piątek, 15 listopada 2013

178. Coś dla łakomczuszków. Zdrowe trufle!

Czy ktoś tu powiedział, że zdrowe nie znaczy dobre? Ależ znaczy, znaczy. Wystarczy trochę pokombinować! Lubicie ciecierzycę? Nie? A watro! Cieciorka ma mnóstwo cennych składników odżywczych. Jest bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak: fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik. Warto docenić  jej właściwości, gdyż może okazać się pomocna w przypadku wielu schorzeń. Samo zdrowie. Jeśli jednak dalej nie jesteście w stanie przekonać się do niej, spróbujcie tych trufli! Ja jestem zauroczona i już kombinuję jak je zmodyfikować :D
Jeśli jesteś zabiegana, to takie trufle są ideale dla Ciebie. Warto je mieć pod ręką, gdy przyjdzie chwila słabości.


Trufle z ciecierzycy z białą czekoladą w kakao i orzeszkach, serek wiejski w miodem kaszubskim.
Truffles chickpeas white chocolate in cocoa and peanuts, cottage cheese in honey.


Trufle z ciecierzycy z białą czekoladą:
-140g ugotowanej ciecierzycy (ok.70g suchej)
-3 łyżki ricotty
-5 łyżek mleka w proszku
-2 łyżki płatków owsianych
-25g białej czekolady
-łyżeczka kakao i garstka fistaszków do obtoczenia

Ugotowaną ciecierzycę wrzucamy do misy blendera. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy ją do ciecierzycy. Wrzucamy płatki owsiane, ricottę i mleko w proszku i mieszamy łyżką. Wstawiamy na całą noc do lodówki. Rano z masy formujemy kuleczki (rozmiarów dużego orzecha włoskiego) i obtaczamy w posiekanych orzechach i gorzkim kakao. Podajemy, lub przytrzymujemy w lodówce. Smacznego! :D

20 komentarzy:

  1. Świetne i pomysłowe ;)
    Też ostatnio robiłam zdrowszą wersję trufli http://gotowaniena102.blogspot.com/2013/11/57-trufle-czekoladowo-kawowe.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Wymiatasz z tą ciecierzycą na słodko :D
    Nominowałam Cię do Liebster Blog. Zapraszam do zabawy :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Z nieba mi spadłaś - właśnie wczoraj wrzuciłam ciecierzycę na noc do wody i kombinuję, co by tu z nią zrobić, bo mam jej od groma :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o ja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!mniam!!!!!!!!!!!!!!!! daj jedną prosze!

    OdpowiedzUsuń
  5. Podzielisz się ? :)
    Pyszności !

    OdpowiedzUsuń
  6. ooo z ciecierzycy? a jak smak? :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Dobre nie znaczy niezdrowe!:))

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię ciecierzycę, więc na pewno przepis do zrobienia (:

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo odważnie, osobiście bałabym połączyć się ciecierzycę z białą czekoladą. Brawa za kreatywność !

    OdpowiedzUsuń
  10. takie trufelki to chętnie bym sobie do kawy na deser zaserwowała :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale świetne, słodkie kuleczki! Już je lubię :D zapisuję.

    OdpowiedzUsuń
  12. coś wspaniałego! zdecydowanie przepis do wypróbowania :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Oglądając zdjęcia, czytając Twój wpis nie dowierzałam... jak to z ciecierzycy? Nie sądziłam, że można tak ją wykorzystać. Nie miałam jeszcze okazji jeść ciecierzycy, ale wszystko przede mną. A przepis naprawdę bardzo oryginalny.
    Dziękuje za wpis w akcji śniadaniowej

    OdpowiedzUsuń
  14. nie wątpię w zdrowotne właściwości ciecierzycy, nawet dzisiaj jadłam ją w orzechowym kuskusie na obiad. :D ale mimo wszystko wolę ją jednak na wytrawnie, zwłaszcza jako składnik hummusu!

    OdpowiedzUsuń
  15. Coś dla mnie;) Pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  16. oh, ja uwielbiam ciecierzycę! w każdej postaci, słono, słodko, kwaśno, naturalnie także :) a trufli... nigdy nie jadłam, nie mam pojęcia jak smakują. ale te ciecierzycowe z pewnością by mi pasowały :)
    swoją drogą- masz jeden z najciekawszych śniadaniowców. co wpis to innowacja :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zaciekawiona Twoją wersją zdrowych trufli, weszłam i się przekonałam! Cóż za pomyślunek :) Super!

    OdpowiedzUsuń