Ta owsianka jest rewelacyjna! Przepis dałam mojej koleżance, która też bardzo lubi owsiankowe śniadania. Zrobiła i dokładanie tak jak powinna schowała do lodówki. Wieczorem przyszli do niej goście, a rodzice podali właśnie to tiramisu nie zdając sobie sprawy, że to nie oryginał. Zjedli wszystko i powiedzieli, że było pyszne. Kiedy ona im powiedziała z czego się składała byli w szoku! To chyba najlepsza rekomendacja dla tej owsianki. Jedyne czego żałuję to to, że mimo już nie mam miejsca w brzuszku, już się skończyła :c
~lodówkowa owsianka a'la tiramisu z czarną porzeczką, mrożona kawa czekoladowa z mlekiem i orzeszkami~
Składniki (1 porcja)
-50g płatków owsianych
-100g ricotty
-150ml mocnej kawy
-2 żółtka
-2 białka*
-2-3 łyżeczki cukru (lub innego słodzidła)
-1-2 łyżeczki kakaa
-10-12 biszkoptów
*mój dodatek, można pominąć. Polecam jednak dodać, masy jest więcej (:P) i jest bardzo delikatna i piankowa.
Płatki zalewamy i odstawiamy do wsiąknięcia całe wody. Żółtka i białka ogrzewamy do temperatury pokojowej. Zaparzamy kawę, wylewamy na głęboki talerz i zostawiamy do przestygnięcia. Ubijamy żółtka z cukrem ( w metalowej lub szklanej miseczce przez ok. 8 min na dużych obrotach miksera, ma być naprawdę dobrze ubite, na sztywną, jasną masę). w osobnej miseczce ubijamy na sztywną pianę białko. W plastikowym pojemniku ubijamy ricotte (na średnich obrotach rzez ok.3 min). Płatki owsiane przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach, odciskając pozostałość wody. Do ricotty dodajemy żółtka i krótko miksujemy na gładką masę, dodajemy płatki i znowu miksujemy. Masą owsiana łączymy delikatnie z białkiem. Biszkopty zanurzamy na 4 sekundy w kawie i układamy na dnie naczynka w którym będziemy podawać, posypujemy kakaem, wylewamy połowę masy owsianej. Nakładamy druga warstwę. Wstawiamy do lodówki na całą noc, aby masa dobrze się usztywniła. Smacznego :D
Wieki nie jadłam tiramisu! Muszę sobie zrobić w takiej wersji
OdpowiedzUsuńTakie zdrowe tiramisu *.*
OdpowiedzUsuńKolejny świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńWygląda jak idealny deser tiramisu, a dodatek owoców z pewnością podbija jej smak:) Powinnam się przekonać do tego deseru...
OdpowiedzUsuńkolejne tiramisu, które dzisiaj widzę :) i Twoja wersja też musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńwspaniały pomysł! o rany, ale to musi być pyszne :))
OdpowiedzUsuńmistrzowskie śniadanko! :)
OdpowiedzUsuńHaha, wygląda świetnie, nie dziwię się, że zajadali :D
OdpowiedzUsuńwww.anielskieprzysmaki.pl-ja to się wpraszam,uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńwszędzie tiramisu, wszędzie, a ja chcę je strasznie! :D
OdpowiedzUsuńwygląda jak prawdziwy deser, piękny! *u*
OdpowiedzUsuńrzeczywiście wygląda jak tiramisu. chyba będę kolejną która ją zrobi !! jest genialna *-*
OdpowiedzUsuńłojeju, wygląda przepysznie! *.*
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Muszę zrobić, koniecznie :)
OdpowiedzUsuńmniam, i te warstwy <3
OdpowiedzUsuńDziękuję za Twój udział w jagodowej akcji:)