środa, 8 stycznia 2014

231. Czeko kluski!

Bałam się, że podczas gotowania stracą kolor, że wyciągnę z wody kuleczki bez wyrazu. Nic bardziej mylnego! One raczej ten kolorek spotęgowały! A dzięki kaszce stały się niezwykle mięciutkie i delikatne :D


Czekoladowe kluski twarogowe podane ze śmietaną kremówką i borówkami, kawa z mlekiem.
Chocolate cottage cheese and semolina dumplings served with heavy cream and blueberry, coffee with milk.



Czekoladowe kluski twarogowe:

-150 g białego twarogu
-białko jajka
-25g mąki pełnoziarnistej
-25g kaszy manny
-2 łyżeczki gorzkiego kakao
-łyżeczka miodu malinowego

Twaróg zagniatamy z białkiem. Dodajemy mąkę i kaszę mannę. Mieszając dosypujemy kakao i dodajemy czekol'e. Dosładzamy do smaku miodem (u mnie łyżeczka). Formujemy kulki i wkładamy na całą noc do lodówki. Rano w dość wysokim garnku gotujemy wodę z odrobiną oleju (o naturalnym smaku, np. rzepakowego). Do wrzącej wody wrzucamy kluseczki. Po wypłynięciu kitujemy jeszcze przez ok.2 min. Podajemy z ulubionymi składnikami. Smacznego! :D

21 komentarzy:

  1. Dodatki idealne do tak pysznych klusek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. chyba mamy ten sam piekarnik :D Ewa pozdrawia Evę!
    link do przepisu jest w notce :) a kluski ostatnio sama sobie zrobiłam. inne nieco, ale mam nadzieję nie mniej smaczne (chociaż mój brak borówek z pewnością wiele im ujął ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie do spróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajny pomysł!
    Jestem na tak ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialne :D Mniam, mniam. Muszę się zabrać w końcu za ten twaróg...

    OdpowiedzUsuń
  7. Mogą okazać się lepsze w smaku od tradyjnych serowych bez dodatków :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. czekoladowe! już je uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  9. mega mega slodko i czekoladowo jestem na TAK : ) !

    OdpowiedzUsuń
  10. cudo, muszę coś takiego zrobić :3

    OdpowiedzUsuń
  11. Wersji ''zwykłej'' jadłam ale w czeko ?! Geniusz :)

    OdpowiedzUsuń
  12. te czekoladowe kluseczki wyglądają tak smacznie, że aż zachciało mi się leniwych albo gorącej czekolady, bo to w sumie coś jakby "dwa w jednym" :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dałoby się zamienić jakoś jajko? Bo zamiast twarogu wzięłabym kostkę sojową :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Robiłam kiedyś czekoladowe! Najlepsze! <3

    OdpowiedzUsuń
  15. czekoladowe? ale fajna wariacja :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają przepysznie. Z chęcią bym takich spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. śliczne czeko kluski! muszę znaleźć czas na ich zrobienie :))

    OdpowiedzUsuń
  18. Przypomniałaś mi jak dawno nie jadłam klusek.. a w tym wydaniu to musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń