piątek, 16 sierpnia 2013

95. Najbardziej puszyste i zdrowe racuchy drożdżowe!

Uwielbiam wszystko co drożdżowe, uwielbiam nawet ich zapach. Takie drożdżowe racuchy robiła mi babcia. Były tłuste, obowiązkowo syto obsypane cukrem pudrem i smakowały jak nic innego. Zawsze wychodziły puszyste i leciutkie. Swoje już kiedyś smażyłam, ale nie wyszły. Stwierdziłam, że dziś muszę zrobić do nich jeszcze jedno podejście. Było jak najbardziej udane! Z tym przepisem nie musicie czekać na rośnięcie ciasta i smażyć placki od razu. Rosną, rosną, ale na patelni! I mimo mąki pełnoziarnistej wychodzą puchate i delikatne.


~pełnoziarniste racuchy drożdżowe posypane cukrem pudrem podane z musem z truskawek i banana, malinami i płatkami migdałowymi~



Pełnoziarniste racuchy drożdżowe 
-90g mąki pełnoziarnistej
-60ml ciepłego mleka
-jajko
-3/4 łyżeczki drożdży
-łyżeczka miodu ( u mnie ten)
-pół łyżeczki sody
-pół łyżeczki octu
-łyżka stopionego masła

Mleko mieszamy z miodem i drożdżami. Odstawiamy na kilka minut, do spienienia. Do miski przesiewamy mąkę dodajemy mleko z drożdżami, jajko, masło i dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Do szklanki wsypujemy sodę i zalewamy octem, całość bardzo się spieni, mieszamy do uspokojenia i dodajemy do ciasta. Smażymy od razu na dobrze rozgrzanej pateni pod przykryciem z obu stron. Smacznego!

15 komentarzy:

  1. Ja również uwielbiam wszystko co drożdżowe. Pycha racuchy! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniami jutro chyba je zrobie.
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. chcę takie, bardzo bardzo, teraz :D

    OdpowiedzUsuń
  4. też mam słabość do drożdżowych wypieków :)
    takie puchate i w dodatku pełnoziarniste racuchy chętnie bym zjadła ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepsze racuchy drożdżowe jadłam na szkolnej podstawówce i później nigdy tego smaku nie zaznałam... Nawet te robione w domu nie są tak smaczne.
    Ale drożdżowe wypieki, czy też drożdże w wersji smażonej, a też i same drożdże... pachną wspaniale! domowo, ciepło...;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rzeczywiście wyszły Ci baaardzo puchate! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mamuuniu, ja chyba z 10 lat racuchów nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  8. omomom drożdżowe racuchy są pycha!!a już szczególnie te babcine ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chodzą za mną racuchy drożdżowe, żeby zrobić na obiad, więc chyba jutro skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Skoro nie trzeba się męczyć z drożdżami, to zapisuję przepis i w najbliższym czasie go wykorzystam. W końcu tak dawno nie jadłam racuchów! :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. wieki nie jadłam! ale mi ochoty narobiłaś :3

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm.. babcine racuchy, ale z cukrem białym, ktory pysznie chrupie między zębami :D

    OdpowiedzUsuń