środa, 6 listopada 2013

169. Najlepsze zdrowe brownie! Tajny składniki...

Zdecydowanie najlepsze. Najbardziej przypominające oryginał brownie bez tłuszczu. Niewiarygodne ile może zdziałać ziemniak. Tak, ziemniak! A dokładnie słodki ziemniak. To moje pierwsze spotkanie z tym karotenowym cudem, ale na pewno nie ostatnie. Jeszcze dziś na pewno zawita na obiad z innymi warzywami. Ale teraz na słodko. Ziemniak z czekoladą? Serio? A owszem. Smak nie jest wyczuwalny, a batat nadaje ciastu niesamowitej wilgotności i tej typowej gliniastości. To nie ostatni eksperyment z batatem, warzywo zdało egzamin na 6 z ogromnym plusem :D


Jednoporcjowe brownie z batatem podane z masłem orzechowym i płatkami migdałowymi ciepłe mleko
Single serving sweet potato brownie served with peanut butter and almond flakes, hot milk





Jednoporcjowe brownie z batatem:
-100g puree z pieczonego słodkiego ziemniaka
-2 średnie jajka
-łyżeczka cukru trzcinowego 
-pasek gorzkiej czekolady (min. 70%)
-2 łyżki gorzkiego kakao
-pełna łyżka zmielonych migdałów

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Ciągle miksując dodajemy kolejno puree, rozpuszczoną czekoladę, następnie kakao. Na sam koniec wsypujemy migdały i dokładnie mieszamy. Przekładamy do wyłożonego papierem do pieczenia płaskiego naczynia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25min. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!


25 komentarzy:

  1. Bataty są genialne! Takie brownie...pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam bataty :) Brownie z nich to naprawdę fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy ich nie jadłam, więc nawet nie podejmuje się wyobrażenia sobie smaku tego nieco oszukanego brownie;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy batatów nie jadłam a w takiej wersji?! Kosmos, ale jaki pozytywny :D

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy nie jadłam batata! już żałuję, bo brownie wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To trzeba się rozejrzeć za batatem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam Twoje wypieki! Zwłaszcza te czekoladowe :D Batatów nie jadłam, ale spróbuję, na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  8. no właśnie - słodki ziemniak do słodkich wypieków :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda na takie kremowe! rewelacja! też nigdy nie jadłam batatów, ostatnio kusiły mnie frytki z nich (w dziecięcym menu w warszawskiej knajpie veg deli)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mleko i wypiek to idealne połączenie - to lubię i zabieram :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny wypiek i bardzo oryginalny, zapisuję do wypróbowania :))

    OdpowiedzUsuń
  12. a kiedy dodac pure? :)

    OdpowiedzUsuń
  13. batatów jeszcze nie jadłam, ale myślę, że chętnie zaczęłabym z nimi znajomość od takiego pysznego ciacha ! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny pomysł! Batatów nie jadłam, tym bardziej brownie z ich dodatkiem, ale spróbuję :) Jednoporcjowe uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię bataty, ale do brownie ich jeszcze dodawać nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. genialny pomysł, w życiu bym na to nie wpadła :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Czyli zamiast puree ze słodkiego ziemniaka nadałaoby się też puree z dyni prawda? :) mi one w smaku (ugotowane) bardzo siebie przypominają :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm, w sumie to chyba tak, nastepnym razem zrobie z dynia ;) Faktycznie smaki sa podobne.

      Usuń
  18. Jak to przeczytałam to zaraz też pomyślałam o dyni:)

    OdpowiedzUsuń
  19. best site discover here great post to read Read More Here browse this site their website

    OdpowiedzUsuń
  20. investigate this site this contact form official source replica bags buy online click for more info replica gucci handbags

    OdpowiedzUsuń
  21. y1u28g6b18 w9c50e1i55 z8j22h2c06 p2q85o4e70 w8b44g3x53 u1s93p3e61

    OdpowiedzUsuń