wtorek, 5 listopada 2013

168. Jaglana szarlotka budyniowa!

Jak ja lubię te poranne romance z piekarnikiem :D
Ostatnio dzieją się dziwne rzeczy. W tym przypadku dziwne znaczy niespodziewane, ale bardzo pozytywne. Nie mogę przestać się uśmiechać ^^


Jaglana szarlotka budyniowa posypana cynamonem, posiekaną gorzką czekoladą i orzechami nerkowca
 Millet pudding apple pie sprinkled with cinnamon, chopped dark chocolate and cashews 


Jaglana szarlotka budyniowa
-60g kaszy jaglanej
-szklanka wody
-garstka rodzynek 
-starte jabłko
-kawałek świeżo startej kory cynamonu
-masło

-1/2 +1/4 szklanki mleka 
-2 czubate łyżeczki proszku budyniowego

W rondelku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Kaszę prażymy na suchej patelni, a następnie wrzucamy na wrzątek. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż wchłonie całą wodę. Rodzynki kroimy na mniejsze kawałki. Zagotowujemy mleko na budyń i dodajemy proszek budyniowy wymieszany z 1/4 szklanki mleka. Gotujemy do zgęstnienia. Zdejmujemy z gazu kaszę i mieszamy ją z rodzynkami. Jabłko mieszamy z cynamonem. Do natłuszczonych kokilek przekładamy po 2 łyżki kaszy, na to jabłko, budyń i ponownie kasza. Układamy cienkie plasterki masła i zapiekamy 20 minut w 180 stopniach.

10 komentarzy:

  1. szarlotkowe smaki zdecydowanie do mnie przemawiają! jaglanka podana w ten sposób z pewnością sprawiła, że poranek był jeszcze przyjemniejszy niż zwykle :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O rety, taka szarlotka od rana... jeśli lubisz, a podejrzewam, że lubisz!^, to poranek również pełen uśmiechu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o rany jak to smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaglana szarlotka budyniowa brzmi pysznie! Koniecznie do wypróbowania! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pycha!Ja chcę...Monika Szlązak

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja ukochana jaglanka w wspaniałej wersji. Muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Od dziś uwielbiam poranki z piekarnikiem :D Remont kuchni mi nawet nie przeszkadza :) Wypieki z samego rana są rewelacyjne :) Twoja szarlotka jest przesmaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. gdybym miała rano czaaas :D
    uwielbiam szarlotkę! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam :D Uwielbiam jaglankę z piekarnika i szarlotkowe smaki- połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń