Z samego rana po babcinym mieszkaniu rozszedł się intensywny karmelowy zapach. Siedzę sobie spokojnie przy gofrownicy i czekam na pierwszą partię gofrów, a tu do kuchni wpada brat i odrobinę zwiedzony widokiem mówi: "A myślałem, że robisz popcorn karmelowy!". Rano, serio? :P
Gofry zjedzone z mamą, trochę na zgodę. Upiekłam też dla brata i babci, ale im zrobiłam drożdżowe. Mama spróbowała takich i takich i uznała, że te moje lepsze! Nie sądziłam, że przekona się do mąki pełnoziarnistej, ale bardzo miło mnie zaskoczyła. A same gofry wyszły bardzo słodkie, mimo braku dodatku cukru, cudownie pachnące, chrupiące i zdrowe. Przepis podany w większej ilości, bo były dla 2 osób, ale składniki spokojnie można podzielić :)
I nie spaliły się, są takie od daktyli! :D
~Daktylowo-kokosowe gofry pełnoziarniste z kokosową pastą z mascarpone i daktylami~
Daktylowo-kokosowe gofry (ok.8gofrów):
"Zaczyn"
-garść suszonych daktyli
-3/4 szklanki mleka
-2 łyżki mleka w proszku
Daktyle dodajemy do mleka i gotujemy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy tak przez 5-10 min (do zmięknięcia daktyli), co jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliło. Jeszcze ciepłe miksujemy na gładką masę. Odstawiamy do przestygnięcia, po czym dodajemy mleko w proszku i energicznie mieszamy.
-szklanka mąki pełnoziarnistej
-3 łyżki mąki z brązowego ryżu
-2 jajka
-2 łyżki wiórków kokosowych
-łyżeczka sody
-pół szklanki granoli (u mnie orzechowa)
-3/4 szklanki napoju kokosowego
Do "zaczynu dodajemy pozostałe składniki i mieszamy energicznie łyżką tak aby uniknąć grudek. Pieczemy, do uzyskania ładnego złoto-brązowego koloru.
Kokosowa pasta (2 porcje)
-20g wiórków kokosowych
-2 kopiaste łyżki mascarpone
-łyżka masła
-2-3 kruche herbatniki
-3 łyżki mleka
Masło wyciągamy z lodówki by zmiękło. Herbatniki kruszymy i zalewamy mlekiem. Odstawimy na chwilę. Mieszamy wszystkie składniki. Można zblenderować na gładką masę, ja jednak bardzo lubię chrupiącego kokosa.
Zazdroszczę tego zapachu unoszącego się u Was w domu :D
OdpowiedzUsuńgenialny kolor mają :)
OdpowiedzUsuńTa pasta do wypróbowania :P
OdpowiedzUsuńOch, jak czytam przepis to coraz bardziej się nich zakochuję! <3 Zazdroszczę, że mama mogła również zjeść dziś takie pyszności :)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie :) Szkoda, że nie mam gofrownicy, bo uwielbiam ten deser.
OdpowiedzUsuńwyglądają mega apetycznie :>
OdpowiedzUsuńwww.anielskieprzysmaki.pl-bardzo się cieszę ze z mamą było na zgodę:)nie odpisała mi Pani na maila:)Monika
OdpowiedzUsuńTo dziwne, bo codziennie zagladam na skrzynke i nie widzialam nic od Pani. Moglabym prosic o wyslanie jeszcze raz, ale na gmalia? ;)
Usuńjak zwykle mnie zachwyciłaś!! kokosowa nutka i pyszne słodziutkie gofry *-*
OdpowiedzUsuńKarmelowy popcorn nie smakuje tak dobrze jak gofry, co do tego nie mam wątpliwości i zdecydowanie wybieram to drugie:>
OdpowiedzUsuńOoo, daktylowe gofry, super! Podoba mi się ten przepis, muszę skorzystać z niego :)
OdpowiedzUsuńte gofry muszą smakować obłędnie! świetny blog, cieszę się że tu trafiłam i dodaję do ulubionych :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńgdybym tylko miała daktyle... a tymczasem napatrzę sie na te cuda <3
OdpowiedzUsuńKolejny powód do tego, by kupić gofrownicę.
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji!
chyba to musiało być faktycznie pyszne! ja z kolei na zgodę z mama piekę chleb dyniowy... aha no i chcę tą pastę, mam nawet wszystkie składniki :D
OdpowiedzUsuńMuszę zainwestować w gofrownicę, pyyysznie! <3
OdpowiedzUsuńDla smakocholików w sam raz :)
OdpowiedzUsuńGofry musiały być pyszne :) Ja muszę na nie poczekać hehe czas zainwestować w gofrownicę :)
OdpowiedzUsuńwygląda naprawdę smacznie. świetne połączenie składników
OdpowiedzUsuńclick now https://www.dolabuy.ru/ get redirected here Louis Vuitton fake Bags you can check here high end replica bags
OdpowiedzUsuń