Lubię takie niespodziewane przedłużone poranki z ciepłymi drożdżówkami.
Pełnoziarniste cinnamon rolls polane domowym syropem piernikowym, kawa z mlekiem.
Whole grains cinnamon rolls topped with homemade gingerbread syrup, coffee with milk.
Cinnamon rolls (3 sztuki)
-pół szklanki mąki pełnoziarnistej
-łyżka mąki tortowej
-łyżeczka skrobi ziemniaczanej
-10g świeżych drożdży
-2 łyżki jogurtu
-ok. 6 łyżek ciepłego mleka
-łyżeczka miodu
-pół szklanki mąki pełnoziarnistej
-łyżka mąki tortowej
-łyżeczka skrobi ziemniaczanej
-10g świeżych drożdży
-2 łyżki jogurtu
-ok. 6 łyżek ciepłego mleka
-łyżeczka miodu
-łyżka cukru trzcinowego
-3/4 łyżeczki cukru
Drożdże zalewamy mlekiem i dodajemy
łyżkę mąki tortowej. Odstawiamy na 10min. W tym czasie mieszamy
jogurt i miód oraz przesiewamy mąkę pełnoziarnistą i skrobię
ziemniaczaną. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto (ja robiłam to ok.
15 min). Ostawiamy 45 min na w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po
tym czasie znów wyrabiamy (tym razem krócej), rozwałkowujemy na
kształt prostokąta. Posypujemy cukrem i cynamonem. Zwijamy je jak
muszlę ślimaka. Powłatły wałek kroimy delikatnie dzieląc go na
3 części. Układamy je na blaszce i odstawiamy jeszcze na chwile w
cieple miejsce, aby podrosły. Smarujemy żółtkiem i pieczemy w 180
stopniach przez ok. 20 min. Smacznego!
Ale pyszności.Podziel sie..Monika Szlązak
OdpowiedzUsuńo matulu jakiego mam smaka na to cudo!
OdpowiedzUsuńsuper ! pomysł na jedno-porcjowe w końcu jest :) i to jak smakowicie wyglądają :) nie ma to jak cynamon <3
OdpowiedzUsuńMoje ulubione! :)
OdpowiedzUsuńJakie cudeńka małe :D
OdpowiedzUsuńHej Paula :)) Dziekuje za cudowny prezent mikołajkowy :)
OdpowiedzUsuńmogę prosić o Twojego e-maila albo facebooku ,bo mam pytanko :)
Urocze te zawijaski :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te bułeczki! :)
OdpowiedzUsuńooooch pychota! wyślesz mi jedną? zawsze chciałam sobie zrobić ale no... boję się drożdży! złe, straszne drożdże!
OdpowiedzUsuńnajlepsze drożdżówki na świecie :)
OdpowiedzUsuńMarzę o tym syropie!
OdpowiedzUsuń