środa, 6 listopada 2013

169. Najlepsze zdrowe brownie! Tajny składniki...

Zdecydowanie najlepsze. Najbardziej przypominające oryginał brownie bez tłuszczu. Niewiarygodne ile może zdziałać ziemniak. Tak, ziemniak! A dokładnie słodki ziemniak. To moje pierwsze spotkanie z tym karotenowym cudem, ale na pewno nie ostatnie. Jeszcze dziś na pewno zawita na obiad z innymi warzywami. Ale teraz na słodko. Ziemniak z czekoladą? Serio? A owszem. Smak nie jest wyczuwalny, a batat nadaje ciastu niesamowitej wilgotności i tej typowej gliniastości. To nie ostatni eksperyment z batatem, warzywo zdało egzamin na 6 z ogromnym plusem :D


Jednoporcjowe brownie z batatem podane z masłem orzechowym i płatkami migdałowymi ciepłe mleko
Single serving sweet potato brownie served with peanut butter and almond flakes, hot milk





Jednoporcjowe brownie z batatem:
-100g puree z pieczonego słodkiego ziemniaka
-2 średnie jajka
-łyżeczka cukru trzcinowego 
-pasek gorzkiej czekolady (min. 70%)
-2 łyżki gorzkiego kakao
-pełna łyżka zmielonych migdałów

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Ciągle miksując dodajemy kolejno puree, rozpuszczoną czekoladę, następnie kakao. Na sam koniec wsypujemy migdały i dokładnie mieszamy. Przekładamy do wyłożonego papierem do pieczenia płaskiego naczynia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25min. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!


21 komentarzy:

  1. Bataty są genialne! Takie brownie...pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam bataty :) Brownie z nich to naprawdę fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy ich nie jadłam, więc nawet nie podejmuje się wyobrażenia sobie smaku tego nieco oszukanego brownie;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy batatów nie jadłam a w takiej wersji?! Kosmos, ale jaki pozytywny :D

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy nie jadłam batata! już żałuję, bo brownie wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam Twoje wypieki! Zwłaszcza te czekoladowe :D Batatów nie jadłam, ale spróbuję, na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  7. no właśnie - słodki ziemniak do słodkich wypieków :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda na takie kremowe! rewelacja! też nigdy nie jadłam batatów, ostatnio kusiły mnie frytki z nich (w dziecięcym menu w warszawskiej knajpie veg deli)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mleko i wypiek to idealne połączenie - to lubię i zabieram :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny wypiek i bardzo oryginalny, zapisuję do wypróbowania :))

    OdpowiedzUsuń
  11. a kiedy dodac pure? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. batatów jeszcze nie jadłam, ale myślę, że chętnie zaczęłabym z nimi znajomość od takiego pysznego ciacha ! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł! Batatów nie jadłam, tym bardziej brownie z ich dodatkiem, ale spróbuję :) Jednoporcjowe uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię bataty, ale do brownie ich jeszcze dodawać nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. genialny pomysł, w życiu bym na to nie wpadła :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Czyli zamiast puree ze słodkiego ziemniaka nadałaoby się też puree z dyni prawda? :) mi one w smaku (ugotowane) bardzo siebie przypominają :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm, w sumie to chyba tak, nastepnym razem zrobie z dynia ;) Faktycznie smaki sa podobne.

      Usuń
  17. Jak to przeczytałam to zaraz też pomyślałam o dyni:)

    OdpowiedzUsuń