czwartek, 5 grudnia 2013

199. Zawijaski cynamonowe!

Lubię takie niespodziewane przedłużone poranki z ciepłymi drożdżówkami.


Pełnoziarniste cinnamon rolls polane domowym syropem piernikowym, kawa z mlekiem.
 Whole grains cinnamon rolls topped with homemade gingerbread syrup, coffee with milk.



Cinnamon rolls (3 sztuki)
-pół szklanki mąki pełnoziarnistej
-łyżka mąki tortowej
-łyżeczka skrobi ziemniaczanej
-10g świeżych drożdży
-2 łyżki jogurtu
-ok. 6 łyżek ciepłego mleka
-łyżeczka miodu

-łyżka cukru trzcinowego
-3/4 łyżeczki cukru

Drożdże zalewamy mlekiem i dodajemy łyżkę mąki tortowej. Odstawiamy na 10min. W tym czasie mieszamy jogurt i miód oraz przesiewamy mąkę pełnoziarnistą i skrobię ziemniaczaną. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto (ja robiłam to ok. 15 min). Ostawiamy 45 min na w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie znów wyrabiamy (tym razem krócej), rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Posypujemy cukrem i cynamonem. Zwijamy je jak muszlę ślimaka. Powłatły wałek kroimy delikatnie dzieląc go na 3 części. Układamy je na blaszce i odstawiamy jeszcze na chwile w cieple miejsce, aby podrosły. Smarujemy żółtkiem i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 min.  Smacznego!


11 komentarzy:

  1. Ale pyszności.Podziel sie..Monika Szlązak

    OdpowiedzUsuń
  2. o matulu jakiego mam smaka na to cudo!

    OdpowiedzUsuń
  3. super ! pomysł na jedno-porcjowe w końcu jest :) i to jak smakowicie wyglądają :) nie ma to jak cynamon <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej Paula :)) Dziekuje za cudowny prezent mikołajkowy :)
    mogę prosić o Twojego e-maila albo facebooku ,bo mam pytanko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ooooch pychota! wyślesz mi jedną? zawsze chciałam sobie zrobić ale no... boję się drożdży! złe, straszne drożdże!

    OdpowiedzUsuń
  6. najlepsze drożdżówki na świecie :)

    OdpowiedzUsuń