poniedziałek, 24 lutego 2014

279. Ciesz się smakiem sernika bez piekarnika!

Nie czuję, że rymuję :D
Przyznam się, że troszeczkę o nich zapomniałam. Czasami jednak miło sobie przypomnieć coś tak dobrego jeszcze w takiej wersji! Cytryna z makiem... od dawna chciałam spróbować tego połączenia. Opłaciło się ;D

P.s. Wczorajszy wpis uzupełniony o krem, o którego przepis zostałam poproszona (nie jednokrotnie! ;))


 Ryżowe makowo-cytrynowe serniczki z patelni, kawa z mlekiem.
Rice poppy seed lemon fried cheesecakes, coffee with milk.


Makowo-cytrynowe serniczki z patelni:
-150 g twarogu
-białko jajka
-łyżeczka masła
-łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 
-2 łyżki maku
-3 łyżki mąki ryżowej
-sok z połowy cytryny
-tłuszcz do smażenia (u mnie kokosowy)

Twaróg ucieramy z białkiem. Dodajemy masło i wyciśnięty sok z cytryny. Dosypujemy mąkę, mak i cukier. Dokładnie mieszamy. Formujemy placuszki. Smażymy z dwóch stron na rozgrzanej  i natłuszczonej patelni. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego ;D

14 komentarzy:

  1. Cytryna i mak to świetne połączenie, a nie wiedzieć czemu dziwnie kojarzy mi się z Wielkanocą (zresztą, ferie to przecież dla nas prawie jak święta ;)
    Przypomniałaś mi, że kiedyś muszę wreszcie zrobić tofurniki ...

    OdpowiedzUsuń
  2. kolejne połączenie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają świetnie, muszę spróbować takiego połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha i jaka ciekawa struktura mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam serniczki z patelni ,a w takiej wersji lubię muffinki! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają świetnie, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki ciekawy pomysł na serniczki z patelni! Inny niż wszystkie, ale świetny jak najbardziej! Chciałabym coś takiego spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Połączenie mak z cytryną w wypiekach świetnie się sprawdza. (;

    OdpowiedzUsuń
  9. lubię i chętnie do nich wracam, a makowa wersja koniecznie do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. takich serniczków to ja jeszcze nie jadłam! :<
    muszę to nadrobić! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Taki nawet troszkę sernikomakowiec. Troszkę naciągany... ale jakby się tak uprzeć... :) Tak czy owak, miłośnicy serników! Jedzcie to!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Boże ja rymy tworzę! ;D

    Jak już polubię mak, to wypróbuję :P

    OdpowiedzUsuń
  13. ależ cudne...ciekawa jestem smaku, musi byc obłędny bo zdjęcia boskie ...;) Pozdrawiam i dziękuje za udział w akcji...

    OdpowiedzUsuń