~lodówkowa owsianka gotowana na domowej wodzie różanej posypana płatkami róży w cukrze, polana syropem różanym, podana z malinami~
Woda różana:
-125g płatków różanych
-750ml wrzątku
-2 łyżeczki cukru trzcinowego
Płatki dokładnie przepłukujemy i zasypujemy cukrem. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy w cienione miejsce na 2 dni. Po tym czasie płatki róży dokładnie odcedzamy, a wodę przechowujemy w lodówce do dwóch tygodni.
Chrupiące róże w cukrze:
-płatki róży
-cukier
-białko jajka
Białko ubijamy na sztywną pianę i zanurzamy w nim płatki, które następnie obtaczamy w cukrze. Odstawiamy na talerzyku lub sylikonowej macie na całą noc.
Róże w cukrze?
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałam o takim podaniu płatków. Wyglądają uroczo ;)
Kobieco i pysznie! Mam domową wodę różaną i muszę ją w końcu do czegoś wykorzystać... :>
OdpowiedzUsuńAle różanie! :) jestem ciekawa jak smakowało :D
OdpowiedzUsuńNawet nie umiem sobie wyobrazić smaku tej róży w cukrze... Niektórzy twierdzą, że róże to banalne kwiaty, ale ja jestem zdania, że to jest jednak klasyka i kropka!
OdpowiedzUsuńWygląda na prawdę bajecznie. Zaintrygowałaś mnie dzisiaj, nie miałam jeszcze okazji jedzenia kwiatowych tworów :)
OdpowiedzUsuńCudowne <3 Kwiatki do spróbowania!
OdpowiedzUsuńjestem mega ciekawa smaku :D
OdpowiedzUsuńsuper, różano dzisiaj - i tak kobieco jak napisałaś w tytule , jak dla mnie idealne eleganckie śniadanko ;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takego różanego śniadania, chyba czas to zmienić ! :-)
OdpowiedzUsuńZ tą kobiecością, to dobrze to ujęłaś w słowa :P
OdpowiedzUsuńjak delikatnie :) w dzieciństwie często zbierałam z mamą płatki i owoce dzikiej róży - chyba czas zabrać ją na wyprawę
OdpowiedzUsuńAle to musi cudownie pachnieć :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kobiece śniadania:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystko, co różane <3
OdpowiedzUsuń