niedziela, 15 grudnia 2013

209. Trochę tropików.

Mimo, że zimno na dworze (nie aż tak jak to kiedyś było typowe dla grudnia) serwuję dziś sobie troszeczkę lata. Brakuje mi słońca, światła. Jestem chyba jak roślina, dla której typowym warunkiem funkcjonowania jest światło. Bardzo lubię jesień  zimę. Piękne pory roku. Jednak mówcie co chcecie, ale  ja co najmniej raz w tygodniu potrzebuję słonecznego dnia.


Pełnoziarniste gofry kokosowe podane z mango.

Whole grains coconut waffles served with mango.


Pełnoziarniste gofry kokosowe:
-30g mąki kokosowej 
-45g mąki pełnoziarnistej
-75ml mleka
-2 łyżki wody (u mnie gazowanej)
-15ml oleju (u mnie rzepakowy)
-jajko
-1/2 łyżeczki sody
-szczypta sody
Mąki przesiewamy do miseczki, dodajemy sodę z solą i mieszamy. Wbijamy jajko, dodajemy wodę i mieszamy stopniowo dolewając mleko. Dolewamy olej i ponownie mieszamy. Pieczemy w natłuszczonej i rozgrzanej gofrownicy. Podajemy z ulubionymi dodatkami.


9 komentarzy:

  1. noo, jak nie ma tropików na dworze, to trzeba je sobie zaserwować w śniadaniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszędzie dzisiaj gofry:D
    Ale takimi w tropikalnej wersji bym nie pogardziła!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam gofry ;) muszę się kiedyś zaopatrzyć w mąkę kokosową...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też jestem spragniona słońca, ale mimo wszystko takie szare dni też mają swój urok. Mango lubię, nawet bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gofry - omniomniomniomnio *.*
    Kieeedy ja będę mieć tę gofrownicę ! Przepisów na gofry się zbiera a ja nie mam możliwości ich realizowania :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Gofry *.*
    Mam, podobnie, bez słońca jest mi tak dziwnie. Zdecydowanie wolę te słoneczne dni. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mango to jeden z nielicznych owoców, których nie lubię :P Ale kokosowe gofry brzmią pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. rzeczywiście u Ciebie tak egzotycznie się zrobiło, kokosowe gofry i mango jeszcze :) nie ma to jak przypomnieć sobie jesienią czy zimą smaki lata :)

    OdpowiedzUsuń