piątek, 26 lipca 2013

74. Tiramisu. Nie poznasz, że OWSIANE!

Ostatnio mam wrażenie, że dni przelatują mi przez palce. Chcę je zatrzymać, ale uparcie szukają szparki, żeby uciec. Teraz chce, żeby czas stanął w miejscu, z tymi ludźmi, dokładnie teraz...
Ta owsianka jest rewelacyjna! Przepis dałam mojej koleżance, która też bardzo lubi owsiankowe śniadania. Zrobiła i dokładanie tak jak powinna schowała do lodówki. Wieczorem przyszli do niej goście, a rodzice podali właśnie to tiramisu nie zdając sobie sprawy, że to nie oryginał. Zjedli wszystko i powiedzieli, że było pyszne. Kiedy ona im powiedziała z czego się składała byli w szoku! To chyba najlepsza rekomendacja dla tej owsianki. Jedyne czego żałuję to to, że mimo już nie mam miejsca w brzuszku, już się skończyła :c


 ~lodówkowa owsianka a'la tiramisu z czarną porzeczką, mrożona kawa czekoladowa z mlekiem i orzeszkami~

Składniki (1 porcja)
-50g płatków owsianych 
-100g ricotty
-150ml mocnej kawy 
-2 żółtka 
-2 białka*
-2-3 łyżeczki cukru (lub innego słodzidła)
-1-2 łyżeczki kakaa 
-10-12 biszkoptów 

*mój dodatek, można pominąć. Polecam jednak dodać, masy jest więcej (:P) i jest bardzo delikatna i piankowa.

Płatki zalewamy i odstawiamy do wsiąknięcia całe wody. Żółtka i białka ogrzewamy do temperatury pokojowej. Zaparzamy kawę, wylewamy na głęboki talerz i zostawiamy do przestygnięcia. Ubijamy żółtka z cukrem ( w metalowej lub szklanej miseczce przez ok. 8 min na dużych obrotach miksera, ma być naprawdę dobrze ubite, na sztywną, jasną masę). w osobnej miseczce ubijamy na sztywną pianę białko. W plastikowym pojemniku ubijamy ricotte (na średnich obrotach rzez ok.3 min). Płatki owsiane przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach, odciskając pozostałość wody. Do ricotty dodajemy żółtka i krótko miksujemy na gładką masę, dodajemy płatki i znowu miksujemy. Masą owsiana łączymy delikatnie z białkiem. Biszkopty zanurzamy na 4 sekundy w kawie i układamy na dnie naczynka w którym będziemy podawać, posypujemy kakaem, wylewamy połowę masy owsianej. Nakładamy druga warstwę. Wstawiamy do lodówki na całą noc, aby masa dobrze się usztywniła. Smacznego :D

15 komentarzy:

  1. Wieki nie jadłam tiramisu! Muszę sobie zrobić w takiej wersji

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak idealny deser tiramisu, a dodatek owoców z pewnością podbija jej smak:) Powinnam się przekonać do tego deseru...

    OdpowiedzUsuń
  3. kolejne tiramisu, które dzisiaj widzę :) i Twoja wersja też musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniały pomysł! o rany, ale to musi być pyszne :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Haha, wygląda świetnie, nie dziwię się, że zajadali :D

    OdpowiedzUsuń
  6. www.anielskieprzysmaki.pl-ja to się wpraszam,uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. wszędzie tiramisu, wszędzie, a ja chcę je strasznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda jak prawdziwy deser, piękny! *u*

    OdpowiedzUsuń
  9. rzeczywiście wygląda jak tiramisu. chyba będę kolejną która ją zrobi !! jest genialna *-*

    OdpowiedzUsuń
  10. łojeju, wygląda przepysznie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda obłędnie! Muszę zrobić, koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. mniam, i te warstwy <3
    Dziękuję za Twój udział w jagodowej akcji:)

    OdpowiedzUsuń