Gryczane pancakes z domową masą makową podane z żurawiną i mandarynkami.
Buckwheat pancakes with homemade poppy mass served with cranberries and mandarins.
Gryczane pancakes z masą makową /1 porcja, ok. 8 sztuk)
-60g mąki gryczanej
-czubata łyżka masy makowej (u mnie domowa)
-pól łyżeczki sody
-szczypta soli
-jajko
-100ml mleka
-łyżka rozpuszczonego masła
Mąkę przesiewamy. Dodajemy masę makową, sodę i sól. Mieszamy dokładnie. Wbijamy jajko i wlewamy mleko oraz masło. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10min. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni teflonowej. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :D
ja od zawsze lubiłam masę makową, a szczególnie świąteczne makówki <3 te placuszki nie mogą zostać pominięte w ten zimowy czas na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie - takie idealne bożonarodzeniowe śniadanko ;)
OdpowiedzUsuńwidzę świąteczne smaki :)
OdpowiedzUsuńktoras z tego waszego sniadaniowego swiatka wczoraj juz robila te placki a ty juz dzisiaj tez ? ?
OdpowiedzUsuńSerio?! Jak zjem nalezniki z dzemem lub twarogiem czy owsianke z bananem to tez bedzie plagiat? Ciekawe... ;)
UsuńTe nasze kochane anonimki ! Ale się troszczą o prawa autorskie :)
UsuńCo do placuszków muszą być mega ! Uwielbiam mak a również w dzieciństwie nie przepadałam ;)
Slyvvia je wymyslila a ty zgapiara jestes
OdpowiedzUsuńdodanie maku do placków jest zakazane? leczcie się ludzie!
UsuńU mnie tez dzis placki gryczane ;D Mak uwielbiam.
OdpowiedzUsuńA co do smaków, to zmieniają się bardzo!
Muszę ich w końcu spróbować :P
OdpowiedzUsuńjak świątecznie :D zgadzam się, smaki zmieniają mi się średnio co kilka miesięcy haha xd
OdpowiedzUsuńA tu mnie przekonałaś, żeby w końcu spróbować podjąć współpracę z makiem ;]
OdpowiedzUsuńNigdy nie znosiłam maku, makiełek, kutii, makowców itd, ale może pora spróbować?