Wiecie już, że kocham Włoską kuchnie...Wszystko. A delikatna ricotta? Sprawiła, że właśnie zjadałam najdelikatniejsze bułeczki, z wyczuwalnym smakiem tego włoskiego sera. Pychota...
Próbowaliście połączenia bazylii i truskawek? Jeśli nie, to szybko to nadróbcie, smak jest rewelacyjny ;)
~ricotta scones z truskawkami i bazylią (w środku) podane z twarożkiem,
dżemem truskawkowym i resztą truskawek~
Ricotta scones:
(inspiracja)
-60g mąki pełnoziarnistej
-20g otrębów żytnich
-40g mąki tortowej
-1 jajko
-125g ricotty
-2 łyżki stopionego masła
-łyżeczka stevii
-2/3 łyżeczki sody
-1 jajko
-125g ricotty
-2 łyżki stopionego masła
-łyżeczka stevii
-2/3 łyżeczki sody
-4 średnie truskawki
-łyżeczka drobno pokrojonej bazylii
Mąkę przesiewamy i łączymy z
jajkiem, ricottą, stopionym masłem, cukrem oraz sodą. Ciasto dobrze zagniatamy i na koniec dodajemy bazylię i obsypane mąką truskawki. Z
ciasta formujemy 2 duże (ogromne :)) bułeczki i pieczemy ok. 25 minu w 200 sponiach.
Dlatego ja wolę wszystko robić sama, bo wiem, że ja jestem odpowiedzialna i ja coś zrobię. Przestałam ludziom ufać na takiej zasadzie.... hmmm... 'obowiązkowej':)
OdpowiedzUsuńWypchane mini bułeczki!:)
ale fantastyczne :) bazylia na słodko to jest jednak to, szkoda, że nie wszyscy się do niej przekonują
OdpowiedzUsuńMmmm nie ma to jak własne bułeczki <3
OdpowiedzUsuńMasz je jeszcze! Wpadam ! Powiedz mi tylko w jakim kierunku jechać!
OdpowiedzUsuńuwielbiam za te bułeczki !! tak samo jak ricottę i pyszne sconsy <3
OdpowiedzUsuńmiłego dnia ;*
*cię
UsuńŚwietne te bułeczki ^^
OdpowiedzUsuńscones z ricotty? chcę to!
OdpowiedzUsuń