wtorek, 27 sierpnia 2013

106. Muffin, Pan Muffin. Zmiany!

Wygląda na to, że Pan Muffin nie wpadł tylko na śniadanie, ale zostanie tu trochę na dłużej. Przygotowałam nowy, skromniejszy wygląd bloga. I chyba tego mi brakowało.
A wracając do śniadania przedstawię Wam Pana Muffina. Chłopak rośnie jak na drożdżach i ma bogate wnętrze. Ma lekko potarganą czuprynę, ale świetnie współpracuje z aparatem. Jest nieco porywczy, podczas pieczenia myślałam, że wyjdzie z siebie i stanie obok, ale na szczęście się pozbierał i odczekał na swoją kolej. Po prostu jestem dumna z mojego maleństwa ;D


~Jednoporcjowy pełnoziarnisty muffin z ricotty nadziany mleczną czekoladą ritter z truskawkami i kruszonką, herbata o smaku jagodowej muffinki~




Muffin z ricotty:
(inspiracja)
-pół szklanki mąki pełnoziarnistej
-1/3 łyżeczki sody
-1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
-łyżeczka cukru trzcinowego
-białko jajka
-80g ricotty
-chlust mleka
-łyżeczka oleju
-kilka kropel aromatu śmietankowego

+dodatkowo
-truskawki (u mnie 2 duże)
-czekolada (u mnie 2 kostki mlecznej ritter)
-kruszonka (łyżka mąki, płaska łyżeczka masła i pół łyżekczki cukru)

Mąkę przesiewamy, dodajemy sodę, proszek do pieczenia oraz cukier i mieszamy. W osobnej miseczce łączymy ricottę, białko jajka, mleko, olej i aromat śmietankowy. Gdy całkowicie się połączą dodajemy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy. Masa będzie bardzo gęsta. Odstawiamy na 5-6min. Po tym czasie mieszamy dokładnie i przekładamy 2/3 masy do wyłożonej papierem kokilki. W środek wciskamy 2 kostki czekolady i nakładamy resztę ciasta. Na wierzch układamy pokrojone w kosteczkę truskawki i przygotowaną wcześniej kruszonkę. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 30min. Smacznego! :D

22 komentarze:

  1. chyba wolę jednak muffiny od innej blogerki, ten wydaje się... nie do końca apetyczny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o mamuniu, no to nara, nikt nie zmusza

      Usuń
  2. Pięknie wyrósł! i jeszcze z ricotty... <3

    OdpowiedzUsuń
  3. jesteś genialna!! muffin niesamowity, wyrósł świetnie i jest z ricotty *-* do tego takie słodkie nadzienie i kruszonka , pycha!
    fajnie tu ;*

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłaś całego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie zjadła, a potem cwiczyła godzinę żeby spalić :D albo połowę zostawiła

      Usuń
    2. Nie rozumiem, skąd tyle uszczypliwości w ludziach. Człowiek stara się, prezentuje i inspiruje innych, a w zamian spotykają go nieprzyjemne komentarze baranów. Po co? Czy świat nie byłby milszym miejscem, gdybyśmy wszyscy szanowali się nawzajem? Ech, Polsko....

      Usuń
  5. Trochę jak grzybek muchomorek wygląda:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeeju, ten czekoladowy, płynny środek wygląda bardzo smakowicie! :3

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale faaaaajny muffin! :D Cudnie wyrósł <3

    OdpowiedzUsuń
  8. 100% muffinkowe śniadanie, nawet herbata muffinowa się załapała :D
    podoba mi się nowy wygląd, jest taki spokojny i zrównoważony. Prosty i przyjemny dla oka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale ten Pan Muffin jest atrakcyjny :D Porywam :) hehe ciekawe kiedy ja się zabiorę za zrobienie muffin :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetnie wygląda! jak jest z ricottą to wiem że by mi smakował !:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Haha, fajnie go opisałaś, miło poznać tego pana :D

    OdpowiedzUsuń
  12. z ricotty, do tego z czekoladą i kruszonką... biorę go <3
    też lubię te smakowe herbaty Lipton :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Koniecznie muszę wypróbować przepis, bo muffiny z ricottą to najlepsza rzecz pod słońcem <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję za udział w akcji i zachęcam do dalszego pieczenia. Muffin wygląda ciekawie. Świetny pomysł na słodkie śniadanko.

    Pozdrawiam, Strefa smaku.

    OdpowiedzUsuń