środa, 12 lutego 2014

267. Inaczej, wytrawnie.

Bo nie na słodko. Już nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam wytrawne śniadanie... A kiedyś (bardzo dawno temu) jadałam głównie tak. Od jakiegoś czasu planowałam takie śniadanie. Wczoraj wieczorem wpadłam do kuchni i chwyciłam za kaszkę. Postanowiłam po raz pierwszy wypróbować polentę. I wiecie co? Rewelacja! :)


Grillowana serowa polenta podana ze smażonymi na maśle i miodzie pieczarkami z tymiankiem.
 Grilled cheese polenta served with fried with butter and honey mushrooms with thyme.

Grillowana serowa polenta:
-60 g kaszy kukurydzianej
-szklanka wody
-dwie łyżki startego parmezanu
-łyżeczka masła
-szczypta soli
-ulubione zioła (u mnie rozmaryn i bazylia)
Wodę zagotowujemy. Na wrzącą wodę wsypujemy kaszę wciąż mieszając by nie powstały grudki. Gdy zgęstnieje (będzie odklejać się od dna) dodajemy ser i masło. Całość przekładamy do płaskiej, niewielkiej, uprzednio natłuszczonej foremki. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (lub całą noc). Po tym czasie wyciągamy z pojemnika kroimy na 2 części. Na patelni grillowej (lub grillu) elektrycznym rozgrzewamy olej i układamy na niej polentę. Smażymy ok. 5 min z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :D

18 komentarzy:

  1. Wygląda to przeslicznie ! Proszę wrzuć przepis:) Zrobię mężowi na Walentynki ( fan pieczarek -:) Pozdrowienia,Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne ;)
      Bedzie kolo 12

      Usuń
    2. Dzięki za przepis. Druknęłam sobie własnie.A to się książę małżonek zdziwi ;-), bo takiej potrawy nie zna jeszcze.Pozdrawiam,Ewa

      Usuń
  2. Czasem tak trzeba! A takie wytrawne śniadanie to ja też bym z chęcią zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Klasa sama q sobie rewelacja !

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fantastycznie wygląda.
    Też nie pamiętam kiedy jadłam wytrawne śniadanie :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam polenty... może się skuszę? :)

    Jeśli masz ochotę i czas to zapraszam do udziału w akcji na durszlaku Wytrawne Vege Śniadanie :) Twoja dzisiejsza propozycja jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wytrawne śniadania lubię od czasu do czasu zjeść, tak dla odmiany. :) wypróbuję Twój pomysł, kocham pieczarki i ser!

    OdpowiedzUsuń
  7. Smażone pieczarki to jeden z moich ulubionych dodatków, mogłabym zjeść kilogram na raz:)

    OdpowiedzUsuń
  8. potrzebna jest czasem taka pyszna odmiana!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja też czasami potrzebuję takiej odmiany ;)
    Ale do takiej polenty przymierzam się na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ostatnio jak chciałam ugrillować polentę, to mi nie wyszła i od tamtego czasu boję się spróbować ponownie - ale Twoja wariacja mnie zachwyca ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. wytrawne śniadanka też są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wyglada jak wielkie chipsy haha, pychota :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię tę kaszę, ale nie jadłam jej jeszcze w wersji wytrawnej.

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam smażoną polentę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ja już dawno nie jadłam wytrawnego śniadania, zdecydowanie zbyt dawno :) pieczarki praktycznie ciągle mogłabym dodawać, czy do jajecznicy czy do obiadu :D

    OdpowiedzUsuń
  16. U mnie polenta często pojawia się na obiad:) Pychota!

    OdpowiedzUsuń