niedziela, 19 stycznia 2014

242. Upiekłam pierwszy chleb. Wegańska daktella!

Chleb na prawdziwym zakwasie był na mojej liście wyzwań kulinarnych na ten rok, zaraz po chałce (kilk). Mimo lekkich perypetii z zakwasem, chleb wyszedł i przeszedł moje oczekiwania. Chrupiąca skórka i mięciutki środek. Tego właśnie wymagam od chleba. Już chyba nigdy nie kupie chleba :D
Na pomysł na daktellkę trafiłam TU i od razu byłam pod wielkim wrażeniem, że można coś takiego wyczarować z daktyli. Wyszło bardzo słodko, czekoladowo, ale z wyczuwalnym posmakiem orzechów. A w dodatku błyskawiczny w wykonaniu.Tak, ten krem zdecydowanie zasługuje na nazwę daktella. Na pewno będzie miał swoje miejsce w kuchennej szafce!


Domowy żytni chleb na zakwasie podany z domową daktellą, kawa z mlekiem. 
Homemade rye sourdough bread served with homemade datella, coffee with milk.





Domowa daktella:
-150g daktyli bez pestek
-ok.1/3 napoju z orzechów laskowych
-4 łyżeczki karobu
-mała szczypta soli
-garstka orzechów laskowych

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15min (trzeba sprawdzić, czy są wystarczająco miękkie). W tym czasie prażymy orzechy i pozbawiamy je skórek. Orzechy lekko siekamy (blenderowi będzie łatwiej). Daktyle odsączamy. Zalewamy je napój orzechowy i miksujemy. Ciągle miksując dodajemy orzechy, karob i sól. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do słoiczka.






Prosty żytni chleb na zakwasie:
zaczyn:
-60 g zakwasu żytniego
-90 g mąki żytniej (typ 2000)
-90 g wody

ciasto właściwe:
-zaczyn jw
-ok. 280 g wody
-300 g mąki żytniej (typ 2000)
-szczypta soli morskiej
-1 łyżeczka cukru
-garść siemienia lnianego

Składniki zaczynu mieszamy w misce i odstawiamy na około 8 h pod przykryciem. Do zaczynu dodajemy resztę składników, możecie z dodatkami eksperymentować. Wymieszane ciasto wkładamy do foremki i odstawiam pod przykryciem. Ciasto będzie wyrastać od 2 do 5 godzin.
Wyrośnięte ciasto będzie miało większą objętość. Wstawiamy do nagrzanego do 230 C piekarnika i pieczemy 15 minut, po czym zmniejszamy do 200 C i pieczemy około 35-40 minut.
Kroimy po całkowitym wystygnięciu a najlepiej dobę po pieczeniu. Smacznego!



21 komentarzy:

  1. Oddawaj ten krem:)Pycha.Monika Szlązak

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba każdy zna przepis na ' daktellę, nic odkrywczego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy ja napisałam, że to odkrywcze, serio? Naprawdę nie musisz tu zaglądać :)

      Usuń
    2. ja nie znalam a jak pytalam znajomych to jakos nikt nie wiedzial.. wypiek wyglada bosko :D

      Usuń
  3. Pychota , gratulację że ci sie udało :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej, a gdzie przepis na chlebek? : ) Datellę robiłam zawsze daktyle + kakao, takiej wersji nie znałam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Brak mi słów. Idealny chleb domowy plus idealne smarowidło. Zamieszkaj ze mną :D

    OdpowiedzUsuń
  6. najlepszy, najświeższy, o cudownym zapachu i smaku - za to kocham domowy chleb! ta daktella do tego to strzał w dziesiątkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadłabym taki domowy chlebek. Musze się kiedyś odważyć i "wyhodować" własny zakwas :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ależ Ci piękny wyszedł, jestem pod wrażeniem!
    i Twoje zdjęcia uwielbiam- 2 pierwsze nadawałyby się do książki kucharskiej, zdecydowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Gratuluję pierwszego wypieku :) na pewno bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja też wczoraj zrobiłam swój pierwszy chleb na zakwasie i już nigdy nie kupię tego domowego.
    W smaku jest obłędny
    A na tą daktellę się skuszę , bo nie lubię sklepowej nutelli :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chleb i daktella bardzo mi się podobają - nawet nie wiem co bardziej ! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ślicznie, pysznie perfekto!

    OdpowiedzUsuń
  13. poezja smaku, uwielbiam daktyle!

    OdpowiedzUsuń
  14. z daktyli można zrobić wszystko! pyszna, zdrowa słodkość. :)
    gratuluję chleba, wygląda świetnie :D

    OdpowiedzUsuń