A wracając do śniadania przedstawię Wam Pana Muffina. Chłopak rośnie jak na drożdżach i ma bogate wnętrze. Ma lekko potarganą czuprynę, ale świetnie współpracuje z aparatem. Jest nieco porywczy, podczas pieczenia myślałam, że wyjdzie z siebie i stanie obok, ale na szczęście się pozbierał i odczekał na swoją kolej. Po prostu jestem dumna z mojego maleństwa ;D
~Jednoporcjowy pełnoziarnisty muffin z ricotty nadziany mleczną czekoladą ritter z truskawkami i kruszonką, herbata o smaku jagodowej muffinki~
Muffin z ricotty:
(inspiracja)
-pół szklanki mąki pełnoziarnistej
-1/3 łyżeczki sody
-1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
-łyżeczka cukru trzcinowego
-białko jajka
-80g ricotty
-chlust mleka
-łyżeczka oleju
-kilka kropel aromatu śmietankowego
+dodatkowo
-truskawki (u mnie 2 duże)
-czekolada (u mnie 2 kostki mlecznej ritter)
-kruszonka (łyżka mąki, płaska łyżeczka masła i pół łyżekczki cukru)
Mąkę przesiewamy, dodajemy sodę, proszek do pieczenia oraz cukier i mieszamy. W osobnej miseczce łączymy ricottę, białko jajka, mleko, olej i aromat śmietankowy. Gdy całkowicie się połączą dodajemy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy. Masa będzie bardzo gęsta. Odstawiamy na 5-6min. Po tym czasie mieszamy dokładnie i przekładamy 2/3 masy do wyłożonej papierem kokilki. W środek wciskamy 2 kostki czekolady i nakładamy resztę ciasta. Na wierzch układamy pokrojone w kosteczkę truskawki i przygotowaną wcześniej kruszonkę. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 30min. Smacznego! :D
chyba wolę jednak muffiny od innej blogerki, ten wydaje się... nie do końca apetyczny.
OdpowiedzUsuńo mamuniu, no to nara, nikt nie zmusza
UsuńPięknie wyrósł! i jeszcze z ricotty... <3
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńjesteś genialna!! muffin niesamowity, wyrósł świetnie i jest z ricotty *-* do tego takie słodkie nadzienie i kruszonka , pycha!
OdpowiedzUsuńfajnie tu ;*
Muffin gigant :>
OdpowiedzUsuńZjadłaś całego?
OdpowiedzUsuńpewnie zjadła, a potem cwiczyła godzinę żeby spalić :D albo połowę zostawiła
UsuńNie rozumiem, skąd tyle uszczypliwości w ludziach. Człowiek stara się, prezentuje i inspiruje innych, a w zamian spotykają go nieprzyjemne komentarze baranów. Po co? Czy świat nie byłby milszym miejscem, gdybyśmy wszyscy szanowali się nawzajem? Ech, Polsko....
UsuńTrochę jak grzybek muchomorek wygląda:D
OdpowiedzUsuńteż tak pomyślałam :D
UsuńJeeju, ten czekoladowy, płynny środek wygląda bardzo smakowicie! :3
OdpowiedzUsuńAle faaaaajny muffin! :D Cudnie wyrósł <3
OdpowiedzUsuńJaki genialny *.*
OdpowiedzUsuń100% muffinkowe śniadanie, nawet herbata muffinowa się załapała :D
OdpowiedzUsuńpodoba mi się nowy wygląd, jest taki spokojny i zrównoważony. Prosty i przyjemny dla oka :)
Ale ten Pan Muffin jest atrakcyjny :D Porywam :) hehe ciekawe kiedy ja się zabiorę za zrobienie muffin :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda! jak jest z ricottą to wiem że by mi smakował !:)
OdpowiedzUsuńHaha, fajnie go opisałaś, miło poznać tego pana :D
OdpowiedzUsuńz ricotty, do tego z czekoladą i kruszonką... biorę go <3
OdpowiedzUsuńteż lubię te smakowe herbaty Lipton :D
Koniecznie muszę wypróbować przepis, bo muffiny z ricottą to najlepsza rzecz pod słońcem <3
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji i zachęcam do dalszego pieczenia. Muffin wygląda ciekawie. Świetny pomysł na słodkie śniadanko.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Strefa smaku.
Nadziany Pan Muffin ;)
OdpowiedzUsuńdirectory redirected here go to my site websites article click this site
OdpowiedzUsuńread this post here browse around here check this link right here now browse this site check it out Dolabuy Loewe
OdpowiedzUsuń