzUsuńten krem króluje w blogsferze, a ja go jeszcze nie jadłam, za bardzo kusisz! :(
OdpowiedzUsuńKremik *.* <3
OdpowiedzUsuń