środa, 31 lipca 2013

79. Jajcarski poranek

Trochę z przypadku. Miał być zwyczajny wyszedł pieczony ;)


~pieczony omlet biszkoptowy z jagodami~



Biszkoptowy omlet pieczony:
-3 jajka
-2 płaskie łyżki mąki
-łyżeczka stevii
-1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
-oliwa do smarowania
-szczypta soli

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Oddzielamy żółtka od białek, z białek i soli ubijamy sztywną pianę. W misce, przy pomocy robota kuchennego ubijamy żółtka ze stevią, dodajemy proszek do pieczenia i mąkę, nadal ubijając na gładką masę. Wyłączamy robota i przy pomoc smarujemy lekko tłuszczem, lekko oprószamy mąką i wylewamy ciasto. Podsmażamy ok. 3-4 minut, układamy dowolne owoce, a następnie wkładamy do piekarnika i pieczmy ok. 20-25 minut aż omlet pięknie wyrośnie i zrumieni się. 

15 komentarzy:

  1. Ale puszysty Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dość, że omlet, to jeszcze z moimi ukochanymi jagodami, mniam! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Podobno te pieczone są o wiele smaczniejsze niż zwykłe, potwierdzasz?

    OdpowiedzUsuń
  4. Uznałam, że to jagodowe ucierane ciasto...

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pieczony, robiłam raz ;) Po prostu niebo w gębie.

    OdpowiedzUsuń
  6. myślałam, że to ciasto! pieczony musiał być pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  7. myślałam, że to ciasto z jagodami! olala, pyszności <3

    OdpowiedzUsuń
  8. pychotka, chętnie zjadłabym takiego omleta ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. juz wiem co jutro na śniadanie! wygląda super! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Myślałam, że to jakiś placek z jagodami *-*
    Ale ekstra, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  11. pieczony wciąż przede mną :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszności :)
    Dziękuję za dodanie przepisu do Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń