Dziś drugi cukiniowych przepis. Wydawać by się mogło, że to takie zwyczajne warzywo, ale tak nie jest. Połączenie go z jagodami dało pyszne ciasto. Jest ciężkie, wilgotne, a z kremem na wierzchu smakuje rewelacyjnie. Jest obłędne ;D
~jednoporcjowe ciasto jagodowo-cukiniowe kremem speculoos i porzeczkami~~
Jagodowe ciasto cukiniowe:
-pół szklanki mąki pełnoziarnistej
-75g jogurtu greckiego
-150g cukinii
-jajko
-łyżeczka sody
-łyżka stevii
-szczypta soli
-aromat śmietankowy
-garść jagód
Mąkę przesiewamy z sodą. W misce mieszamy jajko, jogurt, aromat. Dodajemy mieszankę do suchych składników i dokładnie mieszamy. Dodajemy startą i odsączoną z nadmiaru wody cukinię i obsypane mąką jagody i dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do foremki i pieczemy ok. 35min w 200 stopniach. Po wyciągnięciu możemy posmarować górę kremem speculoos.
Krem speculoos:
-150 g ciasteczek korennych
-90 g czekolady (użyłam 20 g białej i 70 g gorzkiej)
-50 g miodu
-lekko ponad 1/2 mleka
-3 łyżki oleju
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni C. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Po tym czasie ciasteczka miksujemy na proszek. W garnuszku podgrzewamy mleko z miodem Do miski wsypujemy zmiksowane ciasteczka z czekoladą, zalewamy to wszystko gorącą mieszanką i dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy olej i mieszamy jeszcze raz. Jeszcze ciepłą mieszankę wsadzamy do słoiczka (ok.400ml). Po ostygnięciu przechowujemy w lodówce.
-90 g czekolady (użyłam 20 g białej i 70 g gorzkiej)
-50 g miodu
-lekko ponad 1/2 mleka
-3 łyżki oleju
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni C. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Po tym czasie ciasteczka miksujemy na proszek. W garnuszku podgrzewamy mleko z miodem Do miski wsypujemy zmiksowane ciasteczka z czekoladą, zalewamy to wszystko gorącą mieszanką i dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy olej i mieszamy jeszcze raz. Jeszcze ciepłą mieszankę wsadzamy do słoiczka (ok.400ml). Po ostygnięciu przechowujemy w lodówce.
Ekstra ciasto ;)
OdpowiedzUsuńKooocham cukinię! <3
ten krem wydaje się być pyszny, zapisuję sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńWięc tak.. Albo robisz dla mnie ten kremik, albo ciasto ;) Co wybierasz? ;)
OdpowiedzUsuńKrem mnie zainteresował... Cukiniowego ciasta nie jadłam, nie nasyciłam się wciąż (:P) cukinią w wersji obiadowej, ale nie mam wątpliwości, że podobnie jak fasola, ma ona ciekawe właściwości cukiernicze:>
OdpowiedzUsuńkrem jest niesamowity!!! :)
OdpowiedzUsuńzapisuję przepis na krem! :)
OdpowiedzUsuńTen krem będzie genialny <3
OdpowiedzUsuńciasto wygląda świetnie :) chyba pójdę dziś do tesco ;)
OdpowiedzUsuńsuper ciacho, zdrowe i pyszne !! do tego ten boski kremik *-*
OdpowiedzUsuńciasteczka korzenne, ale bajer:)) super pomysł
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten krem <3
OdpowiedzUsuńno, no!
OdpowiedzUsuńale cudowności
Pozdrawiam i dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!
Myślałam, że to taki cały duży chlebuś :D Wygląda obłędnie, muszę polecieć na drugi koniec miasta do Tesco, ale jak warto to da się zrobić :)
OdpowiedzUsuńto ciacho jest pyszne, ale ten krem to istny obłęd! :D
OdpowiedzUsuńAle ciacho!! *o*
OdpowiedzUsuń