czwartek, 18 lipca 2013

66. Ricottowe bułeczki? Bazylia i truskawka? Włochy!

Czy tylko mnie irytuje takie nieodpowiedzialne podejście do obowiązków?!

Wiecie już, że kocham Włoską kuchnie...Wszystko. A delikatna ricotta? Sprawiła, że właśnie zjadałam najdelikatniejsze bułeczki, z wyczuwalnym smakiem tego włoskiego sera. Pychota...
Próbowaliście połączenia bazylii i truskawek? Jeśli nie, to szybko to nadróbcie, smak jest rewelacyjny ;)


~ricotta scones z truskawkami i bazylią (w środku) podane z twarożkiem, 
dżemem truskawkowym i resztą truskawek~



Ricotta scones:
(inspiracja)
-60g mąki pełnoziarnistej
-20g otrębów żytnich 
-40g mąki tortowej
-1 jajko
-125g ricotty
-2 łyżki stopionego masła
-łyżeczka stevii
-2/3 łyżeczki sody 
-4 średnie truskawki
-łyżeczka drobno pokrojonej bazylii

Mąkę przesiewamy i łączymy z jajkiem, ricottą, stopionym masłem, cukrem oraz sodą. Ciasto dobrze zagniatamy i na koniec dodajemy bazylię i obsypane mąką truskawki. Z ciasta formujemy 2 duże (ogromne :)) bułeczki i pieczemy ok. 25 minu w 200 sponiach. 

8 komentarzy:

  1. Dlatego ja wolę wszystko robić sama, bo wiem, że ja jestem odpowiedzialna i ja coś zrobię. Przestałam ludziom ufać na takiej zasadzie.... hmmm... 'obowiązkowej':)

    Wypchane mini bułeczki!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale fantastyczne :) bazylia na słodko to jest jednak to, szkoda, że nie wszyscy się do niej przekonują

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm nie ma to jak własne bułeczki <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Masz je jeszcze! Wpadam ! Powiedz mi tylko w jakim kierunku jechać!

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam za te bułeczki !! tak samo jak ricottę i pyszne sconsy <3
    miłego dnia ;*

    OdpowiedzUsuń