wtorek, 23 lipca 2013

71. Jednoosobowa przyjemność i krem speculoos.

W tesco dorwałam małą sylikonową foremkę, którą koniecznie musiałam jak najszybciej wypróbować. Swoją drogą, jeśli macie dostęp do tego sklepu jest tam mnóstwo świetnych foremek, więc serdecznie polecam.
Dziś drugi cukiniowych przepis. Wydawać by się mogło, że to takie zwyczajne warzywo, ale tak nie jest. Połączenie go z jagodami dało pyszne ciasto. Jest ciężkie, wilgotne, a z kremem na wierzchu smakuje rewelacyjnie. Jest obłędne ;D


~jednoporcjowe ciasto jagodowo-cukiniowe kremem speculoos i porzeczkami~~




Jagodowe ciasto cukiniowe:
-pół szklanki mąki pełnoziarnistej
-75g jogurtu greckiego
-150g cukinii
-jajko
-łyżeczka sody
-łyżka stevii
-szczypta soli
-aromat śmietankowy
-garść jagód

Mąkę przesiewamy z sodą. W misce mieszamy jajko, jogurt, aromat. Dodajemy mieszankę do suchych składników i dokładnie mieszamy. Dodajemy startą i odsączoną z nadmiaru wody cukinię i obsypane mąką jagody i dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do foremki i pieczemy ok. 35min w 200 stopniach. Po wyciągnięciu możemy posmarować górę kremem speculoos.





Krem speculoos:
-150 g ciasteczek korennych
-90 g czekolady (użyłam 20 g białej i 70 g gorzkiej)
-50 g miodu
-lekko ponad 1/2 mleka
-3 łyżki oleju

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni C. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Po tym czasie ciasteczka miksujemy na proszek.  W garnuszku podgrzewamy mleko z miodem Do miski wsypujemy zmiksowane ciasteczka z czekoladą, zalewamy to wszystko gorącą mieszanką i dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy olej i mieszamy jeszcze raz. Jeszcze ciepłą mieszankę wsadzamy do słoiczka (ok.400ml). Po ostygnięciu przechowujemy w lodówce.


15 komentarzy:

  1. Ekstra ciasto ;)
    Kooocham cukinię! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. ten krem wydaje się być pyszny, zapisuję sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Więc tak.. Albo robisz dla mnie ten kremik, albo ciasto ;) Co wybierasz? ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Krem mnie zainteresował... Cukiniowego ciasta nie jadłam, nie nasyciłam się wciąż (:P) cukinią w wersji obiadowej, ale nie mam wątpliwości, że podobnie jak fasola, ma ona ciekawe właściwości cukiernicze:>

    OdpowiedzUsuń
  5. zapisuję przepis na krem! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciasto wygląda świetnie :) chyba pójdę dziś do tesco ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. super ciacho, zdrowe i pyszne !! do tego ten boski kremik *-*

    OdpowiedzUsuń
  8. ciasteczka korzenne, ale bajer:)) super pomysł

    OdpowiedzUsuń
  9. no, no!
    ale cudowności
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń
  10. Myślałam, że to taki cały duży chlebuś :D Wygląda obłędnie, muszę polecieć na drugi koniec miasta do Tesco, ale jak warto to da się zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. to ciacho jest pyszne, ale ten krem to istny obłęd! :D

    OdpowiedzUsuń