~pełnoziarniste racuchy drożdżowe posypane cukrem pudrem podane z musem z truskawek i banana, malinami i płatkami migdałowymi~
-90g mąki pełnoziarnistej
-60ml ciepłego mleka
-jajko
-3/4 łyżeczki drożdży
-łyżeczka miodu ( u mnie ten)
-pół łyżeczki sody
-pół łyżeczki octu
-łyżka stopionego masła
Mleko mieszamy z miodem i drożdżami. Odstawiamy na kilka minut, do spienienia. Do miski przesiewamy mąkę dodajemy mleko z drożdżami, jajko, masło i dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Do szklanki wsypujemy sodę i zalewamy octem, całość bardzo się spieni, mieszamy do uspokojenia i dodajemy do ciasta. Smażymy od razu na dobrze rozgrzanej pateni pod przykryciem z obu stron. Smacznego!
Ja również uwielbiam wszystko co drożdżowe. Pycha racuchy! :)
OdpowiedzUsuńmniami jutro chyba je zrobie.
OdpowiedzUsuńhttp://lubieessc.blogspot.com/
chcę takie, bardzo bardzo, teraz :D
OdpowiedzUsuńteż mam słabość do drożdżowych wypieków :)
OdpowiedzUsuńtakie puchate i w dodatku pełnoziarniste racuchy chętnie bym zjadła ^^
jakie grubiutkie, pycha!
OdpowiedzUsuńNajlepsze racuchy drożdżowe jadłam na szkolnej podstawówce i później nigdy tego smaku nie zaznałam... Nawet te robione w domu nie są tak smaczne.
OdpowiedzUsuńAle drożdżowe wypieki, czy też drożdże w wersji smażonej, a też i same drożdże... pachną wspaniale! domowo, ciepło...;)
Kocham te racuchy! <3
OdpowiedzUsuńRzeczywiście wyszły Ci baaardzo puchate! :)
OdpowiedzUsuńMamuuniu, ja chyba z 10 lat racuchów nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńomomom drożdżowe racuchy są pycha!!a już szczególnie te babcine ;)
OdpowiedzUsuńChodzą za mną racuchy drożdżowe, żeby zrobić na obiad, więc chyba jutro skorzystam z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńale fajne puszki :D
OdpowiedzUsuńSkoro nie trzeba się męczyć z drożdżami, to zapisuję przepis i w najbliższym czasie go wykorzystam. W końcu tak dawno nie jadłam racuchów! :-)
OdpowiedzUsuńwieki nie jadłam! ale mi ochoty narobiłaś :3
OdpowiedzUsuńMmm.. babcine racuchy, ale z cukrem białym, ktory pysznie chrupie między zębami :D
OdpowiedzUsuń