wtorek, 1 kwietnia 2014

311. Od dołu do góry!

Odczuliście przestawianie zegarków? Jak dopiero wczoraj. Myślałam, że nie dotrwam do wieczora...
W trakcie pieczenia jagody urządziły sobie wędrówkę i tak całość była bardzo jagodowa. Genialności :D


Zapiekany ryż arborio z jagodami pod parmezanem posypane wiórkami kokosowymi.
Arborio rice baked with blueberries sprinkled with parmesan grated coconut.

Zapiekany ryż z jagodami:
-50g ryżu arborio (do risotto)
-szklanka wody
-szczypta soli
-jajko
-40 g jogurtu greckiego
-łyżeczka miodu lipowego
-jagody
-starty parmezan


Wieczorem gotujemy ryż w szklance wody uważając by się nie przypalił. Rano mieszamy do z jajkiem, jogurtem i miodem. Na dno kokilki układamy jagody, na to nakładamy mieszankę ryżową i posypujemy parmezanem. Zapiekamy w 180' przez 35-40 min. Smacznego!  


19 komentarzy:

  1. Ten kolorek! Uwielbiam jak jagody puszczają sok i nadają wszystkiemu takiej pięknej, fioletowej barwy :D Wygląda naprawdę smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bardzo lubię właśnie, kiedy coś wycieka z kokilki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam gdy tak coś "wędruje" :P
    Ja właśnie nie mogłam usnąć :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Zazdroszczę Ci jagód.Śniadanie genialne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapiekanego ryżu z owocami jeszcze nie robiłam. Jeśli w miseczce smakują pysznie, to w takiej wersji na pewno nie gorzej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawe połączenie ;)
    Mi się zmiana czasowa podoba!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ha, i kto tu mówi o mrożonkach! :P
    Oddałbym aronii czy kilka torebek granatu za choć trochę Twoich jagód! ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A tu akurat słoiki, dzięki uprzejmości najlepszej babi na świecie :D

      Usuń
  8. niech no tylko dorwę jagody, jak będą już w warzywniaku...

    OdpowiedzUsuń
  9. wczoraj też czułam zmęczenie, to chyba ta zmiana...
    takie śniadania są aż zbyt smaczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. mi się znowu rano nie chce wstawać! :<
    to musiało być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Te jagodowe wędrówki na przekór grawitacji zawsze mnie fascynowały ;P
    Świetny wypiek i ten parmezan <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Zjadłabym sobie taki zapiekany ryż : )

    OdpowiedzUsuń
  13. jagody i parmezan? xD :)) no thanks.
    ale prezentuje sie wspaniale ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. U mnie również fioletowo dzisiaj. ;) Jagody najlepiej z serami wszelkimi smakują, na mój gust na czele z ricottą w parze, chociaż z parmezanem też zapiekalam. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Prezentuje się zjawiskowo *.*

    OdpowiedzUsuń
  16. Wszystkie składniki wymienione uwielbiam - to musiało być mega dobre :)

    OdpowiedzUsuń